Kentering in de katholieke kerk?

Er valt veel kritiek te geven op het reilen en zeilen van de rooms-katholieke kerk, maar er zijn soms toch ook interessante ontwikkelingen. Neem nu dit bericht:

https://www.kerknet.be/kerknet-redactie/nieuws/bevrijdingstheoloog-rutilio-grande-januari-zalig

Rutilio Grande (1928-1977) was één van de boegbeelden van de bevrijdingstheologie én –praktijk. Na de verdachtmakingen van de bevrijdingstheologie in de jaren tachtig van de 20ste eeuw is het goed nieuws dat deze vermoorde jezuïet zalig verklaard wordt.

Hij was goed bevriend met Oscar Romero, de in 1980 vermoorde aartsbisschop van San Salvador. Romero werd ondertussen door Rome heilig verklaard, nadat hij al decennialang door het Salvadoraanse volk heilig verklaard was.

Jezuïetenpater Rutilio Grande (1928-1977) was een boegbeeld van de bevrijdingstheologie in El Salvador. Hij wordt zalig verklaard (foto: Wikipedia).

Deze zalig- en heiligverklaringen van vermoorde bevrijdingstheologen en pastores is niet onbelangrijk, als je bedenkt hoe sinds de jaren zeventig vanuit de Verenigde Staten oerconservatieve pinksterkerken in Latijns-Amerika werden geïmporteerd. Doel? Om de bevrijdingstheologie en kritische basisgemeenschappen te neutraliseren.

Kijk bijvoorbeeld hoe dat uitpakt in Brazilië: de knotsgekke president Jair MESSIAS Bolsonaro wordt nog altijd gesteund door de pinksterkerken, het leger en de (internationale) agrobusiness. En dat ondanks de genocide en ecocide, die hem terecht verweten wordt. Hij blijft, ondanks fraude en wanbeleid, de ‘messias’ van deze drie machten.

Sterk dus dat paus Franciscus een synode over de Amazone organiseerde en druppelsgewijs geëngageerde christenen zalig en heilig verklaard.

Luc VankrunkelsvenDit vind je misschien ook leuk...

We gebruiken cookies om inhoud te personaliseren, om functies voor sociale media aan te bieden en om ons verkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners op het gebied van sociale media, reclame en analyse. View more
Accept
Decline