Fr. Stan Swamy S.J.: “Een gekooide vogel kan nog steeds zingen”

India – Boerenprotest neemt toe

In de nieuwsbrief van november hebben we het verhaal gebracht van de 84-jarige Fr. Stan Swamy S.J. die ten onrechte werd gearresteerd voor zijn werk bij de adivasi’s, de oorspronkelijke inheemse bevolking van India. 
Vorige week ontvingen zijn vrienden een brief uit de gevangenis in Mumbai waar hij zich nu bevindt. De zaak krijgt internationale belangstelling. De nationale en internationale steunbetuigingen zijn nu een grote hulp voor hem. We publiceren hier zijn brief.

 “Allereerst waardeer ik ten zeerste de overweldigende solidariteit van velen gedurende de afgelopen 100 dagen dat ik achter de tralies zit. Soms gaf het nieuws van een dergelijke solidariteit me enorm veel kracht en moed, vooral als je beseft dat de enige zekerheid in de gevangenis onzekerheid is. We bekijken het leven hier van dag tot dag.”  

“Een andere kracht kreeg ik tijdens de afgelopen 100 dagen door het observeren van de benarde toestand van andere beschuldigden. Een meerderheid van hen komt uit economisch en sociaal zwakkere gemeenschappen. Velen van hen weten niet welke aanklacht tegen hen is ingediend, ze hebben hun aanklachtformulier niet gezien en zitten al jarenlang in de gevangenis zonder enige juridische of andere hulp. Over het algemeen worden bijna al deze mensen gedwongen om te leven met een absoluut minimum, of ze nu rijk of arm zijn.”  

“Dit brengt een gevoel van broederschap en gemeenschapszin op gang waardoor zelfs het contact met elkaar in deze tegenspoed alleen maar groeit. Anderzijds hebben wij – de zestien medeverdachten (nvdr: de zogenaamde ‘Bhima Koregaon Case’, zie https://cimic-npo.org/2020/11/29/nieuwsbrief-nr-17-november-2020/ ) – elkaar niet kunnen ontmoeten omdat we in verschillende gevangenissen of in verschillende ‘kringen’ binnen dezelfde gevangenis zitten. Maar we blijven nog steeds in koor zingen. Een gekooide vogel kan nog steeds zingen.”   

Fr. Stan Swamy, 22 januari 2021

Dit vind je misschien ook leuk...

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Accept