Denk als een rebel: Waarom diversiteit de sleutel is tot succes

‘Dénk als een rebel’ zou ik durven te zien als een oproep, een hartelijke, doch dringende uitnodiging om moedig te durven ingaan tegen gangbare praktijken of algemeen – en vaak kritiekloos – aanvaarde regels of uitgangspunten.

De lezer krijgt hier een gemakkelijk leesbare tekst die via historische voorbeelden en wetenschappelijk onderbouwde argumenten aantoont dat onze samenleving wordt verrijkt dankzij de aanwezigheid van, en openheid voor een veelheid én verscheidenheid aan zienswijzen (‘cognitieve diversiteit’).

Matthew Syed schreef diverse bestsellers. Zijn journalistieke werk voor The Times werd meerdere malen bekroond. Hij is een van de invloedrijkste denkers op het gebied van succes in onze complexe en snel veranderende wereld.

Trigger en aanleiding tot aanschaf en gretige lezing

Intussen meer dan twintig jaar geleden liet ik me graag ontvallen dat “ik een rebel wilde zijn” …

Wilde ik een gewelddadige opstandeling worden en systemen omverwerpen? Werd ik geconfronteerd met ideeën of praktijken die ik met krachtige argumenten wilde bevechten?

Neen. Ik voelde een sterke drijfveer en noodzaak om me ‘constructief kritisch’ te kunnen opstellen tegenover zowel groepsgenoten als leidinggevenden. Ik wilde niet slaafs volgzaam meegaan met een aanwezige autoriteit die haar gezag verkreeg door positie of luide stem.

De titels van de hoofdstukken zullen bij menigeen – net als bij mij – de intellectuele nieuwsgierigheid prikkelen: Collectieve blindheid, Rebellen versus klonen, Constructieve meningsverschillen, Innovatie, Echokamers, Bovengemiddeld, Het grote geheel.

Waarom vind ik dit belangrijk?

Ik wil graag de (onder)zoekers onder ons aansporen tot het lezen van dit boek.

Het denken als een rebel blijkt namelijk uitermate nuttig (noodzakelijk?) bij het zoeken van duurzame oplossingen voor complexe problemen.

In de huidige context van ecologie, diversiteitsvraagstukken (zowel in fauna/flora, alsook in kleur in de samenleving, milieuproblematiek) lijkt me een zekere mate van urgentie aan de orde om zeker ook met andersdenkenden samen te werken bij het uitwerken van de noodzakelijke maatregelen.

Ook in onze dagelijkse omgang met familie, vrienden, collega’s, kennissen is een open, eerlijke, ontvankelijke, niet-kwetsende communicatie van het hoogste belang. Laat ons deze vaardigheid dringend ontwikkelen, toepassen en doorgeven

PS: Re-bellie … lijkt enigszins te verwijzen naar een vorm van ‘oorlogsvoeren’. Maar in de context van dit boek wordt geenszins aangespoord om tot opstand of rebellie te komen zoals dit in Wikipedia wordt omschreven.

Pascal Blancquaert

CIMIC-alumnus en redactielid NieuwsbriefDit vind je misschien ook leuk...

We gebruiken cookies om inhoud te personaliseren, om functies voor sociale media aan te bieden en om ons verkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners op het gebied van sociale media, reclame en analyse. View more
Accept
Decline