India’s oudste politieke gevangene Stan Lourduswamy, SJ, (1937-2021) is op 5 juli gestorven

“Ik ben geen stille toeschouwer”

Op 6 juli 2021 werd Stan Lourduswamy, waarover we al eerder in deze nieuwsbrief berichtten, begraven. Hij stierf ten gevolge van de ontberingen in de gevangenis van Mumbai (Taloja Central Jail) waar hij samen met vele anderen ten onrechte werd vastgehouden.

Stan zette zich als jezuïet dertig jaar in voor de adivasi’s, de oorspronkelijke inheemse bevolkingen van India. Ze maken 7 procent uit van de totale bevolking en leven als ‘tribals’ verspreid over heel India, maar vooral in de deelstaten Chhattisgarh, Jharkhand, Bihar, Odisha, Maharashtra, Andhra Pradesh, Assam en de andere noordelijke staten. Stan leefde samen met de HO en de Santhal-bevolking. Hij sprak hun taal, vierde met hen, zong hun liederen en koesterde hun eenvoudig leven, hun diepe wijsheden.

In een videoboodschap van vóór zijn gevangenneming die we hier laten horen, vertelt Stan Swamy zelf waarom en waarvoor hij zich heeft ingezet. Stan was een jezuïet en socioloog. Hij kende de Indiase grondwet en wist waarop de adivasi’s recht hadden. Die rechten hield hij aan de Indiase regering als een spiegel voor en dat werd hem vooral de laatste vijf jaar, tijdens de regering van premier Narandra Modi, zeer kwalijk genomen. Daarom werd hij ook gearresteerd.

Hij eiste de vrijlating van duizenden adivasi’s die ten onrechte jarenlang werden gevangengezet. Met wat hem werd ten laste gelegd (de Bhima Koregaon-case: zie nieuwsbrief november 2020) had hij helemaal niets te maken. Gigantisch protest uit India en uit de hele wereld mochten niet baten. Er staan immers te veel economische belangen op het spel, en zoals elders in de wereld loopt de inheemse bevolking daarbij in de weg. Wie daarop attent maakt, wordt ook verdacht.

Stan Lourduswamy (84), was één van de vele jezuïet-activisten die al sinds ‘onze’ Constant Lievens ijverden voor ‘gerechtigheid’ voor de inheemse groepen in India (foto: SJ India).

Gladstone Xavier (docent aan het Loyola College in Chennai) schetst het onrecht en de pijn van het verlies. Stan Swamy zelf bezorgt ons in zijn videoboodschap een heldere analyse en geeft meteen zijn geestelijk testament door.

“Wat mij overkomt is deel van een breder proces dat plaats heeft in het hele land. We weten allemaal dat prominente intellectuelen, advocaten, schrijvers, dichters, activisten, studenten, leiders in de gevangenis geraken omdat ze het oneens zijn met en vragen stellen bij het regeringsbeleid in India.”

“Wij zijn deel van een proces. En ik ben in feite blij dat ik er deel van uitmaak. Ik ben geen stille toeschouwer, maar deel van het spel, en ik ben bereid ervoor de prijs te betalen, wat die ook mag zijn.”

Father Stan was een compagnon de route van Fr. Manu Alphonse die 25 jaar lang CIMIC bezocht en ons op de hoogte hield van de onderstromen in het ongekende India. Samen bezochten we Fr. Stan Swamy toen hij directeur was van het Indian Social Institute in Bangalore.

De analyses (‘Societal Analysis’) die toen in dat instituut in verband met de levensomstandigheden van adivasi’s en dalits werden gemaakt, gelden meer dan ooit.

Op zijn sterfbed heeft Fr. Stan te kennen gegeven dat hij blij was met de wereldwijde reacties van verbondenheid. De aangrijpende uitvaart, waar maar twintig personen mochten aanwezig zijn vanwege corona, werd gestreamd en eindigde met een citaat uit de Schrift (2 Timotheus, 4:7): “I’ve fought the good fight, I’ve finished the race, I’ve kept the Faith”.

CIMICvzw betuigt met dit bericht zijn medeleven en betrokkenheid.

Marc Colpaert

Last night [nvdr: Monday 5 July 2021] Twitter was tending with the news of Fr Stan. After a brave fight, the tall banyan [nvdr: the banyan tree is mentioned in many ancient Indian texts and scriptures, representing the divine creator and symbolizing longevity] of human rights fell.

He was champion of the Advasis and the most vulnerable.

Stanislaus Lourduswamy (26 April 1937 – 5 July 2021), popularly known as Stan Swamy, was an Indian Roman Catholic priest, a member of the Jesuit order, and a tribal rights activist for several decades. Swamy was the oldest person to be accused of terrorism in India.

In a tribute that was held yesterday we heard people echo the thought that he did not die but was murdered by the NIA [nvdr: National Investigation Agency]. He was so unfairly incarcerated, inhumanely treated in prison and unjustly denied bail. 

A frail tall man with Parkinson’s disease, who could hardly hold a pen to write, needed a spoon to eat and a sipper to drink was denied a straw. Unable to sit on the floor due to his age and disability was denied a stool to sit on and blanked to keep himself warm.

When COVID struck the overcrowded prison, he was refused to be moved to safety. Only after he was infected severely, he was moved to a hospital. He fought COVID but could not survive its after affects. 

The only crime he committed was to challenge the illegal detention of the tribals who were protesting against the corporatization of the forests. He stood with the people when they were hounded by the exploiters with killing and rape.

In the most recent UAPA case [nvdr: UAPA refereert naar de Unlawful Activities Prevention Act, een wet van 1967, maar in hoge mate toegepast en aangepast tussen 2015 en 2019; door deze wet kan men in India iemand langer in voorarrest houden o.a. op beschuldiging van ‘terrorisme’] against him his lawyers tell us that there is absolutely no evidence against him, and the case will not stand in a fair court’s trial.

Yesterday, as his bail petition was being argued the news of his demise reached his advocates and the world. 

There are many lessons that we can learn from the life of Saint Stan Lourduswamy: never give up a just fight, stand with the people, stay positive that is the only choice, be cheerful there is nothing to regret, keep calm and enjoy the small niceties of life. 

His death is a personal loss. It should give us more strength to get the remaining others who are held under this draconian law released and eventually nullify it. We draw consolation, rather inspiration from what he said, “I am part of the game and I am willing to pay the price whatever it may be”.

Gladstone Xavier

Cartoon van Stan Swamy door Indiase cartoonist Satish Acharya. Verwijzend naar het ‘rietje’ dan hem door de gevangenisdirectie geweigerd werd om makkelijker te kunnen drinken door zijn ziekte van Parkinson.

Activist Stan Swamy’s Message Before Arrest

India’s oldest political prisoner Fr Stan Swamy passed away on July 5, 2021. The 84-year-old tribal rights activist was incarcerated under UAPA since July 2020. This was his message two days before he was taken into custody:

Verklaring van Stan Lourdhuswamy enkele dagen voor zijn arrestatie: https://youtu.be/SwbGbD4UlzA

In CIMIC-nieuwsbrieven besteedden we eerder al aandacht aan de zaak van Stan Swamy:

– Nieuwsbrief#17 (november 2020):

India – Zieke 84-jarige Stan Lourduswamy SJ in gevangenis. Hoe India met zijn inheemse bevolking omgaat: https://us20.campaign-archive.com/?e=__test_email__&u=032e0c64e89a6bd9ca205d779&id=793d796130#_Toc06

– Nieuwsbrief#19 (januari 2021):

Fr. Stan Swamy S.J.: “Een gekooide vogel kan nog steeds zingen”

In de nieuwsbrief van november hebben we het verhaal gebracht van de 84-jarige Fr. Stan Swamy SJ die ten onrechte werd gearresteerd voor zijn werk bij de adivasi’s, de oorspronkelijke inheemse bevolking van India.

Vorige week ontvingen zijn vrienden een brief uit de gevangenis in Mumbai waar hij zich nu bevindt. De zaak krijgt internationale belangstelling. De nationale en internationale steunbetuigingen zijn nu een grote hulp voor hem. We publiceren hier zijn brief: https://cimic-npo.org/2021/01/30/nog-steeds-zingen/


Dit vind je misschien ook leuk...

We gebruiken cookies om inhoud te personaliseren, om functies voor sociale media aan te bieden en om ons verkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners op het gebied van sociale media, reclame en analyse. View more
Accept
Decline