Colombia: een nieuwe visie breekt door

In Colombia heeft er de voorbije maanden een politieke aardverschuiving plaats gevonden. Op 15 november was de nieuwe sociaaldemocratische regering van Gustavo Petro en zijn Afrocolombiaanse vicepresident Francia Márquez 100 dagen aan de macht. Het is voor de eerste keer in de geschiedenis van Colombia dat er een niet-rechtse regering aan de macht is gekomen!

Op 24 november was het ook 6 jaar geleden dat het vredesverdrag met de rebellenbeweging FARC door de senaat en het parlement werden getekend en dat door de vorige extreemrechtse regering door het slijk werd gehaald.

De FARC en de opeenvolgende Colombiaanse regeringen waren de afgelopen 52 jaar verwikkeld in een burgeroorlog die aan meer dan 450.000 mensen het leven heeft gekost.

In een audiofragment deelt Helena ter Ellen – decennialang CIMIC-medewerkster – enkele reflecties over de positieve ontwikkelingen in het land. Zij is daar nog altijd werkzaam voor verbinding en verzoening via haar project ‘Reconectando: Laboratoria voor Waarheid en Verzoening in de buik van Moeder Aarde’, dat de Waarheidscommissie gedurende haar hele mandaat heeft begeleid, en dat nog voortduurt.

Helena wijst erop dat de nieuwe regering-Petro werk wil maken van een integraal vredesakkoord met de guerrillabewegingen, de dissidenten van de FARC, ook de paramilitaire bewegingen en de drughandelaren.

De regering is vastbesloten met alle gewapende actoren in dialoog te gaan. Helena stelt dat president Petro niet alleen een visie heeft voor Colombia, maar ook voor heel Latijns-Amerika.

President Gustavo Petro en vicepresident Francia Márquez op de dag van hun eedaflegging, 7 augustus 2022, in Bogota.

In zijn toespraken op de klimaattop (COP27, Egypte) of in de VN, getuigt hij van een systemische kijk op de problemen waar we vandaag in Colombia mee geconfronteerd worden. Ook de relaties met het broederland Venezuela worden hersteld. “Het is goed om eindelijk weer eens wat hoop te voelen in Colombia!”

“Colombia potencia mundial de la vida”

Na het toesturen van het audiofragment, schreef Helena toch nog het volgende post scriptum:

“Wat is het toch moeilijk om genuanceerd en diepgaand te informeren – zeker in een korte audiobijdrage -, de realiteit is altijd zoveel complexer en weerbarstiger! Want hoe vertel je over het racisme tegen Francia Márquez zelfs binnen haar eigen regering? Over de enorme polarisering, het verzet van het bedrijfsleven, het blijvende geweld tegen milieuactivisten, sociale leiders, journalisten, de corruptie…?”

Vicepresident Francia Márquez en president Gustavo Petro op een verkiezingsaffiche.

“Hoewel president Petro zich opwerpt als de beschermer van het Amazonewoud, en regionale allianties wil bouwen, neemt dat niet weg dat de situatie desastreus is en hij vooralsnog geen controle heeft over de criminele ontbossing voor veeteelt, illegale mijnbouw, oliewinning en drugsteelt (zie deze schrijnende reportage – in het Spaans).”

“Hoe dan ook, het is belangrijk ook een keer de positieve geluiden te laten horen. Want dat was voor Colombia al lang niet meer het geval.”

“Laten we van Colombia een wereldmacht van het leven maken”

“De overwinning van Lula da Silva in Brazilië is meer dan een succes voor Latijns-Amerika. Deze zege zal een impact hebben over heel de wereld.”

Bij de Colombiaanse verkiezingen van 2022 was de overwinning van de linkse Gustavo Petro ook maar mogelijk dankzij de moedige protestbewegingen van miljoenen Colombianen over de voorbije drie jaar, ondanks de moordende repressie.

Zijn regering staat echter voor enorme uitdagingen, maar heeft ambitieuze plannen om van Colombia weer een oase van vrede en welvaart te maken voor alle Colombianen.

“Ik kom uit het land van de gele vlinders en de magie. Ik kom uit het land van de met bloed overgoten schoonheid. (…) Willen jullie minder drugs? Denk dan aan minder inkomsten en meer liefde. Denk aan rationele machtsuitoefening.”

Woorden van een dichter? Nee, woorden van de nieuwe president van Colombia.

Helena ter Ellen

Laboratorios ‘Reconectando’: http://www.reconectando.org/

Over het racisme tegen vicepresident Francia Marquez (Cambio Colombia):
https://cambiocolombia.com/articulo/pais/es-desgastante-francia-marquez-denuncio-racismo-dentro-del-propio-gobierno

Reportage over ontbossing in het Colombiaanse Amazonewoud van Cambio Colombia (Spaans):
https://especiales.cambiocolombia.com/es/amazonia-la-tierra-perdida/capitulos/asi-se-estan-robando-la-tierra-en-los-parques-nacionales.html

Lees ook de eerdere bijdragen over Colombia van Helena ter Ellen:

En wat gebeurde er ondertussen in Colombia? https://cimic-npo.org/2021/06/26/item24-012/

Nieuws uit Colombia: het werk van Helena ter Ellen https://cimic-npo.org/2019/03/31/nieuws-uit-columbia-het-werk-van-helena-ter-ellen/


Lees verder (inhoud november 2022


Dit vind je misschien ook leuk...

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Accept