Brazilië, een ‘biologisch Fukushima’

De Braziliaanse president Jair Messias Bolsonaro heeft van in het begin de ernst van covid-19 genegeerd: “Het is maar een griepje” en “Ja, we moeten toch allemaal eens sterven”.

Zelfs nu er in april 2021 dagelijks bijna 3.500 (geregistreerde) doden zijn, blijft hij alles wat met covid-19 te maken heeft, tegenwerken. Vaccinaties vindt hij maar niets. Lockdowns al helemaal niet. Recent heeft hij een aanklacht bij het Hoog Gerechtshof ingediend tegen (deelstaat) gouverneurs die een lockdown opleggen. Zijn fanatieke aanhangers gaan zelfs aan ziekenhuizen manifesteren omdat er volgens hen (en de president) te veel aandacht gaat naar de verzorging van covidpatiënten.

Complete ramp

Ziekenhuizen kunnen de stroom patiënten niet langer aan. Mensen vallen gewoon dood, terwijl ze op hulp wachten. Volgens dr. Miguel Nicolelis, een voormalig regionaal coördinator van het pandemiebestrijdingsteam van het land, bedreigt de opkomst van supermuterende stammen de wereldwijde strijd tegen het virus. De reactie van Brazilië op de crisis noemt hij “een complete ramp”.

“Het is de grootste menselijke tragedie in de Braziliaanse geschiedenis”, zegt hij tegen het persagentschap Reuters. “Tegen 1 juli dreigen we een half miljoen doden te hebben. Mocht de besmettingsgraad nog eens met 10 procent stijgen dan kan de dodentol oplopen tot 600.000. Het is als een kernreactor die een kettingreactie heeft veroorzaakt en niet meer onder controle te krijgen is. Het is een biologisch Fukushima.”

Brazilianisering van ons wereldwijd probleem

Nog volgens dr. Nicolelis is “Brazilië nu niet alleen het epicentrum van de pandemie wereldwijd, maar vormt het land ook een bedreiging voor alle inspanningen van de internationale gemeenschap om de pandemie op de planeet onder controle te krijgen. Elke week komen er nieuwe varianten bij en sommige daarvan kunnen dodelijker zijn… uiteindelijk zullen ze de hele wereld bereiken”.

Volgens de laatste telling zouden er nu 92 varianten in het land circuleren. Vooral de P.1 of de Braziliaanse variant is een grote bron van ongerustheid, omdat deze veel besmettelijker is dan andere varianten. Volgens het persagentschap Reuters valt één op de vier covidoverlijdens wereldwijd in Brazilië te betreuren. In de meeste staten bezetten patiënten met covid-19 meer dan 90 procent van de bedden op intensieve zorg. Epidemiologen pleiten voor een ‘effectieve lockdown’ van tenminste 20 dagen: https://abrilpelavida.org/

Affiche van de koepelorganisatie van de inheemse volkeren van Brazilië (APIB) om te waarschuwen voor de dramatische gevolgen van de covid-19-pandemie (‘Onze strijd is voor het leven’ – ‘Omdat levens van inheemse volkeren belangrijk zijn’)

Inheemse volkeren worden sterk bedreigd

3.500 doden per dag geregistreerd. Waarom staat daar ‘geregistreerd’ bij? Veel doden bij inheemse volkeren of andere afgelegen gemeenschappen zoals de quilombos (dorpen van afstammelingen van gevluchte slaven uit de 19de eeuw) worden niet altijd meegeteld. Zie: https://tinyurl.com/yvekpwmc

April is jaarlijks de ‘abril vermelho’ (rode april) met allerlei acties van de landlozenbeweging. Nu is april omgedoopt in ‘abril indígena’. De inheemse volkeren nemen van in het begin het voortouw in het verzet tegen de Messias en nu ook tegen zijn covid-19-non-beleid. Ze vragen wereldwijde virtuele steun:

https://tinyurl.com/4y4zp5tb en met een app die je kan downloaden: http://bit.ly/amazonialerta01

Impeachment?

De kerken, die nochtans heel veel invloed hebben in Brazilië, hebben lang gezwegen. Eind januari hebben ze dan eindelijk in een gezamenlijk schrijven aan het parlement de impeachment van de president gevraagd: https://tinyurl.com/4y8jm42u

Het gaat om vertegenwoordigers van katholieken, anglicanen, lutheranen, presbyterianen, baptisten en methodisten, alsook heel wat bewegingen. Hoe langer hoe meer mensen en groepen beginnen het woord ‘genocide’ in de mond te nemen.

Ondertussen

– Zijn er veel mensen en ook de pinksterkerken (vooral aanhangers van de president) die nog steeds zweren bij preventieve behandeling met hydrochloroquine en ivermectin.

Hydrochloroquine vraagt extra aandacht: onder artsen is dit medicijn voor toepassing bij covid-19 omstreden, officiële standpunten ten spijt. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft daarover in de loop van de tijd uiteenlopende standpunten verspreid. Sommige artsenorganisaties zijn er expliciet tegen. Van oorsprong is het een middel tegen malaria. Soms werkt het ook tegen gewrichtsontstekingen.

Ivermectin is een middel dat gebruikt wordt tegen schurft, vlooien, wormen en allerlei parasieten bij mensen en dieren. Bij een normale dosis heeft dat geen bijwerkingen, maar door de hoge toegediende dosissen en het langdurige gebruik (men zegt dat het preventief werkt, dus mensen nemen het wekenlang, want het is goedkoop) gaat de lever kapot: https://tinyurl.com/pj63485u

– Is er de nieuwe variant die heel besmettelijk is en ook vooral bij jonge mensen heel snel evolueert tot de ergste situatie met nood aan langdurige intensieve behandeling en daar zijn te weinig plekken, te weinig apparatuur, te weinig medicijnen, te weinig professionals voor. Honderden zieken wachten op internering in elke deelstaat en tientallen overlijden tijdens de wachttijd.

–  Is er al een vierde minister van Volksgezondheid. De vorigen zijn ontslagen door de president, vanwege hun aanpak van de crisis. De nieuwe minister is voor vaccins, gebruik van maskers en afstand houden. Hij is wel tegen een lockdown. De druk van de president en van economische machten tegen een lockdown is groot.

– Zijn er momenteel 19 miljoen Brazilianen die honger hebben (116,8 miljoen mensen van de 208 miljoen Brazilianen leven in voedselonzekerheid). Vorig jaar hebben gezinnen 6 maand 600 reais (100 euro) aan steun gekregen. Dit jaar gaat men vanaf april 4 keer 40 euro uitkeren. Kerken en tv-zenders doen nu grote campagnes om geld en voedsel in te zamelen en uit te delen aan de armen. Nochtans was Brazilië onder de presidenten Lula en Dilma het land van ‘Fome Zero/Honger Nul’, maar de nieuwe Messias heeft alle voedselhulpprogramma’s afgebouwd.

Wachten op een nieuwe Messias? Of zijn het messiaanse bewegingen, zoals de inheemsen en landloze boeren die nog hoop kunnen brengen?

Luc Vankrunkelsven

– In het laatste ‘Bollettino’ (een nieuwsbrief over bevrijdingstheologie) staan heel wat overwegingen over de wereldwijde ecologische en covid-19-crisis, o.a. van Leonardo Boff en Frei Betto. De brief kan bij lucvankrunkelsven@scarlet.be  aangevraagd worden.

– Luc Vankrunkelsven publiceerde de laatste twintig jaar 11 boeken over Brazilië-Europa. Vraag naar de overzichtsbrochure van deze werken: zelfde emailadres.


Dit vind je misschien ook leuk...

We gebruiken cookies om inhoud te personaliseren, om functies voor sociale media aan te bieden en om ons verkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners op het gebied van sociale media, reclame en analyse. View more
Accept
Decline