Nieuwsbrief nr 22 = april 2021


Redactioneel
 

Interview met Stella Nyanchama Okemwa: “Het vuur blijft branden”

Stella Nyanchama Okemwa, curator van de tentoonstelling ‘Pagne Africain’ in het modemuseum in Hasselt, behoorde tot de groep antropologen die in de jaren negentig bij prof. Renaat Devisch aan de KU Leuven afstudeerden. Devisch was een pionier in de medische antropologie en actief op het domein van de interculturele bemiddeling. Hierbij ging zijn bijzondere aandacht uit naar de Yaka in Zuidwest-Congo, maar ook naar de noodzaak van een waarachtige samenwerking tussen universiteiten in Noord en Zuid.

Ramsey Nasr: ‘De fundamenten’

Ga naar de boekhandel (ze blijven open, eindelijk heeft de overheid begrepen dat cultuur essentieel is), koop dit boek. Aarzel niet, doe het. Ik heb het in één ruk uitgelezen (het leest vlot), met op het einde tranen in mijn ogen (ik huil uiterst zelden).

Chinezenhaat bestrijden met meer en betere kennis over China

Dat haat diepe wortels heeft, blijkt uit het recente racisme tegenover Chinezen, dat erg zichtbaar is geworden sinds de uitbraak van het coronavirus. Chinezen worden verweten – al dan niet moedwillig – verantwoordelijk te zijn voor de uitbraak.

Paus Franciscus en zijn ‘Fratelli tutti’

Ongeveer 15 jaar geleden stichtten we in Vlaanderen Ecokerk, niet als een nieuwe kerk, maar om ecologie binnen de kerken ter sprake te brengen. En… om tot actie over te gaan.

Ecologie was binnen de kerken lang een blinde vlek. Het traditionele ‘antropocentrisme’ is daar niet vreemd aan: de mens in het midden.

‘Hoşgeldin ramazan’ – ‘Welkom ramadan!’

“Mag je ook geen water drinken?”, ”Ook geen koffie?”, ”Is het niet moeilijk?”, “Komaan, niemand ziet dat toch?”, ”Mag je ook geen kauwgum?”, ”Eet maar, ik zal het niemand vertellen.”, “Je mag toch wel zoenen?”, “Ik zou dat nooit kunnen doen!”, enzovoort. De grappigste van vaak gestelde vragen tijdens de ramadan is de volgende: “Ramadan? Jammerdan…”

Brazilië, een ‘biologisch Fukushima’

De Braziliaanse president Jair Messias Bolsonaro heeft van in het begin de ernst van covid-19 genegeerd: “Het is maar een griepje” en “Ja, we moeten toch allemaal eens sterven”.

Zelfs nu er in april 2021 dagelijks bijna 3.500 (geregistreerde) doden zijn, blijft hij alles wat met covid-19 te maken heeft, tegenwerken.

Indiase deelstaatverkiezingen 2021

Confrontatie in vijf deelstaten met het nationaal BJP-beleid

Nu in India de hindoenationalistische BJP – de Bharatiya Janata Party – al een hele tijd aan de macht is, zullen de vijf deelstaatverkiezingen in april 2021 een soort referendum worden over haar tweede regeringstermijn die in 2019 begon (nvdr: de BJP is grootste politieke partij in India, premier Narendra Modi is tegelijk ook de partijleider).

Dood Tsjadische president Idriss Déby stelt Franse belangen in de regio op scherp

In Tsjaad is president Idriss Déby Itno, die nog maar net was herkozen voor een zesde ambtstermijn, dinsdag 20 april gestorven aan de gevolgen van verwondingen opgelopen bij gevechten met rebellen in de westelijke Kanem-provincie. Dat is althans wat de Tsjadische legertop officieel heeft meegedeeld…

Déby’s plotselinge dood heeft gevolgen die Tsjaad ver overtreffen, want het land speelt al jaren een sleutelrol in de strijd tegen de jihadistische terreurgroepen in de Sahel en is een trouwe bondgenoot van Frankrijk en het Westen.

Drie belangrijke uitdagingen voor ons voedselpatroon

Elke dag, drie keer per dag, beslissen 11,5 miljoen Belgen wat ze op hun bord serveren. Voedsel is een centraal aspect van ons hele leven: het brengt mensen samen, het betekent comfort, vreugde en opwinding en is essentieel voor onze gezondheid en ons welzijn. De voedselkeuzes die we maken, zijn van invloed op onze gezondheid, maar vormen ook de kern van de uitdaging om de natuur op deze aarde te beschermen en een rechtvaardige thuis te creëren voor alle mensen op een planeet die over een beperkte draagkracht beschikt.

Bouwshift zit muurvast

Eindeloze bouwlinten, een verhakkelde open ruimte en groeiende klimaatproblemen: intussen ontkent niemand nog dat de maatschappelijke kost voor onze beroerde ruimtelijke ordening veel te hoog is. En toch hangt de met bombarie aangekondigde bouwshift vandaag aan een zijden draadje.


We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Accept