Ibn al-‘Arabi-congres van 12 maart 2022:
Wie zijn de sprekers?

update: Dit congres was eerder gepland voor zaterdag 20 november, maar is nu verdaagd naar 12 maart 2022.

wie is Grégory Vandamme

Grégory Vandamme behaalde aan de Université Saint-Louis (Brussel) een bachelor geschiedenis en in Louvain-la-Neuve een master (magna cum laude) in Religious Studies met een thesis over de metafysische, theologische en antropologische functies van Adam in het gedachtegoed van Ibn al-‘Arabi. Hij doctoreert momenteel over klassiek soefisme aan de UCLouvain bij professor Cécile Bonmarriage. Zijn interesse gaat vooral uit naar de verbeeldingsdimensie in het werk van Ibn al-‘Arabi en zijn school. Hij studeerde ook bij James W. Morris (Boston College) en participeerde aan het Harvard Ibn Arabi Seminar.

Vanwege studieredenen verbleef hij ook geruime tijd in Frankrijk, Marokko, Algerije en Tunesië. Grégory Vandamme schreef het voorwoord voor ‘Heilige Verbeelding’, de vertaling van W. Chitticks ‘Imaginal Worlds’.

wie is Christine Gruwez

Christine Gruwez (1942) studeerde Klassieke Talen en Filosofie (BA) en Iranistiek (MA). Ze is antroposofe, verbonden met Dornach (Zwitserland), oud-lerares Steinerschool Antwerpen en leidt seminars en reizen in het Nabije en Midden-Oosten. Publicaties: ‘Tijdgenoten onderweg’, ‘Via Libra’, ‘De vrijheidsimpuls van de islam’, ‘Vrij geestesleven’, ‘Meditaties over onmacht’

Gruwez bestudeert al tientallen jaren Ibn al-‘Arabi en is gefascineerd door zijn diepe, universele wijsheid. Ze belicht op het congres de visie van Ibn al-‘Arabi over diversiteit en ziet dit als een uitdaging en een kans.

wie is Marc Colpaert

Marc Colpaert studeerde Germanistiek in Leuven, Keulen en Bonn. Hij werkte in de jaren tachtig als journalist voor het tijdschrift Wereldwijd en kwam daardoor in contact met Azië en de wijsheid en de diverse wereld van de islam. Nadien richtte hij aan Thomas More Hogeschool (Mechelen) CIMIC op, een opleiding en expertisecentrum rond interculturaliteit, wat nu verder leeft in de nieuwe vzw CIMIC.

Hij schreef ‘Tot waar de beide zeeën samenkomen, verbeelding, een sleutel tot intercultureel opvoeden’, vertaalde werk van Alois M. Haas (‘Meister Eckhart’) en William C. Chittick (‘Soefisme, een kennismaking’ en ‘Heilige Verbeelding’). Hij zet zich binnen de vzw CIMIC in voor een nieuwe ‘wij’-cultuur en schaart zich als ‘grootouder voor het klimaat’ achter de opdracht van het verantwoordelijk rentmeesterschap.  

Bij Ibn al-‘Arabi ontdekte hij een diepere betekenis voor het begrip ’verbeelding’.


Namiddag:

wie is Mohamed Ridouani

Mohamed Ridouani is sinds 2019 burgemeester van de stad Leuven. Hij studeerde handelswetenschappen aan de KU Leuven, werkte als bedrijfsconsulent, maar ruilde in 2007 het bedrijfsleven in voor de politiek. Als gemeenteraadslid en schepen was hij voorheen de drijvende kracht achter initiatieven zoals het buddyproject voor kwetsbare leerlingen en achter het Klimaatpan voor Leuven.

De weg van de verbeelding wordt ook door politici gebaand. Mohamed Ridouani belicht de vraag in welke mate een profetische en verbeeldende wijsheid (van o.a. de islamtraditie) een rol kan spelen en het beleid van een stad mee kan(bij-)sturen?

wie is Benoît Standaert

Benoît Standaert osb (1945) trad in 1964 in bij de benedictijnen van de Sint-Andriesabdij in Brugge. Momenteel woont hij in de priorij van Saint-André de Clerlande in Ottignies. Hij doceerde onder meer in Leuven, Rome, Jeruzalem en Bangalore. Daarnaast was hij vele jaren verbonden aan het vormingswerk binnen de abdij en gaf hij ontelbare retraites en conferenties.

Bekendheid als schrijver verwierf hij met ‘Marcus. Geweld en genade’, ‘De Jezusruimte’, ‘Spiritualiteit als levenskunst’ en ‘Leven met de psalmen’. Het boekje ‘Leven als een kluizenaar’ is verschenen bij Adveniat/Halewijn.

Benoît Standaert noemt al-‘Arabi een ‘eye-opener’ en een bevestiging voor zijn eigen levensweg.

wie is Stella Nyanchama Okemwa

Stella Nyanchama Okemwa is een deskundige over dekolonisatie, een panafrikaniste en een verdedigster van de mensenrechten. Zij is al dertig jaar actief in de strijd tegen racisme en discriminatie en vóór een nieuwe ‘wij’-samenleving. Okemwa was ook curator van de tentoonstelling ‘PagneAfricain’ in het modemuseum in Hasselt.

Momenteel werkt zij als consultant en coach voor de vzw Hand in Hand tegen Racisme en schrijft ze aan een doctoraat bij prof. Anya Topolski in Nijmegen. Ze ‘leest’ Ibn al-‘Arabi met een Afrikaanse bril en ziet de parallellen als het om Ibn Arabi’s definitie van verbeelding en diversiteit gaat.

We interviewden haar in de CIMIC-nieuwsbrief in april 2021 (‘Het vuur blijft branden’).

wie is Birsen Taspinar

Birsen Taspinar is klinisch psychologe en antropologe van opleiding. Sinds 23 jaar werkt zij als systeemtherapeute met verschillende groepen. Ze doet therapie in diverse talen en is ook EMDR-therapeute. Ze werkt als docente en onderzoekster aan de Odisee Hogeschool binnen de opleiding gezinswetenschappen. Ze is auteur van het boek ‘Moeders van de stilte’.

Birsen opent het congres met soefi-zang. In de namiddag benadert ze als psychologe Ibn al-‘Arabi vanuit wat ze beluistert bij haar cliënten.

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Accept