Aankondigingen

  • Onze spaarcenten voor hun toekomst
  • Manifest van Wervel over Mercosur en de Cerrado
  • Mensen zonder papieren doen een oproep aan hun buren: We Are Belgium Too
  • Reacties
  • Postuum: Nawal El Saadawi (Egypte, 1931-2021)

Onze spaarcenten voor hun toekomst

Grootouders voor het Klimaat lanceerde haar nationale campagne Onze spaarcenten voor hun toekomst.

Ze willen erover waken dat het geld dat ze hebben toevertrouwd aan banken, verzekeringen, pensioenfondsen, kortom spaargeld, wordt ingezet voor projecten die de duurzame samenleving vorm kunnen geven. Ze willen dat spaargeld niet langer gebruikt kan worden om vervuilende of onethische industrie of technologie te steunen.

Ze weten vaak niet wat de bank (en andere financiële instellingen) met spaargeld doet, ze schromen ernaar te vragen, want zij zijn toch geen financiële experts. Maar, hoe klein hun eigen spaarpotje ook is, toch gaat het voor alle 55-plusgezinnen samen over een miljardenbedrag.

Senioren, een derde van de bevolking, vormen de helft van de gezinnen en bezitten samen twee derde van het privé-spaargeld. Zelfs een fractie van die 910 miljard kan het verschil maken. Het kost ondertussen niets, want duurzame spaarvormen en beleggingen leveren even veel of soms nog meer op dan traditionele. Het is tenslotte verstandiger te investeren in de toekomst dan in het verleden.

Op de campagnesite onzecenten.be lees je meer over de campagne. Je kunt er ook de leuke campagnevideo bekijken. Je kunt er zien welke concrete vragen we hebben voor de banken. Je vindt er een modelbrief die je kunt gebruiken om je eigen bank aan te schrijven (zeker doen!). We houden er bij welke gesprekken we hebben met de overheid. Je ziet wat anderen van het onderwerp vinden. Je kunt er het volledige dossier raadplegen met de cijfers, grafieken en argumenten waarop de campagne steunt. En meer. CIMICvzw steunt deze campagne: schrijf dus een brief naar je bank.

Kijk zelf maar: https://onzecenten.be


Manifest van Wervel over Mercosur en de Cerrado

Wervel lanceerde begin maart een belangrijk Manifest over Mercosur en de Cerrado. We nodigen u uit om het te ondertekenen en verder te verspreiden.

Het manifest is een dringend verzoek van burgers om het evenwicht in de vrijhandelsovereenkomst tussen de EU en de Mercosur te herstellen. Er moet meer aandacht komen voor eerlijke en duurzame voedselsystemen, voor het behoud van kwetsbare ecosystemen en voor gemeenschappen.

Het manifest vestigt de aandacht op de Cerrado in Brazilië, een groot savannegebied dat steeds meer wordt ontgonnen voor industriële gewassen, vooral soja, en veeteelt.

https://www.grootoudersvoorhetklimaat.be/teken-het-manifest-van-wervel-over-mercosur-en-de-cerrado/

Mensen zonder papieren doen een oproep aan hun buren: We Are Belgium Too

Mensen zonder papieren zoeken met de campagne #WeAreBelgiumToo 150.000 mensen die hun oproep steunen. Hun oproep om gehoord te worden, hun oproep om te tonen dat ook zij tot België behoren en hun oproep voor een algemene regularisatie op basis van duidelijke criteria. Ze richten zich tot jou aan de hand van een brief en een petitie. CIMICvzw steunt hun oproep: lees de brief en teken de petitie.

Deze campagne wordt gedragen door mensen in een uiterst kwetsbare situatie. Volgens schattingen leven ongeveer 150.000 mensen in België zonder wettig verblijf. Ze leven ondergedoken en in angst. Ze moeten elke dag proberen te overleven, bijna zonder enige bescherming. Ze proberen te overleven met kleine jobs met het risico op uitbuiting. Hun fundamentele rechten, nochtans gegarandeerd ondanks hun status zoals een menswaardig bestaan, minimumloon en een gezinsleven zijn bijna onmogelijk af te dwingen. Het afgelopen jaar belandden ze door de covid-19-crisis in een nog meer kwetsbare situatie.

Help ons om de beleidsmakers te tonen dat wij in de ogen van de Belgen ook tot België behoren. Laat de migranten zonder papieren toe in de rechtsstaat. Je hebt de kracht om een positief verschil te maken in onze situatie door de petitie te ondertekenen.
https://www.wearebelgiumtoo.be/nl/
 

Reacties

We ontvingen een bedanking van prof. Roger Koudé (Université catholique de Lyon) voor de Nederlandse vertaling van zijn opiniestuk over het (verhoopte) beleid van VS-president Biden tegenover het Internationaal Strafhof in Den Haag. Die vertaling verscheen in CIMIC-Nieuwsbrief#20: https://cimic-npo.org/2021/02/27/item20-004/

Van: Roger Koudé, 12 mrt. 2021 om 14:58
RE: traduction néerlandaise de ton opinion “Joe Biden peut-il reconcilier enfin les EU avec la justice penale…”

Cher ami Jan,
Je tiens à te remercier très vivement de ton message ainsi que de l’immense travail que tu as accompli en traduisant mon article cité en objet.
C’est vraiment gentil à toi de rendre cette tribune accessible au public néerlandophone.
Avec toutes mes amitiés,
Roger Koudé


Postuum: Nawal El Saadawi (Egypte, 1931-2021)

Op zondag 21 maart overleed op 89-jarige leeftijd in een ziekenhuis in de Egyptische hoofdstad Cairo schrijfster en activiste Nawal El Saadawi. 

Zij was haar hele leven een strijdbare feministe die geen schrik had om tegen heilige huisjes te stampen. Haar engagement tegen vrouwenonderdrukking, genitale verminking van meisjes, religieus fanatisme, patriarchaat, imperialisme, (neo)kolonialisme en racisme heeft haar geregeld in de problemen gebracht in eigen land (ze zat in 1981, onder president Sadat, zelfs een tijd in de gevangenis), maar leverde haar ook veel erkenning op wereldwijd. Van haar talrijke boeken zijn er vele ook in het Nederlands vertaald.


We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Accept