Redactioneel 41

De schreeuw om vrede is duizenden malen groter dan de schreeuw om oorlog… Het maakt niet uit of het over de verbijsterende toestanden in Oost-Congo, Tunesië, Oekraïne of Israël gaat. Een mens is niet ‘voor de oorlog’ gemaakt. Dat blijkt pas goed als er een oorlog woedt.

Boeren en burgers willen ook geen oorlog. Maar het moeilijk benoembare systeem dat hen in een tang houdt, wekt hun woede op. Hunkeren naar vrede betekent in hun situatie: de zaken helder krijgen, naar buiten treden en doen voelen, maar vooral doen inzien hoe en waarom hun leven onhoudbaar wordt en waarom het zo niet langer kan.

Onder het puin liggen na een aardbeving in een oorlogsgebied (zoals Syrië) en schreeuwen om hulp is dubbel erg. Dat hulporganisaties op dat ogenblik willen helpen en verbod krijgen van oorlogvoerende politici zoals Assad is crimineel en mensonterend.

Deze nieuwsbrief zoekt naar achtergronden, informatie en een nieuw antwoord op de (partij)politieke impasse(s) wereldwijd. Hoe langer hoe meer dringt burgerparticipatie zich op en het Ostbelgien-model wordt in dat verband alom geprezen.

Aansluitend op deze oorlog-of-vrede-thematiek organiseert CIMICvzw samen met de ‘Thomas Merton-vrienden van de Lage Landen’ een weekend in de abdij van Averbode. Aanleiding is een boek dat Thomas Meton in 1962 schreef, maar niet mocht uitgeven: Vrede in het na-christelijk tijdperk. Kom mee lezen en reflecteren. Alle praktische informatie over het CIMIC-ontmoetingsaanbod vindt u op onze website.

Zowel de ‘vrijgekomen’ Paastijd als de Ramadantijd kunnen de contouren van oorlog en vrede misschien beter in het vizier krijgen en hoop gestalte geven.

Voor de CIMIC-kernredactie,
Marc Colpaert
Jan Van Criekinge
Luc Vankrunkelsven
Pascal Blancquaert
Koen Stuyck


Lees verder (inhoud maart 2023)


We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Accept