Redactioneel nr 20 – februari 2021

Zie deze link naar volledige nieuwsbrief (v 1).

Beste lezers,

Onze kijk op de wereld zit deze maand ook in verschillende recensies van gedegen boeken verpakt. Er is een bespreking van het literaire non-fictie verhaal ‘Revolusi’ (David Van Reybrouck), een cultuur-historische reflectie over ‘De goede voorouder’ (Roman Krznaric) en een psychologische beschouwing van prof. Paul Verhaeghe over ‘Leven. Wat de grootste psychologen ons vertellen over geluk, onbehagen en zingeving’ (Frank Tallis).

We vroegen Fridus Steijlen, hoogleraar Molukse migratie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en betrokken bij het grootschalige meerjaren-onderzoek naar het Nederlands militair geweld in Indonesië in de periode 1945-1949, om het intussen bekende en zeer lijvige boek van David Van Reybrouck voor ons te lezen en te bespreken. Hij heeft het gedaan op dezelfde genuanceerde, bescheiden en kritische manier waarop hij het complexe Indonesisch-Nederlandse verhaal tien jaar lang aan CIMIC-studenten heeft uitgelegd.

De drie boeken hebben gemeen dat er ‘voorouders’ en vorige generaties kritisch ter sprake komen en dat er in deze kortetermijnwereld van vandaag aandacht wordt gevraagd voor een langetermijndenken (Krznaric) dat noodzakelijk is, willen onze kleinkinderen een toekomst hebben. Wat hebben vorige generaties niet gezien of niet kunnen en willen zien? Hoe kunnen we nu onze horizon verruimen, ‘goede voorouders’ worden en afkicken van een narcistische trend? (Tallis/ Verhaeghe).

Ondertussen draait de wereld door. We brengen opnieuw duiding rond de protesten van de Indiase boeren die ook – en dat wordt vergeten – ‘katoenboeren’ zijn. Vanuit India wordt de wereldwijde mode- en textielindustrie nu aangemaand om hun verantwoordelijkheid op te nemen in deze gigantische crisis.

Prof. Roger Koudé Koussetogue, titularis van de Unesco-leerstoel ‘Mémoire, Cultures et Interculturalité’ in Lyon, vraagt zich af of de nieuwe president van de VS zich nu zal verzoenen met het Internationaal Strafhof in Den Haag, en of hij de dreigementen van zijn voorganger ook in dat verband zal herroepen.

In Veldwerk doet Ruben de la Cruz – door corona geconfronteerd met een vreemd eindigende humaniora en een moeilijke start aan de universiteit – een oproep tot het hernemen van de solidariteit om de ‘algemene gemoedstoestand weer op te krikken’.

En Joël Ndombe bekeek de afleveringen van de VRT-minifictiereeks ‘De Shaq’ en was blij verrast door de diverse cast. De hoofdacteurs zijn zwart en hoeven geen stereotype rollen meer te spelen. Dat is al iets.

In de rubriek Archief vragen we aandacht voor een ‘vergeten’ verjaardag. Precies 10 jaar geleden begon de opstand in Libië. Maar vandaag hebben de Libiërs weinig reden tot feesten. Het land is weggezonken in een complete chaos waarin diverse milities en hun buitenlandse broodheren de plak zwaaien.

Verder kondigen we Belmundo aan, een Gents activiteitenfestival rond internationale solidariteit in de maand maart, en het jaarlijkse Gandhi-vastenweekend in Averbode dat nu online zal gebeuren en in het teken staat van de ‘Economie van de hoop’ (gast is Luk Bouckaert).

Ten slotte verwijzen we naar de Kif-Kif podcast waarin Jonas Slaats Luc Vankrunkelsven interviewt over ‘moderne slavernij’ en is er een solidariteitsoproep n.a.v. de actie in het House of Compassion (voorheen Begijnhofkerk) door mensen-zonder-papieren, die ook door CIMICvzw werd ondertekend.  

Nu we door corona gedwongen worden om ons ‘gedeisd’ te houden, kan lezen helpen om zinvol in de wereld te staan. We kunnen niet anders dan ons deze wereld ‘voor te stellen’.

CIMICvzw wil z’n steentje bijdragen om die ‘voorstellingen’ zo fair, zo empathisch, maar ook zo waarheidsgetrouw mogelijk in beeld te brengen. Daar heeft een lezer vooral ‘tijd’ voor nodig. Die tijd gunnen we van harte. Onze artikels en inzichten blijven beschikbaar op de website van CIMICvzw.

Het redactieteam

Marc Colpaert
Jan Van Criekinge
Luc Vankrunkelsven
Pascal Blancquaert
Joël Ndombe
Liana Tolonge Tshatshi
Koen Stuyck

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Accept