Indiase deelstaatverkiezingen 2021: geschenken als depolitiseringtactiek?

Confrontatie in vijf deelstaten met het nationaal BJP-beleid

Nu in India de hindoenationalistische BJP – de Bharatiya Janata Party – al een hele tijd aan de macht is, zullen de vijf deelstaatverkiezingen in april 2021 een soort referendum worden over haar tweede regeringstermijn die in 2019 begon (nvdr: de BJP is grootste politieke partij in India, premier Narendra Modi is tegelijk ook de partijleider).

Door het gevoerde BJP-beleid is de economie zo goed als stilgevallen en de prijzen van de essentiële goederen zijn torenhoog gestegen. Mensen denken tweemaal na of ze wel zullen tanken, want de prijzen van benzine en diesel rijzen de pan uit. Het tarief van de LPG-gasflessen is gestegen tot 850 roepi. De dagelijkse uitgaven van de gewone mensen zijn uiteraard ook fors gestegen omdat iedereen voeding, huisvesting en transport nodig heeft.

Het ratingbureau Moody’s stelt dat de economie in India met 7 procent zal krimpen. India kende in het eerste en tweede kwartaal van 2020 al een krimp van 24 procent en een terugval van het Bruto Binnenlands Product met 7,5 procent.

Het recente Freedom House Democracy Report (nvdr: zie Nieuwsbrief21, maart 2021) heeft India gedegradeerd van een ‘vrij’ naar een ‘gedeeltelijk vrij’ land. Tussen 2018 en 2020 kende Freedom House aan India nog steeds het label ‘vrij’ toe, hoewel de scores toen al van 77 naar 71 waren gedaald. Maar bij het laatste rapport zakte India weg naar score 67 op 100. Redenen voor die verlaging waren o.a. het harde politie-optreden tegen de demonstraties m.b.t de Citizenship Amendment Act (zie Nieuwsbrief21) en de arrestatie van journalisten die kritiek hadden durven uitten op de regering n.a.v. de aanpak van de coronapandemie.

Het rapport deelde mee “dat ook de rechterlijke onafhankelijkheid onder druk is komen te staan. In één geval werd een rechter zelfs onmiddellijk overgeplaatst nadat hij de politie had berispt omdat ze niets had ondernomen tijdens de rellen in New Delhi waarbij meer dan 50 mensen, hoofdzakelijk moslims, omkwamen.”

Inwoners van de hoofdstad New Delhi zijn op woensdag 21 april 2021 wanhopig op zoek naar zuurstof om hun flessen te vullen voor de behandeling van covid-19-patiënten. India wordt momenteel zeer zwaar getroffen door een agressieve virusvariant. De BJP-regering is de kop van Jut omdat ze te traag reageerde (foto: OneIndia).

Het onafhankelijk V-Dem Instituut van de Universiteit van Göteborg (Zweden) heeft bovendien de ‘grootste democratie ter wereld’ ook recent herbenoemd tot een ‘electorale autocratie’.

Zoals bekend, protesteren de Indiase boeren al vele maanden tegen drie ‘draconische wetten’ (nvdr: ze werden toegelicht in Nieuwsbrief18, december 2020). De belangrijkste kwestie betreft het schrappen van de Minimum Prijs (MSP) voor de producten waardoor de boeren een financiële garantie kregen.

Ook het Nieuwe Onderwijsbeleid (NEP) is niet alleen goedgekeurd, maar heeft van het kabinet al groen licht gekregen voor implementatie. Zoals tal van pedagogen en analisten voorspellen, zal dit beleid een complete verandering teweegbrengen in de onderwijswereld van het hele land. Een land dat zo uitgestrekt en zo divers is, heeft echter kwaliteitsonderwijs nodig voor iedereen en vraagt de volledige inzet van de beleidsmakers om dit doel te bereiken. Maar het nieuwe onderwijsbeleid heeft al meer problemen veroorzaakt dan opgelost.

233 miljoen mensen kunnen zich laten horen

De komende verkiezingen (in april; begin mei worden de uitslagen bekend gemaakt) in vijf deelstaten zouden een antwoord kunnen bieden op bovengenoemde (nationale) kwesties. Sommigen zullen opwerpen dat het ‘maar’ deelstaatverkiezingen betreft en dat de nationale kwesties niet op het beleid van de deelstaten zullen wegen.

Een fervente BJP-aanhanger voert campagne (foto: OneIndia).

De onderwerpen mogen dan wel nationaal zijn, maar de gevolgen van de beslissingen zullen vooral worden gevoeld op het niveau van de deelstaten. De verkiezingen in Assam (31 miljoen inwoners), Kerala (33 miljoen), Tamil Nadu (72 miljoen), West-Bengalen (91 miljoen) en Pudhucherry (735.000) worden een tussentijdse evaluatie van de centrale politiek en van de implicaties ervan voor de deelstaten. Deze verkiezingen zullen luid en duidelijk de stem van 233 miljoen mensen laten horen omtrent het BJP-beleid van de laatste twee jaar.

Manifesten en partijbeloften: aan geschenken geen gebrek

De partijen in Tamil Nadu hebben zoals gewoonlijk bij verkiezingen een lijst met geschenken bekend gemaakt, zoals een wasmachine, contant geld voor de huismoeders, computertablets met datakaart voor studenten.

Overvolle perrons op woensdag 21 april op het Katpadi Junction-station in de stad Vellore in de deelstaat Tamil Nadu (foto: OneIndia).

In verband met de Tamil-vluchtelingen uit Sri Lanka vragen de meeste politieke partijen aan de centrale regering om hen het Indiase staatsburgerschap toe te kennen. Ze verzetten zich ook tegen de nieuwe landbouwwetten, het nieuwe onderwijsbeleid (NEP 2020), de CAA-wet, enz.

Het BJP-programma voor Tamil Nadu wil dat er een wet komt tegen het slachten van koeien. Voor de BJP moet er ook een verbod komen op het smokkelen van koeien naar Kerala en andere staten om zo de verwerking tot rundsvlees te beletten. Ook bekeringen kunnen niet. De BJP wil religieuze bekeringen bestraffen via een anti-bekeringswet.

Het DMK-manifest belooft dan weer een wet om 75 procent van de banen in de industrie voor te behouden aan de lokale bevolking. Zij zouden ook 10 miljard roepi (of ruim 110 miljoen euro) opzijzetten voor de renovatie en wijding van hindoetempels.

AIADMK belooft 1500 roepi per maand aan de huisvrouwen, levert gratis zes LPG-gasflessen en zal een overheidsbaan bezorgen aan één lid per familie.

De All India Trinamool Congress-partij garandeert volgens haar verkiezingsprogramma gratis huis-aan-huis-rantsoenen en een jaarlijkse financiële hulp voor de armen. Als eerste in haar soort heeft de partij 16 miljoen (door vrouwen geleide) huishoudens opgelijst die zullen kunnen profiteren van een maandelijkse inkomenssteun.

Politieke analisten zijn echter van mening dat de cadeautjes (freebies)-cultuur in sommige staten bedoeld is om mensen – en in het bijzonder de jeugd – te depolitiseren. Maar om een democratie perspectief te geven, is er natuurlijk veel meer nodig dan freebies, namelijk: goed onderwijs, werkgelegenheid, plattelandsontwikkeling, empowerment van vrouwen, de ondersteuning en ‘uplift’ van kasten of achtergestelde inheemse volkeren (=SC: Scheduled Casts, ST: Schedules Tribes, OBC: Other Backward Castes) en andere minderheden.

De komende parlementsverkiezingen in de vijf deelstaten worden beschouwd als een tussentijds verdict over de prestaties van de centrale macht en over de politiek van de deelstaten waarin gekozen wordt. Deze mini-nationale verkiezingen kunnen een trendsetter worden voor andere deelstaatverkiezingen die in 2022 zullen volgen in Uttar Pradesh, Goa, Uttarakhand, Himachal Pradesh, Manipur, Punjab en Gujarat.

Bernard D’Sami

Senior Fellow aan het LISSTAR, Loyola College, in Chennai, India

Wie meer informatie wil over de complexe politieke situatie in de vijf deelstaten: lees hier de gedetailleerde analyse van Bernard D’Sami


Assam: (31.205.576 inwoners)

Deze keer betwist de Congress Partij de verkiezingen met AIUDF (All India United Democratic Front) van Badruddin Ajmal samen met de linkse partijen. Een regeringstermijn van de BJP in Assam heeft angst en onzekerheid gecreëerd onder de minderheden, aangezien het National Register of Citizens (NRC) en CAA (Citizenship Amendment Act) bijna 4 miljoen mensen het staatsburgerschap hebben ontnomen. Nadien werd het teruggebracht tot 2 miljoen.

Deze Assembly-verkiezing kan worden opgevat als een referendum over de NRC en CAA die in de deelstaat Assam werden uitgetest.

Het BJP-verkiezingsprogramma belooft een ‘liefdesjihad’ en een ‘landjihad’ als ze weer aan de macht komt. Partijen hebben zichzelf op één lijn gebracht op basis van de NRC-CAA-kwestie. Het wordt een fotofinish voor de BJP en de door het Congress geleide allianties. Het BJP-manifest zwijgt over CAA aangezien daarover in Assam hoegenaamd geen eensgezindheid is.


Kerala: (33.406.061 inwoners)

Opiniepeilingen hebben een tweede termijn voor de LDF (Left Democratic Front) voorspeld. Als we de opiniepeilingen moeten geloven, wordt het een prestatie omdat de ‘anti-incumbency’-factor (nvrd: de zittende regering wegstemmen) in Kerala normaal gesproken altijd meespeelt. De UDF (United Democratic Front) en Congress kunnen bij de verkiezingen wel een zware strijd leveren tegen een tweede termijn voor het LDF. Maar de leider van LDF, Pinarayi Vijayan, heeft een goede faam en wordt geprezen in alle geledingen van de samenleving voor het in toom houden van de pandemie én van de BJP.

Leider van LDF in Kerala, Pinarayi Vijayan (ook voorzitter van de Communist Party of India – Marxist), heeft een goede faam en wordt geprezen in alle geledingen van de samenleving voor het in toom houden van de pandemie én van de BJP (foto: OneIndia).

Zijn aanpak van migraties vanuit andere deelstaten naar Kerala (‘inter-state migrants’), de bescherming die hij bood tijdens de pandemie en de gratis keuken in elke panchayat (nvrd: dorp met zelfbestuur) zijn zeer positief onthaald. Hij ontving ook met respect de teruggekeerde migranten uit de Golf en creëerde mogelijkheden in de staat voor wie terugkeerde vanwege banen- en loonverlies.

BJP leidde het NDA (National Democratic Alliance)-manifest in Kerala en beloofde vijf hectare land aan achtergestelde SC/ST-gezinnen (nvrd: ‘scheduled castes and tribes’, nu meestal dalits en adivasi’s genoemd), gratis laptops voor middelbare scholieren, de belofte van een ‘hongervrij’ Kerala, zes gratis kookgasflessen voor BPL-gezinnen (BPL= below povertyline), een maandelijkse medische beurs van ongeveer 55 euro voor patiënten uit BPL-huishoudens en goedkopere transportcondities voor senioren en eerlijke lonen.

Deze cadeautjes (freebies)-cultuur wordt nu geïntroduceerd in Kerala en dat is misschien geen goed nieuws voor Kerala omdat de ‘human development index’ (HDI) er ver vooruit is op andere deelstaten en Kerala deze cultuur dus niet nodig heeft. De BJP zal het moeilijk hebben om op dit terrein door te dringen in deze deelstaat.


Tamil Nadu: (72 miljoen inwoners)

De regerende AIADMK, BJP en PMK vormen één alliantie. DMK, Congress, VCK en de twee communistische partijen met Vaiko (MDMK) zitten in een andere alliantie.

Kamal Hasan en zijn partij (MakkalNeethiMaiyam) strijden in alle kiesdistricten en hijzelf in Coimbatore. De politieke partij van Seeman (NaamThamizharKatchi) voert strijd in alle kiesdistricten. Hij heeft gelijke vertegenwoordiging gegeven aan vrouwen (117 voor vrouwen en 117 voor mannen) en hij doet zelf mee vanuit Tiruvottiyur in Noord-Chennai.

In het zuiden heeft hij een grote aanhang bij de jeugd, onder wie enkele priesters. AMMK, de partij opgericht door de neef van Sasikala en de DMMK van Vijayakanth sloten een alliantie en ook zij zullen de verkiezingen betwisten.

Maar de belangrijkste strijd zal worden geleverd tussen de AIADMK en DMK. Opiniepeilingen hebben een verpletterende overwinning voorspeld voor de DMK-alliantie, maar de AIADMK zal een zwaar gevecht leveren. Het is de eerste verkiezing in Tamil Nadu na de dood van M. Karunanidhi (die meer dan vijf keer chief minister of premier van de deelstaat was) en Jayalalithaa (meer dan zes keer chief minister) en een van de oprichters van de AIADMK.


West-Bengalen: (91 miljoen inwoners)

De BJP heeft haar ogen op West- Bengalen gericht nu ze veel noordoostelijke staten in haar macht heeft of er op zijn minst een belangrijke rol speelt. Haar ‘look East’-beleid heeft nu een sterke focus op West-Bengalen.

Haar doel is om de TMC (All India Trinamool Grassroots Congress) van de macht te verjagen en de belangrijkste reden hiervoor is haar overwinning met 18 parlementaire zetels van West-Bengalen in de parlementsverkiezingen van 2019.

In West-Bengalen voert Mamata Banerjee van de All India Trinamool Grassroots Congress campagne tegen de BJP (foto: OneIndia).

BJP heeft haar tijd en geld in de deelstaat geïnvesteerd om de vruchten te plukken van de resultaten van die parlementsverkiezingen. De TMC onder haar dynamische leider, mevrouw Mamata Banerjee, wil echter een derde termijn en is helemaal klaar om weer aan de macht te komen als we uitgaan van de resultaten van de opiniepeiling. Haar vertegenwoordiging in de assembly kan dalen, maar ze zal zeker kunnen regeren, voorspelt Times Now-CVoter opiniepeiling (24 november 2020).


Pudhucherry: (735.000 inwoners)

Onlangs moest de gekozen Congress-regering in Puducherry aftreden door toedoen van de BJP en werd de ‘Union Territory’ een presidentiële verantwoordelijkheid, wat inhoudt dat de deelstaat direct vanuit New Delhi wordt bestuurd.

Er was een gestage stroom van partijoverlopers van de regerende partij naar de BJP. De voormalige luitenant-gouverneur, mevrouw Kiran Bedi, deed haar macht gelden en regeerde de Union Territory als haar eigen koninkrijk. Vijf jaar was Puducherry getuige van de strijd tussen chief minister (premier) Narayanaswamy van de UPA-regering (= Congress, DMK, VCK, CPI) en Kiran Bedi. De premier zette herhaaldelijk druk op de regering van de Unie om haar uit haar functie te ontslaan.

Voormalig chief minister Rengaswamy van het NRC-Congress is aangesteld als de NDA (National Democratic Alliance)-leider om de door de BJP geleide alliantie voor deze verkiezing te leiden. BJP is hier nieuw en de partij werkt samen met BJP-arbeiders uit Karnataka onder de leiding van Nirmal Kumar Surana, die de afgelopen vier maanden in Puducherry is geweest om de overwinning van de NDA en BJP in de staat te verzekeren.

Opiniepeilingen hebben een NDA-overwinning (nipt) voorspeld, maar het moet blijken hoe de kiezers van Pudhucherry op de aanwezigheid van de BJP in de Unie zullen reageren.

(vertaling uit het Engels: Marc Colpaert)


Dit vind je misschien ook leuk...

We gebruiken cookies om inhoud te personaliseren, om functies voor sociale media aan te bieden en om ons verkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners op het gebied van sociale media, reclame en analyse. View more
Accept
Decline