Dekoloniseringskalender

De laatste jaren wordt er nogal gedebatteerd over dekolonisering, niet alleen op straat met standbeelden of straatnamen, maar ook en vooral over ‘mentaal dekoloniseren’. Nu is er ook een ‘dekoloniseringskalender’.

In die zin is er een prachtig initiatief ontstaan vanuit een synergie van tal van organisaties: kwb, Beweging.net, Orbit, House of Compassion, Interculturele werking kwb-Brussel, Internationaal Comité, Hand in Hand tegen racisme, WSM (ex-Wereldsolidariteit), KAJ De Mug, en Nederlandstalig onderwijs Brussel. Dus nogal een ‘Brussels’ initiatief: een dekoloniseringskalender voor 2022.

De cover van de Dekoloniseringskalender 2022 (foto: kwb-intercultureel).
De cover van de Dekoloniseringskalender 2022 (foto: kwb-intercultureel).

De kalender opent met het citaat van Willy Musitu Lufungula: “Deze kalender is een uitnodiging om het individuele of collectieve denkpatroon te veranderen. Het anders zijn mag in geen geval aanzetten tot racisme, discriminatie of uitsluiting. Het is eerder een kans tot ontdekking, samenwerking en verrijking. ‘Je kunt je gezicht niet met één vinger wassen’, zegt een Congolees spreekwoord. Wij hebben elkaar nodig, want samen maken wij de samenleving.”

Moge deze kalender bijdragen aan de opbouw van een warme, solidaire en interculturele samenleving. De kalander maakt ook melding van een aantal boeiende initiatieven m.b.t. dialoog, interlevensbeschouwelijke ontmoetingen, bestrijding van racisme en dekolonisering.

Bestellen kan door 5 euro over te schrijven op BE42 0689 3386 0554 van kwb- intercultureel met vermelding ‘Kalender 2022 + naam + adres’

Luc Vankrunkelsven

Dit vind je misschien ook leuk...

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Accept