Ibn al-‘Arabi over heilige verbeelding en religieuze diversiteit


CIMIC vzw, SPES-forum vzw en Waerbeke vzw organiseren op zaterdag 12 maart 2022 in de Promotiezaal van de KU Leuven een congres over de filosoof Ibn al-‘Arabi, tijdgenoot van Averroës en Rumi. Ibn al-‘Arabi (Murcia 1165 – Damascus 1240) is een van de meest invloedrijke denkers en soefi’s uit de islamitische geschiedenis. Hij laat talrijke geschriften na waarin hij een unieke bijdrage levert aan het debat tussen rede en spiritualiteit.

Voor Ibn al-‘Arabi stelt de tussenwereld van de verbeelding de mens in staat om de werkelijkheid waarin wij leven als eenheid te begrijpen en te ervaren. Enkel met de rede of enkel met het gevoel lukt ons dat niet. Verbeelding is een universeel menselijk vermogen dat dikwijls verwaarloosd wordt, zeker door de rationele filosofie.

Voor Ibn al-‘Arabi hebben alle religies deel aan dezelfde verbeeldingswereld en manifesteren de verschillen zich louter op het vlak van vormen en overtuigingen. Daarmee reikt Ibn al-‘Arabi ons handvaten aan om hedendaagse uitdagingen te benaderen en laat hij ons een ander gezicht van de islam ontdekken.

Ibn Arabi - close-up

Ibn al-‘Arabi werd geboren in het Andalusische Murcia in een welstellende familie. Zijn jeugdig leven kan vergeleken worden met dat van Franciscus van Assisi: een rijkeluiszoon met een krachtig godsverlangen.

Hij trok zich geregeld terug in een soort retraite en op zijn vijftiende kreeg hij een eerste visioen en ‘verlichting’ (fath), die hij ervoer als een ‘terugkeer tot God’. Hij was een bijzonder intelligent man die het grootste deel van zijn volwassen leven reisde door Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Dit nomadische bestaan bracht hem in contact met verschillende culturen en ideeën. Het verklaart zijn openheid en respect tegenover ‘het andere’ en zijn universele visie op religie. Hij overleed op 75-jarige leeftijd in Damascus, waar voor hem een mausoleum werd gebouwd.

afbeelding: Ibn Arabi - religieuse diversiteit

Aanleiding voor het congres is de Nederlandse vertaling van het boek ‘Heilige verbeelding. Ibn al-‘Arabi over religieuze diversiteit’ van William Chittick bij Uitgeverij Synthese.

Voor het eerst kunnen zowel moslims als niet-moslims in het Nederlands kennis maken met de spiritualiteit van de denker.

CIMIC vzw, SPES-forum vzw en Waerbeke vzw werken een programma uit waarbij Gregory Vandamme, Christine Gruwez en Marc Colpaert in de voormiddag het belang van Ibn al-‘Arabi en zijn visie op verbeelding en kosmos toelichten.

In de namiddag vertellen Mohamed Ridouani, Benoît Standaert, Nyanchama Okemwa en Birsen Taspinar hoe de spirituele verbeeldingskracht van de filosoof vandaag nog altijd herkenbaar is en hun hedendaagse praktijk inspireert. Het geheel wordt opgeluisterd met soefi-muziek door Rachid Akhdim.

Praktische info

Waar?

Promotiezaal KU Leuven

Naamsestraat 22 -­ 3000 Leuven

Wanneer?

Zaterdag 12 maart 2022
van 9.30 u tot 16.00 u, gevolgd door een receptie

Prijs?

Inclusief broodjeslunch en receptie

35 euro

20 euro: studenten

Inschrijven vóór 26 februari 2022

Gebruik dit inschrijvingsformulier. Je vindt het ook op de websites van SPES-forum, CIMIC en Waerbeke.

www.spes-forum.be

www.cimic-npo.org

www.waerbeke.be

Je bent pas ingeschreven na het invullen van het formulier én de overschrijving van het bedrag op de SPES-rekening BE21 7350 1021 5603 met vermelding Ibn + je naam. Was je vorig jaar al ingeschreven, dan hoef je niets te ondernemen.

Als het congres niet kan doorgaan door overmacht, brengen we de deelnemers tijdig op de hoogte van het alternatief.

3 logos van cimic-spec-waerbeke

Dit vind je misschien ook leuk...

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Accept