Enkele aankondigingen


| Belmundo | Averbode | KifKif-podcast | Solidariteitsoproep |
……………………………………………………………………..

Belmundo in Gent: ‘system change’


Belmundo is het Gentse activiteitenfestival rond internationale solidariteit in maart. Dit jaar staat Belmundo in het teken van ‘system change’, in Gent en in de hele wereld. Tal van organisaties werken samen voor een coronaveilig programma: wandelzoektochten, online filmavonden en debatten… Het hele programma vind je hier. Wervel licht er graag twee activiteiten uit.

* Cinema Belmundo is een vaste waarde van het festival en vindt plaats elke dinsdag. Op 16 maart kan je bijvoorbeeld kijken naar de duo-voorstelling van Pé na Terra en La Bestia del Clima. De films vertellen verhalen over klimaatverandering en de agro-industrie en de impact hiervan op mens en natuur in Latijns-Amerika. Maar ze tonen ook een verhaal van hoop: in Brazilië groeit een beweging van kleine landbouwers die aan agro-ecologie doen, en door samenwerking elkaar versterken.

* Waar is Tamara? Tamara is het letterwoord voor ‘There are many alternatives ready and available’ en is een reactie op ‘There is no alternative’ (TINA) – het klassieke antwoord wanneer je (een aspect van) heersende systemen bekritiseert. Met andere woorden: het kan!  Laat je 4 zaterdagen in maart op sleeptouw nemen, en wordt geïnspireerd door verhalen van hoop. Eéntje die we graag voor jullie eruit lichten vindt plaats op 27 maartVan mega-landbouw naar vree wijze landbouw.


Vastenweekend in Averbode

Het jaarlijkse vastenweekend in Averbode, vanuit de inspiratie van Mahatma Gandhi, vindt dit jaar volledig virtueel plaats: van vrijdag 12 t/m zondag 14 maart 2021. ‘Ieder in haar/zijn kot’, met drie onlinemomenten, vrijdagavond, zaterdagnamiddag en zondagmiddag. Zaterdagnamiddag spreekt Luk Bouckaert van SPES over ‘Economie van de hoop’.

Inlichtingen en inschrijving voor de link: lucvankrunkelsven@scarlet.be


Brazilië, Europa en verdoken slavernij

Het woord ‘slavernij’ klinkt in de oren van velen als iets uit een ver verleden. Of we verbinden het louter met de context van oorlog. Maar niets is minder waar. Slavernij is niet louter historisch en het is jammer genoeg ook niet zo ver weg als we denken. Vandaag zijn er zelfs meer tot slaaf gemaakte mensen op de wereld dan tijdens het Romeinse Rijk of op het hoogtepunt van de trans-Atlantische slavenhandel.

In een podcastaflevering van ‘Koffie met Kif Kif’ heeft Jonas Slaats met auteur Luc Vankrunkelsven een diepgaand gesprek over de hedendaagse slavernij.
https://kifkif.be/cnt/artikel/brazilie-europa-en-verdoken-slavernij-10236

 

Solidariteitsverklaring naar aanleiding van de acties van mensen-zonder-papieren in de Brusselse Begijnhofkerk en de ULB-gebouwen

“Sammy Mahdi, politieke moed heeft niets te maken met het onverzettelijk vasthouden aan verstarde kaders”

CIMICvzw ondertekende de oproep en nodigt alle lezers uit om de verklaring te steunen. De volledige tekst lezen en ondertekenen kan via deze link:

https://www.petities.com/solidariteitsverklaring […] naar aanleiding van acties in de begijnhofkerk en de ulb>

Hassan (41) kwam 23 jaar geleden vanuit het Marokkaanse Marrakesh in België aan. Hij deed een aanvraag tot regularisatie in 2001, maar die werd geweigerd. Ook de regularisatiecampagne van 2009 draaide voor hem op niets uit. Hassan: “Het leven is triest. Ik zie al 23 jaar af” (foto: © BRUZZ, Ellen Debackere).

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Accept