Redactioneel 34

CIMIC gelooft in de kracht van meerstemmigheid, dialoog en ontmoeting.

Daarom werden de gesprekken in boekhandel ‘De Zondvloed’ opgestart. Met succes. We willen alvast uitnodigen voor de volgende ontmoetingen in oktober en december.

Voor we er met z’n allen gedurende enkele weken ‘de riem afleggen’, bezorgen we jullie, lezers, nog een gevarieerde en genuanceerde nieuwsbrief die je ook tijdens de vakantiemaanden in contact brengt met ‘het leven zoals het is’. De ‘vakantie’ is er immers niet voor iedereen. Niet in India, niet in Brazilië, niet in Afrika, niet in Oekraïne…

We zouden ‘Deze wereld anders’ wensen, zoals de intussen overleden theoloog Ton Veerkamp in zijn belangrijkste boek schreef. Vermoedelijk zal die wereld nooit helemaal anders worden, maar Veerkamp raakte een essentiële snaar toen hij zei: “Wie een kind op de wereld zet, heeft de voordurende plicht ervoor te zorgen dat deze wereld menswaardig is”.

Deze wereld anders, is – aldus Alex Van Heusden – “naast een bespreking van meer dan duizend jaar geschiedenis, een vorm van rouwverwerking over de vergane bewoonbaarheid van de wereld. Bevrijding en emancipatie van mens en samenleving – dat was de inzet van de Bijbel als Groot Verhaal, daar ging het ook om in Verlichting en socialisme”.

Hoe nu verder, vragen de auteurs zich af. “Rest ons nog enkel rouwverwerking of kunnen nieuwe perspectieven rond bevrijding en emancipatie worden geformuleerd…? Doen zich nog kansen voor, al zijn het maar kleine kansen, op het begin van een nieuw begin?”

CIMIC tracht beide te doen: de duistere werkelijkheid niet uit de weg gaan, en tegelijkertijd de kleine kansen op een nieuw begin benoemen en aanmoedigen.

Een fijne vakantie en we horen of lezen elkaar weer in september!

De CIMIC-redactieploeg,

Marc Colpaert
Jan Van Criekinge
Luc Vankrunkelsven
Pascal Blancquaert
Joël Ndombe
Liana Tolonge Tshatshi
Koen Stuyck
Greet Callaerts
Bernard D‘Sami

Ashok Gladston Xavier
Anna Van Malder
Tina Vanhoye


Lees verder (inhoud juni 2022)


We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Accept