Nieuwsbrief nr 25 = september 2021

Redactioneel

Gedurende de zomermaanden heeft CIMIC vzw niet stil gezeten. We hebben drie activiteiten voorbereid en uitgewerkt. Je vindt de aankondigingen en uitnodigingen aan het begin van onze septemberbrief. Ook de wereld draaide intussen door….
AANKONDIGINGEN – 22-24 okt 2021

CIMIC-weekend over ‘draagkracht’ in Chevetogne, 22-24 oktober 2021

Heimwee naar de CIMIC-weekends uit je opleiding, met zingeving en interculturaliteit als inspiratie? Dan verwachten we je het weekend van 22-24 oktober in de abdij van Chevetogne. Het thema ‘draagkracht’ wordt belicht door monnik Cyrille Vael, Luc Vankrunkelsven en Wouter Colpaert. Een onvergetelijke ervaring!

AANKONDIGINGEN – 13 okt 2021

Een wereld van verdoken slavernij

Wereldwijd leven naar schatting ruim 40 miljoen tot slaaf gemaakte mensen. Zij zijn slachtoffers van mensenhandel, gedwongen arbeid of seksuele uitbuiting. In België gaat het over ongeveer 1.500 personen. CIMICvzw zoemt dieper in op dit thema met getuigenissen uit België en Brazilië.

AANKONDIGINGEN – 20 nov 2021

Ibn al-‘Arabi over heilige verbeelding en religieuze diversiteit

CIMICvzw, SPES-forum vzw en Waerbeke vzw organiseren op 20 november 2021 in het H.-Hartinstituut Heverlee een congres over de filosoof Ibn al-‘Arabi, tijdgenoot van Averroës en Rumi. Ibn al-‘Arabi (Murcia 1165 – Damascus 1240) is een van de meest invloedrijke denkers en soefi’s uit de islamitische geschiedenis. Hij laat talrijke geschriften na waarin hij een unieke bijdrage levert aan het debat tussen rede en spiritualiteit..


ANALYSE AFGHANISTAN

Afghanistan: The end of the occupation

Nancy Lindisfarne en Jonathan Neale zijn twee Engelse antropologen die al vijftig jaar geleden in Afghanistan verbleven en er werkten. Zij hebben de complexiteit van het Afghaanse ‘maatschappelijke weefsel’ van dichtbij leren kennen.

Waterbeheer en klimaat in Afghanistan – hoofdpijndossier voor het talibanregime

We hebben allemaal de beelden gezien van zegevierende taliban in Afghanistan. Nu ze na twee decennia weer de plak zwaaien in Kaboel, overheerst de bezorgdheid over wat hun gedrag zal zijn ten aanzien van..

 AFGHANISTAN

Taliban 2.0: een analyse vanuit een Indiaas perspectief

India is een van de belangrijke buurlanden van Afghanistan. We hebben ook aan professor Bernard D’Sami gevraagd om naar de gebeurtenissen in Afghanistan te kijken vanuit een Indiaas perspectief.

Mét de natuur leven en werken
IUCN-wereldcongres in Marseille

Op uitnodiging van een Braziliaanse NGO ISPN (Instituto Sociedade População Natureza) stond Wervel met een gezamenlijke Cerrado-stand op het congres van IUCN (International Union for Conservation of Nature), begin september in Marseille.

Voorouders en de generaties van de toekomst

Op het IUCN-congres in Marseille is er een houten tunnel met inscriptie: ‘Générations Nature’. Eerst dacht ik dat het om ‘Générations Future’ ging, maar beide gaan hand in hand. Zonder een niet te heet klimaat en de nodige biodiversiteit is er geen toekomst voor de volgende generaties.

Kentering in de katholieke kerk?

Er valt veel kritiek te geven op het reilen en zeilen van de rooms-katholieke kerk, maar er zijn soms toch ook interessante ontwikkelingen. Neem nu het bericht over de zaligverklaring van bevrijdingstheoloog Rutilio Grande in januari van dit jaar.

AFRIKA

Op dinsdag 24 augustus 2021 overleed Hissène Habré (79), de beruchte ex-dictator van Tsjaad, in een ziekenhuis in de Senegalese hoofdstad Dakar, aan de gevolgen van een besmetting met het coronavirus. Habré was zonder enige twijfel een van de bloedigste dictators van de nochtans bewogen 20ste eeuw.

VELDWERK

Je zag hen de voorbije zomer misschien op Theater aan Zee of in pré-coronatijden ook jaarlijks op de Gentse Feesten, of in het voorjaar ergens in Brussel voor de growfundig ‘Zuur’, de campagne voor de horeca.

BOEKBESPREKING

Denk als een rebel: Waarom diversiteit de sleutel is tot succes

‘Dénk als een rebel’ zou ik durven te zien als een oproep, een hartelijke, doch dringende uitnodiging om moedig te durven ingaan tegen gangbare praktijken of algemeen – en vaak kritiekloos – aanvaarde regels of uitgangspunten.

BOEKRECENSIE

Jason Hickel: “Minder is meer. Hoe degrowth de wereld zal redden”

In een interview met Knack medio april vertelt VoKa-voorzitter Wouter De Geest dat we tien jaar lang twee procent groei nodig hebben om het precoronaniveau te halen.

Wat verder luidt het dat VoKa geen taboes heeft, maar dat economische groei onder geen beding mag worden afgeremd..

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Accept