Maandelijks archief: maart 2025

Redactioneel 61


In tijden van oorlog moeten we over Vrede spreken. En niet alleen spreken, maar ook zo handelen dat Vrede zijn/ haar werk kan doen. Vrede is wellicht een vermogen van de geest, van de ziel, zouden wijze mensen zoals Boeddha, Jeshua, Franciscus, Rumi of Meister Eckhart zeggen. Je schrijft het woord best met een hoofdletter als je het aan mensen toewenst: Salam alaikum, Sjaloom aleechem, Pace e Bene, Vrede en alle Goeds over jou. De mens die zo wordt begroet, kan niet anders dan antwoorden: wa aleikum Salam, aleechem Sjalom, Vrede, ook over jou!
.


 

Afrika Filmfestival van 24 tot 27 april 2025 in Leuven


De 30ste editie van het Afrika Filmfestival biedt een platform aan vaak onderbelichte, maar getalenteerde stemmen uit het Afrikaanse en Belgische filmlandschap. Het festival richt de schijnwerpers op prikkelende en kwalitatieve Afrikaanse auteursfilms. Dit vanuit een behoefte om onafhankelijke Afrikaanse films of films uit de diaspora te vertonen aan een breed publiek.


 

Franciscaans Vredesgebed
maandag 7 april, Antwerpen


Sinds het aantreden van Donald Trump als president van de Verenigde Staten wordt ons internationaal rechtssysteem grondig dooreengeschud. De wereldorde zoals we die kenden na de Tweede Wereldoorlog komt op losse schroeven te staan. Hoe gaan we daarmee om?
De kapucijnen en TAU nodigden ex-ambassadeur en vredesambassadeur Johan Swinnen uit om op maandag 7 april het maandelijks vredesgebed te stofferen.


 

Oproep voor een drinkbare Schelde:
wandel mee van 22 april tot 23 mei tussen Gouy (FR) en Vlissingen (NL)


Op 22 april gaat de wandeling van start bij de bron van de Schelde in Gouy (Frankrijk), om 30 dagen later te eindigen in Vlissingen (Nederland). Onderweg zijn er dagelijks ontmoetingen, en verschillende grote en kleine evenementen in het kader van een schone en gezonde Schelde. Een oproep voor een drinkbare Schelde!


 

EXPO ‘Patois/Patuá’ van Paulo Nazareth, WIELS, Brussel


Paulo Nazareth (oude man, geboren in de stad Borun Nak of Vale do Rio Doce, in de Braziliaanse deelstaat Minas Gerais) is een kunstenaar die creëert terwijl hij wandelt. Met zijn Arte de Preceito (voorschriftkunst) is zijn artistieke praktijk geworteld in radicale verplaatsing en beweging, zoals het te voet oversteken van grenzen. Zijn werk onderzoekt de wisselwerking tussen herinnering, taal en ritueel binnen gemeenschappen die gevormd zijn door Afro-Braziliaanse, inheemse en antikoloniale bewegingen. Een confronterende tentoonstelling, nog tot 27 april te zien bij WIELS in Brussel.


 

House of Compassion viert ‘Feest van de Waardigheid’, Brussel, 3 mei 2025


Op zaterdag 3 mei 2025 viert House of Compassion het ‘Feest van de Waardigheid’ in Brussel, een dag vol inspiratie, ontmoeting en verbinding. Dit evenement brengt mensen samen die zich inzetten voor een rechtvaardige wereld, of het nu gaat om migratie, armoedebestrijding, ecologie van gelijke kansen.


 

Yellowcake, Little Boy
Kettingreacties die de geschiedenis een andere wending geven
nog tot 6 mei op diverse plaatsen


Yellowcake, Little Boy is een voorstelling van Stijn Devillé in regie van Stijn Devillé en Christophe Aussems. In zijn nieuwe toneeltekst fileert Devillé de Belgische betrokkenheid bij de ontwikkeling van de atoombom en zoomt hij in op de ethische discussies onder Amerikaanse en Duitse wetenschappers, op het verscheurende leed van Japanse burgers en graaft hij zich in in de gewelddadige en vaak illegale mijnbouw in Congo, toen en nu.


 

Expo ‘Compassion: de vele gezichten van medeleven’ in het MAS, Antwerpen


Op 31 januari 2025 opende de expo ‘Compassion’ de deuren in het Antwerpse Museum aan de Stroom (MAS). Medeleven voelen of tonen is eigen aan de mens en kent vele gezichten. Sierstukken, gebruiksvoorwerpen, muziek, getuigenissen en schilderijen van onder anderen Brueghel en Géricault en sculpturen van Berlinde De Bruyckere en Annita Smit tonen hoe de mens dat doorheen vele tijden, culturen en levensbeschouwingen in beeld brengt. Tegelijk staat de bezoeker stil bij de moeilijke vragen rond het thema. Hedendaags werk van Ai Weiwei, Khaled Barakeh en Stephan Vanfleteren plaatst er actuele kanttekeningen bij.


 

“I couldn’t wear a uniform that symbolizes killing and oppression”
Israeli activist who refuses to serve in the Israeli army


“Sinds 18 maart 2025 heeft Israël opnieuw de poorten van de hel geopend in Gaza door massale luchtaanvallen uit te voeren waarbij kinderen en hele families in hun slaap werden gedood.” Dit schrijft Itamar Greenberg, een 18-jarige Israëlische dienstweigeraar. “Massamoorden en apartheid zijn geen weg naar ‘veiligheid’ en kunnen dat ook nooit zijn – het zijn misdaden tegen de menselijkheid”, getuigt hij in onderstaande tekst die door Amnesty International werd verspreid.


 

‘Gelijkberechtiging’: meteen wissen!


Betrouwbare data, de basis van alle wetenschappelijkheid, zijn in de VS momenteel in het gedrang. Vier dagen na het aantreden van de regering-Trump in januari dit jaar kreeg een bibliothecaris, Jamie Flood, van het Amerikaanse ministerie van Landbouw een opdracht (‘Action Required’) van haar chef om alle publieke informatie van het ministerie inhoudelijk te onderzoeken: de internetpagina’s, de resultaten van wetenschappelijk onderzoek, databanken, socialemediakanalen.


 

Mining, murder, and the machinery of exploitation


Midden januari werd de wereld opgeschrikt door vreselijke beelden uit Stilfontein, een klein mijnstadje in Zuid-Afrika, waar de laatste ‘illegale’ mijnwerkers, die al maanden vastzaten in een verlaten goudmijn, meer dood dan levend naar boven werden gedwongen bij een brutale politieoperatie.
Hierbij een uitgebreide analyse over wat er gebeurde en hoe dit nieuwe bloedbad past in een lange reeks van gewelddadige conflicten in de Zuid-Afrikaanse mijnbouwsector die teruggaan op koloniale machtsstructuren. Ook de huidige overheid, meer dan dertig jaar na het einde van de apartheid, blijft blijkbaar de particuliere zakelijke belangen van grote mijnbedrijven boven het welzijn van arbeidsmigranten stellen.


 

‘Wanneer God tranen verzamelt en de dorst lest’.
Gebed voor vrede en meditatie over Genesis 21, 8-21

Op maandag 3 maart ging de Syrische zuster Deema voor in de vredeswake in de St-Franciscuskerk aan de Ossenmarkt in Antwerpen. Zuster Deema groeide op in Homs in een christelijk gezin met een Syrische vader en een Libanese moeder. In haar studententijd kwam ze in contact met de spiritualiteit van de jezuïeten en leerde ze het woestijnklooster Deir Mar Moussa kennen.


 

Arrestatie van ex-Filipijns president Duterte: een historisch keerpunt in de strijd tegen straffeloosheid


Op 11 maart 2025 werd voormalig Filipijns president Rodrigo Duterte (79) gearresteerd op de luchthaven van Manilla. Duterte, die terugkeerde van een campagnebezoek aan Hongkong voor de tussentijdse verkiezingen van 12 mei, werd aangehouden op verzoek van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Hij wordt verdacht van misdaden tegen de menselijkheid in het kader van zijn beruchte ‘oorlog tegen drugs’.


 

Vind je het normaal als de tabaksindustrie zou deelnemen aan conferenties van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO)?


Zou jij het normaal vinden als de tabaksindustrie deelnam aan conferenties van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO)? Het zou toch op zijn minst vreemd zijn, aangezien de tabaksproducenten van deze evenementen gebruik zouden kunnen maken om druk uit te oefenen en zo het gezondheidsbeleid te beïnvloeden. Een soortgelijke situatie doet zich nochtans jaarlijks voor bij de Klimaatconferenties (COP) van de Verenigde Naties. Ondanks protesten blijven de fossiele brandstoffenproducenten zich vrij en vrolijk bewegen in de ruimtes waar over de toekomst van onze planeet wordt beslist.


 

De erfenis van geweld: hoe trauma zich vastzet in onze genen


Grootschalige conflicten zijn terug van nooit weggeweest. En al te vaak leggen ze weer de kiem voor nieuwe conflicten in de toekomst. Omdat het onrecht niet wordt rechtgezet en hele bevolkingen verweesd achterblijven, zonder hulp of verhaal. En wat doe je dan, als iedereen getraumatiseerd is en nieuwe generaties moeten opgroeien met de kwetsuren?
Heel vaak blijft het onrecht gewoon voortduren en etteren de wonden innerlijk verder, lang nadat de fysieke wonden genezen zijn (als er al geen permanente lichamelijke schade is die het leven nog moeilijker maakt). Dat dit alles psychologisch zware littekens achter laat, zal niemand verwonderen. Maar nu is bewezen dat er zelfs genetische gevolgen zijn.


 

Thomas Piketty en Michael Sandel: ‘Gelijkheid. Wat het is en waarom het ertoe doet’


Michael Sandel is hoogleraar politieke filosofie in Harvard, de twintig jaar jongere Thomas Piketty doceert economische geschiedenis in Parijs en werd wereldberoemd met zijn Kapitalisme in de 21ste eeuw. Hun werk wordt geruggensteund door het baanbrekende onderzoek van Richard Wilkinson en Kate Pickett naar de maatschappelijke effecten van ongelijkheid. Dit boekje is de geredigeerde versie van een gesprek dat de twee denkers hadden op 20 mei 2024 aan de Paris School of Economics.