Maak kennis met Luzitu

Luzitu is een nieuwe vzw die werd opgericht door enkele jonge zwarte vrouwen (Ama, Afsana, Charlotte en Leoni) die zich graag willen inzetten om diegenen te helpen, die vaak het minst hun weg vinden naar de hulpbronnen die ze nodig hebben. Wij waren zeer benieuwd naar de organisatie en besloten hen te vragen wat ze doen en waarom zij dit doen.

Luzitu bestaat nog maar enkele maanden en heeft nog niet veel concrete projecten kunnen uitvoeren vanwege de coronasituatie. Maar de vzw heeft al heel wat plannen om haar doelen te bereiken.

Luzitu beschrijft zichzelf als volgt: “Luzitu, geboren uit een grote sociale bewustwording, werd opgericht door vijf zwarte vrouwen die vonden dat de gemeenschappen die de meeste hulp nodig hebben, meestal niet diegenen zijn die op de juiste diensten beroep kunnen doen.

Of het nu komt door een gebrek aan opties, het stigma met betrekking tot geestelijke gezondheidzorg of het ontbreken van een veilige ruimte waar ze vrijuit kunnen vragen, en antwoorden op hun relevante vragen kunnen krijgen, of gewoon niet weten waar ze moeten beginnen, minderheidsgemeenschappen krijgen vaak niet de hulp die ze nodig hebben en verdienen.

Wij leven in cruciale tijden waarin onze gemeenschap zich moet bevrijden van de verouderde definities van kracht die vaak in verband worden gebracht met zelfverwaarlozing. Meer dan ooit is er behoefte aan eenheid, genezing en groei.

Wij binnen Luzitu willen werken aan het verbeteren van de bevindingen en uitkomsten van zwarte vrouwen, die trauma ervaren door geïnstitutionaliseerd geweld, systemisch racisme en misogynie.

Daarnaast zullen we leden van de Afrikaanse diaspora, organisaties en bredere gemeenschappen voorzien van de tools en strategieën om de gevolgen van systemisch racisme te identificeren en veiligere en meer medelevende ruimtes te promoten waar we als geheel kunnen gedijen. Ten slotte zullen we een reeks sociale barrières aanpakken en behandelen (bijvoorbeeld het opleidingsniveau, gebrek aan werkgelegenheid, huisvestingsonzekerheid enz.) die kunnen leiden tot slechtere geestelijke gezondheidsresultaten en een negatief effect hebben op iemands welzijn.

Het is tijd om de waarde van zelfzorg, zelfverwezenlijking en zelfliefde te erkennen. Wij hopen dat Luzitu aan die evolutie zal bijdragen.”

Respect

Luzitu betekent ‘respect’ in het Kikongo. Men koos voor deze naam, omdat zwarte vrouwen vaak niet gehoord worden, maar wel respect en zelfvertrouwen verdienen.

Eén van de belangrijkste doelgroepen zijn zwarte oudere vrouwen. Deze mensen vinden heel vaak hun weg niet naar de hulp die ze nodig hebben en waar ze recht op hebben, omdat hen niet wordt verteld over hun rechten.

Luzitu denkt na over hoe zij hulp en middelen krijgen die ze nodig hebben. De vzw wil inzetten op bewustwording bij jongere zwarte vrouwen. De organisatie hoopt dat door jongere vrouwen te bereiken, de oudere generatie informatie zal te horen krijgen via hun kinderen of kleinkinderen.

De oprichters van Luzitu zijn allen Nederlandstalig, maar er werd voor Engels als belangrijkste voertaal gekozen. Deze keuze werd gemaakt omdat niet alle oudere zwarte vrouwen het Nederlands machtig zijn en omdat er niet kon worden gekozen voor één taal uit de diaspora, net omdat er zoveel diversiteit is binnen de doelgroep.

Luzitu werkt op vier takken: Support, Care, Roots en Education

Support

Luzitu wil vrouwen ondersteunen bij het krijgen van subsidies of bepaalde overheidssteun (zoals bijvoorbeeld het OCMW). Hiervoor worden er in de toekomst workshops aangeboden.

Care

Luzitu zet zich in voor fysieke, emotionele, mentale en sociale zorg. Dit is een heel erg belangrijke tak, waarbij er wordt nagedacht over met wie iemand kan praten, omdat het voor zwarte personen heel erg moeilijk is om een psycholoog of therapeut te vinden die je zal begrijpen.

Hierbij is het principe van een safe space heel erg belangrijk voor Luzitu. Als zwarte persoon kan je makkelijk met andere zwarte personen praten over zaken die je beiden het beste begrijpt. Er zijn vaak heel veel raakpunten, zwarte personen begrijpen elkaar het beste. Mensen voelen zich het beste bij mensen die in een gelijkaardige positie zitten als zijzelf.

Luzitu zet ook in op zaken als: hoe zorg je voor een betere moeder-dochter-relatie en hoe kunnen ouders met hun kinderen over emotionele thema’s praten.

Roots

Heel veel zwarte vrouwen zijn hun moedertaal niet helemaal machtig. Luzitu wil de mogelijkheid bieden om samen met anderen een taal uit de diaspora te leren. Maar tegelijk gaat dit onderdeel ook over andere culturele aspecten waar veel info over verloren dreigt te gaan, zoals bijvoorbeeld workshops over haar, welke kapsels je kan maken en vlechten.

Education

Veel zwarte kinderen hebben niet echt iemand om naar op te kijken. Luzitu wil hierop inspelen door een buddy-systeem, zodat jonge zwarte vrouwen elkaar kunnen versterken.

Luzitu wil inzetten op deze thema’s door verschillende workshops en talks gedurende het jaar te organiseren, maar ook retraites voor vrouwen en hun gezinnen en samenwerkingen met scholen en bestaande organisaties op te zetten.

Luzitu is actief op Instagram (pagina wordt gepind op woord) en binnenkort verschijnt de website.

Leer de oprichters van Luzitu kennen

Ama Kissi is één van de medeoprichters van Luzitu. Ze werd geboren in de Ghanese hoofdstad Accra, maar is sinds haar derde levensjaar getogen in België. Bij Luzitu staat ze in voor de PR en de uitwerking van activiteiten die als doel hebben het welbevinden van vrouwen van de Afrikaanse diaspora te bevorderen. Zij is doctor in de psychologie en klinisch psycholoog.

Ama Kissi richt zich op activiteiten die als doel hebben het welbevinden van vrouwen van de Afrikaanse diaspora te bevorderen (foto: Luzitu).

Momenteel werkt ze als wetenschappelijk onderzoekster aan de Universiteit Gent waar ze raciale discriminatie binnen de pijnzorg onderzoekt. Concreet tracht ze zicht te krijgen op die factoren die een verklaring kunnen bieden op vraag waarom zwarte mensen (kinderen, alsook volwassenen) in tegenstelling tot witte mensen doorgaans minder goede pijnbehandelingen krijgen (bv. minder pijnmedicatie, minder geschikte pijnbehandelingen). Als klinisch psycholoog is ze werkzaam in PRAKTIJK50 een groepspraktijk voor psychotherapie en coaching in Lokeren, en de huisartsenpraktijk Bijloke in Gent.

Afsana Bahizi, met Congolees-Rwandese roots, is één van de medeoprichtsters van Luzitu. Haar idee om een vzw op te starten, kwam er omdat ze vond dat er niet genoeg safer spaces bestonden waar wij als zwarte vrouwen onze stem konden laten horen.

Afsana Bahizi is een beetje het manusje-van-alles in de vereniging (foto: Luzitu)

Ook vindt ze dat onze moeders, die de taal nog niet volledig beheersen, niet de juiste hulp krijgen. Binnen Luzitu is ze de office manager en een beetje het manusje-van-alles. Ze springt geregeld in bij het designen van de verschillende socialemediaposts en de website, ze houdt onze CRM bij, behandelt de subsidieaanvragen en boekt de facturen… Zij houdt zich voornamelijk bezig met de administratieve rompslomp bij Luzitu. In het dagelijks leven werkt zij bij Nipro Europe Group Companies NV, een Japans marketing- en verkoopbedrijf voor medische hulpmiddelen.

Charlotte Joppart, met Burundees-Tanzaniaans-Duitse roots, geboren in de Burundese hoofdstad Bujumbura, en op driejarige leeftijd gevlucht voor de burgeroorlog in haar land, is één van de medeoprichtsters van Luzitu. In het dagelijks leven is Charlotte sales manager bij een softwarebedrijf in de regio Gent.

Charlotte Joppart is sales- en marketing manager (foto: Luzitu).

Binnen Luzitu is Charlotte de sales- en marketing manager. Zij is daarnaast ook application manager en houdt zich bezig met de zorg voor de verschillende tools en applicaties. Ze zit vaak geregeld samen met Afsana voor de opbouw van de sociale media en met Leoni voor het uitrollen van de marketingstrategie. 

Leoni Kikuma, geboren in de Angolese hoofdstad Luanda, en op zevenjarige leeftijd gevlucht voor de burgeroorlog in haar land, is één van de medeoprichters van Luzitu.

Leoni Kikuma houdt zich bezig met het uitwerken van de mond-tot-mond campagnes (foto: Luzitu).

In het dagelijks leven werkt ze als technische bijstandsverlener. Het meest interessante aan haar job is het contact, weliswaar niet fysiek, met mensen met verschillende en vaak unieke karakters, en het bieden van de meest aangepaste oplossing voor hun problemen.

Leoni is dan ook naast Charlotte verantwoordelijk voor marketing en ze houdt zich bezig met het uitwerken van de mond-tot-mond campagnes.

Liana Tolonge Tshatshi

De link naar de Instagrampagina van Luzitu: https://www.instagram.com/lu.zi.tu/


Dit vind je misschien ook leuk...

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Accept