Colombia: een nieuwe visie breekt door

In nieuwsbrief#38 (*) bracht Helena ter Ellen ons op de hoogte van de recente positieve ontwikkelingen in Colombia. In de inleiding tot het artikel slopen helaas enkele fouten in de cijfers over het aantal slachtoffers dat in de burgeroorlog is gevallen. Helena vroeg ons de volgende verduidelijkingen en correcties te publiceren.

“De Colombiaanse burgeroorlog heeft meer dan 50 jaar gewoed tussen diverse guerrillagroepen, paramilitairen, het Colombiaanse leger en de opeenvolgende regeringen.

De Waarheidscommissie kwam na vier jaar grootschalig en diepgaand onderzoek, eind juni 2022 met schrikbarende cijfers naar buiten, die gelden voor de periode van 1985 tot 2018.

Enkele daarvan in detail: er zijn meer dan 450.000 doden gevallen (maar het werkelijke cijfer ligt waarschijnlijk tweemaal zo hoog zegt de Commissie), en van alle 10 doden waren er 8 burgerslachtoffers en slechts 2 gewapende actoren.

De paramilitairen zijn verantwoordelijk voor 45 procent van die moorden, de guerrillagroepen voor 27 procent en het leger voor 12 procent.

Er zijn meer dan 120.000 vermiste personen, meer dan 50.000 ontvoeringen gepleegd, meer dan 7 miljoen mensen zijn van haard en huis verdreven (bijna 1 op de 4 Colombianen), voornamelijk op het platteland.”

Helena ter Ellen

Laboratorios ‘Reconectando’: http://www.reconectando.org/

(*) Voor het volledige artikel over Colombia van Helena verwijzen we graag naar: https://cimic-npo.org/2022/12/27/38-004/


Lees verder (inhoud januari 2023


Dit vind je misschien ook leuk...

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Accept