Nieuwsbrief nr 21 – Maart 2021

Redactioneel

Meteen na de herdenkingswoorden in Zaventem en Maalbeek krijgen we in dezelfde nieuwsuitzending de beelden te zien van een bombardement in Noord-Syrië door de troepen van Assad. Het geweld kan altijd nog ondraaglijker worden. Het zijn blijkbaar niet alleen de curves rond corona die we maar moeilijk naar beneden krijgen. De ‘curve van respect / respectloosheid’ staat ook erg onder druk. Toch is er altijd weerwerk.

Barbara Mertens, die zelf in Irak is geweest, vertelt over de impact van de moedige ‘pelgrimstocht’ van de paus en wat het met de overgebleven christenen doet. Samen met grootayatollah Al-Sistani roept Franciscus in Najaf op tot vrede en respect. (lees het artikel)

Koen Stuyck legt uit waarom we er alles moeten aan doen om de biodiversiteitsdoelen vóór 2030 te halen. Internationale organisaties en onderzoeksinstituten stellen een ‘New Deal for Nature & People’ voor. Ook in de relatie tot alle andere levenssoorten moet de mens zich heruitvinden en er is geen tijd meer te verliezen. Er is wel degelijk een verband tussen de natuurvernietiging door de mens, intensieve veehouderij en de opkomst van virussen die overspringen op de mens. (lees het artikel)

Luc Vankrunkelsven sluit hierbij aan en reflecteert over het Mercosur-verhaal, dat op 26 maart 30 jaar bestaat. Het verzet tegen een mogelijke vrijhandelsovereenkomst tussen Argentinië, Brazilië, Uruguay, Paraguay en de Europese Unie groeit, zelfs bij de believers Nederland en Duitsland. Op donderdag 25 maartorganiseert Wervel hierover een internationaal webinar.

Respectloos gaat het er ook in India aan toe. Boeren, adivasi’s (inheemse bevolking), dalits (voorheen ‘kastelozen’), moslims en de vrouwen binnen al die groepen hebben het hard te verduren. De pogingen van de regering-Modi om de grote massa (en de media) onder controle te houden en er niet naar te luisteren, zijn contraproductief voor het democratisch systeem. Op alle internationale ‘indexen’ scoort India slechter dan voordien. Het land krijgt nu de status van ‘partly free’. Cedric Prakash legt uit waarom.

Ook de curve van de Franse bemoeienissen in Afrika, o.a. in Mali, raakt niet naar beneden. De operaties van de Franse militairen in de Sahel zijn zeer zorgwekkend en de weerstand ertegen groeit. Macrons Sahel-strategie lijkt compleet mislukt. Marc-Antoine Pérouse de Montclos is onderzoeksdirecteur bij het Institut de recherche pour le développement (IRD) in Parijs. Hij zoekt de waarheid achter de feiten.

In ‘Veldwerk’, dichter bij huis, beschrijft een chef-kok hoe moeilijk het wordt een balans te vinden tussen een sociaal-economisch groeimodel en respect voor de zwakste werknemers.

Mehdi Maréchal, coördinator van het Vlaams-Marokkaans culturenhuis Darna, ging in debat met het Belgian World Music Network. Dimitri Vossen schreef over het hete hangijzer dat de term ‘wereldmuziek’ vandaag geworden is en zoekt een mogelijke weg naar vernieuwing.

Joël Ndombe stelt het boek ‘Yaya na Leki’ voor. Wat betekent het om als zwarte persoon op te groeien in België? Een vraag waarop Lieven Miguel Kandolo en Don Moussa Pandzou een prachtig antwoord bezorgen.

Ten slotte nodigen we de CIMIC-lezers uit te sympathiseren met de actieOnze spaarcenten voor hun toekomst’ vanGrootouders voor het Klimaat, en met mensen-zonder-papieren in hun oproep aan hun buren: ‘We Are Belgium Too’.

Wie heel wat curves heeft doen ombuigen, is de Egyptische schrijfster en strijdbare feministe Nawal El Saadawi (1931-2021). Zij overleed op 21 maart op 89-jarige leeftijd in Caïro. Ze doorbrak maatschappelijke taboes rond patriarchaat, religie en staat. “Solidariteit tussen vrouwen”, zei ze, “kan een grote kracht voor verandering zijn en kan de toekomst beïnvloeden op een manier die niet alleen gunstig is voor vrouwen, maar ook voor mannen.”

Namens het redactieteam

Marc Colpaert
Jan Van Criekinge
Luc Vankrunkelsven
Pascal Blancquaert
Joël Ndombe
Liana Tolonge Tshatshi
Koen Stuyck

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Accept