Expo ‘Pagne Africain’ in het Industriemuseum Gent

De tentoonstelling Pagne Africain dompelt je onder in de rijke Afrikaanse textielcultuur. De veelzijdige verzameling Afrikaanse stoffen en kledingstukken van Stella Nyanchama Okemwa vormt de basis voor deze expo. Zij treedt op als gastcurator en stelt een deel van haar privécollectie tentoon. Het resultaat is een kleurrijk overzicht aan stoffen in verschillende uitvoeringen en stalen, voorzien van achtergrondinformatie.

Het Industriemuseum presenteert ook enkele stukken uit de eigen collectie. Textielstalen van Gentse fabrikanten voor de Afrikaanse markt belichten een vrijwel ongekend stukje textielgeschiedenis.

Stella Nyanchama Okemwa (links) bij de opening van de expo 'Pagne Africain' op 22 maart 2022
Stella Nyanchama Okemwa (links) bij de opening van de expo ‘Pagne Africain’ op 22 maart 2022 in het Industriemuseum in Gent (foto: Industriemuseum).

[fotobijschrift] Stella Nyanchama Okemwa (links) bij de opening van de expo ‘Pagne Africain’ op 22 maart 2022 in het Industriemuseum in Gent (foto: Industriemuseum).

Over de curator

Stella Nyanchama Okemwa is antropologe, activiste en experte inzake dekolonisering. Ze is afkomstig uit Kenia en woont ondertussen bijna 30 jaar in België. Ze behaalde een masterdiploma ‘onderwijs’ aan de Vrije Universiteit Brussel en een in sociale en culturele antropologie aan de KU Leuven.

Vandaag werkt ze voor Hand in Hand vzw, een sociaal-culturele organisatie die strijdt tegen racisme en discriminatie. Daarnaast is ze actief als beeldend kunstenaar, verzamelt ze Afrikaanse stoffen en cureert ze de reizende tentoonstelling Pagne Africain.

Haar collectie is een work in progress. De expo hield in verschillende samenstellingen al eerder halt in het Modemuseum Hasselt (Black History Month, 2021) en in Leuven (Afrika Filmfestival, oktober 2021).

Locatie: nog tot 7 juni 2022 in het Industriemuseum, Minnemeers 10, Gent

Prijs: met je ticket voor deze expo kan je ook de andere vaste en tijdelijke tentoonstellingen in het Industriemuseum bezoeken

Meer info: www.industriemuseum.be/nl/agenda/pagne-africain

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Accept