Waarom kunnen we zo moeilijk zwijgen over stilte?

Dat is de vraag die Virginie Platteau zich stelt in haar boekje ‘Hoe luidt de stilte? Een kleine filosofie van de stilte.

Zelf stelt ze haar boekje als volgt voor.

“De stilte heeft een eigen stiltedag, een stiltebeweging en stiltegebieden. Zoveel mensen zijn op zoek naar rust, ruimte en tijd die open en niet-ingevuld zijn.

Maar de stilte jaagt ook schrik aan. We hebben ze met muzak en koptelefoons verjaagd uit winkelstraten en restaurants, uit ons leven en uit ons hoofd. Want stilte is verveling, zo lijkt het.

Gebrek aan impulsen of afleiding confronteert je met leegte.

Kan die stille leegte ook meer inhouden? Een openheid en weerklank, een zindering, een mogelijkheid?”

De schrijfster onderzoekt onze dubbelzinnige relatie tot stilte. Ze kijkt naar de betekenis van stilte in de kunst en in de mystieke traditie en houdt een krachtig pleidooi voor het belang van stilte.

Marc Colpaert

Virginie Platteau, Hoe luidt de stilte? Een kleine filosofie van de stilte, uitgeverij Letterwerk, Borgerhout, 2021, 80 p., ISBN 9789464075243

Boek cover Hoe Luidt de Stilte?

Dit vind je misschien ook leuk...

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Accept