Redactioneel

Gedurende de zomermaanden heeft CIMIC vzw niet stil gezeten. We hebben drie activiteiten voorbereid en uitgewerkt. Je vindt de aankondigingen en uitnodigingen aan het begin van onze septemberbrief.

Ook de wereld draaide intussen door. En hoe! De taliban – tweede editie – vulden na maandenlange onderhandelingen het vacuüm dat de VS-troepen veroorzaakten na hun terugtrekking. Er is al veel over geschreven, maar wij lieten twee antropologen, Nancy Lindisfarne en Jonathan Neale aan het woord die toch een nog niet zo vaak gehoorde visie naar buiten brachten.

Het interview met de Amerikaanse ontwikkelingseconoom Jeffrey Sachs (Columbia University) bevestigt eigenlijk hun boodschap. Ook het artikel van Koen Stuyck over ‘Waterbeheer en klimaat in Afghanistan, een hoofdpijndossier voor het talibanregime’ sluit er bij aan. Niet alleen de oorlogen maakten het leven er onmogelijk, ook de klimaatverandering sloeg in dat land hard toe. Aan Bernard D’Sami vroegen we hoe men vanuit India naar het buurland kijkt.

Het ‘genoeg is genoeg’-gevoel van Jeffrey Sachs spreekt ook uit het verslag van Luc Vankrunkelsven n.a.v. het IUCN-congres (‘Met natuur leven en werken’) in Marseille, waar Wervel een stand had, maar ook banken en multinationals aanwezig waren. Hij reflecteert over ‘Voorouders en de generaties van de toekomst’. Met Wervel en andere sociale bewegingen pleit CIMIC vzw voor agro-ecologie, biodiversiteit en agrobiodiversiteit als weg tot verandering.

Theoloog en jezuïet Rutilio Grande (1928-1977), vriend van Mgr. Oscar Romero, was een boegbeeld van de bevrijdingstheologie die in de jaren zeventig al voor een weg van verandering had gekozen. Dat hij nu door de huidige paus wordt zalig verklaard, toont volgens Luc Vankrunkelsven aan dat er een kentering waar te nemen valt in de RKK.

Tussen 1982 en 1990 onderdrukte Hissène Habré, de ‘Afrikaanse Pinochet’ in Tsjaad zijn volk op een verschrikkelijke manier én met de grote steun van Frankrijk en de VS. Hun hulp paste in het geostrategische kader van de Koude Oorlog (net als in Chili en Afghanistan). Jan Van Criekinge beschrijft de lange weg van de veroordeling van één van de meest meedogenloze dictators en de positieve rol die België daarin heeft gespeeld. Habré kreeg in mei 2016 levenslang, maar stierf op 24 augustus 2021 aan covid in een ziekenhuis van Dakar. Het proces wordt geroemd als een ‘keerpunt voor gerechtigheid in Afrika’.

In ‘Veldwerk’ laat Greet Callaerts in het kosmopolitische Brussel de stichter van de Fanfakids aan het woord. Een diverse groep ‘kids’ vertolken met muziek en breakdance de hoop en de rijkdom aan culturen in de verschillende buurten en gemeenten van het Brussels gewest. Kinderen uit zwart-Afrika en Marokko motiveren elkaar en hun buurt.

Matthew Syed zou het misschien een vorm van ‘rebellie’ noemen. Pascal Blancquaert heeft Syeds boek ‘Denk als een rebel’ gelezen en legt uit waarom het boek hem trof en ‘waarom diversiteit de sleutel is tot succes’.

Deze nieuwsbrief maakt toch weer duidelijk dat de koloniserende houdingen van de VS en het Westen in het verleden aangedreven werden door neoliberale economische, militaire en geopolitieke belangen. We sluiten deze brief daarom af met een recensie over ‘Minder is meer. Hoe degrowth de wereld zal redden’. Paul Verhaeghe vat de visie samen van antropoloog-econoom Jason Hickel en stelt dat er op dit ogenblik een clash is tussen economie en wetenschap. Wat nog mogelijk was tussen 1950 en 1980 kan niet meer. Groei biedt geen oplossing, groei is het probleem. In zijn recensie legt hij uit waarom.

Het redactieteam,

Marc Colpaert
Jan Van Criekinge
Luc Vankrunkelsven
Pascal Blancquaert
Joël Ndombe
Liana Tolonge Tshatshi
Koen Stuyck
Bernard D‘Sami
We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Accept