São Tomé en Príncipe bereidt zich grondig voor op COP28

De klimaatverandering is geen dreiging die ver weg is; het is een realiteit die zich hier en nu voordoet. Vooral voor kleine eilandstaten in ontwikkeling (SIDS) en de Minst Ontwikkelde Landen (MOL’s), zoals bijvoorbeeld het Centraal-Afrikaanse São Tomé en Príncipe. We bevinden ons in de frontlinie van de klimaatverandering en ervaren elke dag de gevolgen aan den lijve. Als kleine ontwikkelingslanden zijn we echter niet alleen slachtoffers van deze wereldwijde crisis, we zijn ook actieve deelnemers in de strijd ertegen. Wij willen grondig voorbereid zijn voor de komende COP28 in Dubai.

In de aanloop naar de 28ste Conferentie van Partijen (COP28), die van 30 november tot 12 december 2023 in Dubai zal worden gehouden, hebben UNDP, het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties, en het ministerie van Infrastructuur, Natuurlijke Hulpbronnen en Milieu van São Tomé en Príncipe hard gewerkt om de capaciteit van de nationale autoriteiten en partners op te bouwen.

Ons doel is om ervoor te zorgen dat São Tomé en Príncipe aan de COP28 kan deelnemen met een sterke, diverse en goed voorbereide delegatie. Een delegatie die in staat is om onze stem en die van andere kleine eilandstaten te laten horen.

Een nationale workshop, gehouden in het Casa Ambiente op 10 en 11 juli in de hoofdstad São Tomé, was een cruciaal onderdeel van dit proces van capaciteitsopbouw. Het voorzag nationale experts van de nodige kennis en vaardigheden om effectief te kunnen deelnemen aan de vaak complexe internationale klimaatonderhandelingen.

De workshop omvatte de basisprincipes van internationale onderhandelingstechnieken, de structuur van het UNFCCC (UN Framework Convention on Climate Change, de organisatie achter de VN-klimaattoppen) en de implicaties van verschillende technische kwesties op de politieke agenda, zoals monitoring, rapportage en verificatie (MRV) en het Global Stocktake-proces.

Deelnemers aan de nationale workshop ter voorbereiding van COP28, op 10 en 11 juli 2023, in São Tomé en Príncipe (foto: UNDP).
Deelnemers aan de nationale workshop ter voorbereiding van COP28, op 10 en 11 juli 2023, in São Tomé en Príncipe (foto: UNDP).

De nationale delegatie die naar COP28 gaat, moet de hele samenleving vertegenwoordigen, inclusief jongeren, het maatschappelijk middenveld en de vele NGO’s die in ons land actief zijn. Deze aanpak zorgt ervoor dat onze klimaatactiestrategieën inclusief, rechtvaardig en effectief zijn.

We erkennen ook het belang van gendergelijkheid in de nationale delegatie, door ervoor te zorgen dat vrouwen een belangrijke rol spelen in de besluitvormingsprocessen.

Op COP28 zijn we van plan om onze unieke uitdagingen als kleine insulaire ontwikkelingslanden en MOL’s extra in de verf te zetten en te pleiten voor steun op gebieden zoals aanpassing aan de klimaatverandering, capaciteitsopbouw en overdracht van technologie.

We zijn ook van plan om onze ervaringen te delen en te leren van andere landen met als ultiem doel het bevorderen van een geest van wereldwijde samenwerking. Dat is een absolute noodzaak als we de uitdagingen van de klimaatverandering willen aanpakken.

De Afrikaanse eilandstaat São Tomé en Príncipe ligt in de Golf van Guinee, voor de kust van Gabon (kaartje: Wikipedia).
De Afrikaanse eilandstaat São Tomé en Príncipe ligt in de Golf van Guinee, voor de kust van Gabon (kaartje: Wikipedia).

Zoals benadrukt in een recente blogpost van UNDP (1), is het ook tijd om de financiering van het verwoestende onrecht van verlies en schade aan te pakken. Deze kwestie is uiterst relevant voor landen als het onze, waar de gevolgen van de klimaatverandering nu al diep en direct voelbaar zijn. We staan letterlijk in de frontlinie van deze wereldwijde crisis en het is essentieel dat de stem van de meest kwetsbare landen wordt gehoord, ook op een forum als COP28.

Met de steun van UNDP en het CBIT-project (Capacity Building Initiative for Transparency) en het GSP (Global Support Programme) zet Núcleo Lusófono, gefinancierd door de Belgische regering via Climate Promise 2 en het GEF, zich in om de capaciteit van São Tomé en Príncipe te versterken om zo de klimaatverandering effectief aan te pakken.

Onze samenwerking zal worden uitgebreid met twee intensieve trainingen voor de nationale delegatie naar COP 28, gepland voor augustus en september. Deze trainingen zijn bedoeld om de onderhandelingsvaardigheden en het inzicht in de complexe processen van klimaatonderhandelingen en  -beleid te verbeteren.

Daarnaast ondersteunt UNDP São Tomé en Príncipe bij het versnellen van de uitvoering van de nationaal vastgestelde bijdrage (NDC). Deze inspanning omvat de versterking van een nationaal monitoringsysteem voor rapportage en verificatie (MRV) om de verzameling en analyse van klimaatgegevens te verbeteren. Wij geloven dat een wetenschappelijk onderbouwd beleid van fundamenteel belang is voor een effectieve respons op klimaatverandering.

Terwijl we vooruitkijken naar COP 28, worden we herinnerd aan het belang van deze onderhandelingen voor onze toekomst.

Klimaatverandering is een wereldwijde uitdaging die om een wereldwijd antwoord vraagt. En als een kwetsbare natie in de frontlinie van deze crisis, zijn we bereid om bij te dragen aan deze inspanningen en te zorgen voor een duurzame toekomst voor iedereen.

Damiano Borgogno

Damiano Borgogno is specialist Klimaat & Natuur bij UNDP, het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties.

(1) Blog UNDP: It’s time to address the devastating injustice of loss and damage  https://climatepromise.undp.org/news-and-stories/its-time-addres-loss-and-damage-climate-change-negotiations-cop28

UNFCCC: https://unfccc.int/process-and-meetings/conferences/un-climate-change-conference-united-arab-emirates-nov/dec-2023/information-for-cop-28-participants-a-z?gclid=CjwKCAjw69moBhBgEiwAUFCx2EttUKY9vsm_3NqnzRq07ntUvQEx0OyeIBSqWpvZzk-iT8O-eiRdHhoChfkQAvD_BwE

Dit artikel verscheen op 13 juli 2023 in het Portugees op de website van UNDP: https://www.undp.org/pt/sao-tome-principe/news/sao-tome-e-principe-prepara-se-para-cop-28-uma-jornada-de-formacao-e-advocacia

(Uit het Portugees vertaald door Jan Van Criekinge)


Lees verder (inhoud september 2023)


Dit vind je misschien ook leuk...

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Accept