‘Sous la douche, le ciel’
(Onder de douche, de hemel)

De film ‘Sous la douche, le cielis een hoopgevende getuigenisdocumentaire over de traagheid van het overheidsapparaat, argwanende investeerders en wantrouwende geldschieters, maar ook over de mogelijkheid van burgers om de maatschappij ten goede te veranderen.

dvd cover: Sous la douche, le ciel (Onder de douche, de hemel), een documentairefilm van Effi & Amir. Affiche van de film
Sous la douche, le ciel (Onder de douche, de hemel), een documentairefilm van Effi & Amir. Affiche van de film (foto: cvb.be).

Sous la douche, le ciel (Onder de douche, de hemel), een documentairefilm van Effi & Amir. Affiche van de film (foto: cvb.be).

Voor mij was dit weer eens een heel andere beleving; een visueel verslag-verhaal van droom tot realisatie… langsheen meerdere obstakels en tegenwerkingen. Uiteindelijk lukt het de bewogen burgers om niet alleen een gebouw aan te schaffen, maar om bovendien ook fondsen te werven voor de hoge renovatiekosten om zo een toevlucht en zorgdienst te kunnen verwezenlijken voor de duizenden daklozen in Brussel.

Maar waarom zou je naar deze trage sfeer-proevende reportage kijken als je de boodschap dus ook in één zin kan samenvatten?

De vraag stellen, verraadt al een zeker ongemak en mogelijke onwil bij het thema van armoede en daklozen in onze nabije maatschappij. Laat ons maar snel dit thema laten passeren en overgaan tot de comfortabelere orde van de dag, toch?

De meesten van ons is het gegeven om zorgeloos hun dagelijkse inkopen te kunnen verrichten.

De meesten van ons hebben meer dak boven hun hoofd – en muren rondom – dan ze er zich dagelijks van bewust zijn.

Toch zijn er blijkbaar vaak geen middelen over (of beschikbaar) om te delen met wie op vele schijnbaar vanzelfsprekendheden een tekort ervaart.

Toch blijkt het ongemakkelijk en dus (?) onmogelijk om een (te ruim) dak te delen met wie geen vaste woonplaats kan claimen.

Voel ik me hierbij ook aangesproken? Ik kan me immers veroorloven om niet alleen de nodige ‘soep en patatten’ te kopen, maar ik kan bovendien zorgeloos langs de gangen met snoep en snacks wandelen en impulsief wat tussendoortjes meegraaien.

Snaphot bij aanvang van de film
Snaphot bij aanvang van de film (foto: cvb.be).

Neem even de tijd om deze 85 minuten durende documentaire door te nemen. Het is een creatieve afwisseling van getuigende personages, beeldende impressies van hun omgeving en de zoekende strijd om een structurele en duurzame plek te bieden voor een verfrissende douche in een veilige setting.

Pascal Blancquaert

– Wie de film graag bekijkt, zal zich eerst via de volgende link moeten registreren/abonneren:
https://guidedoc.tv/documentary/shower-power-documentary-film/

– De dvd aanschaffen? https://cvb.be/fr/films/sous-douche-ciel

– DoucheFLUX-website:
https://doucheflux.be/qui-sommes-nous/mission-valeurs-vision/source-la-douche-le-ciel-un-documentaire-deffi-amir-sur-doucheflux/?lang=nl

Dit vind je misschien ook leuk...

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Accept