Stilte

In de reeks ‘Tijdloze aanwezigheid’ van uitgeverij Dabar-Luyten verscheen onlangs een interessant boek: ‘Stilte. Essays*Gedichten*Beelden’.


In deze reeks verschenen gelijkaardige, mooie boeken: o.a. ‘Vézelay. De kracht van hemel en aarde’, ‘Kosmische bomen’, ‘Ameland – Het eiland en de zee’, ‘Het licht is kalm. Vijftien liederen van Catharina Visser’.

book cover Stilte

In het boek ‘Stilte’ zijn er boeiende bijdragen van Bernard Besret, Hein Stufkens, Catharina Visser, Meindert Boersma e.a. De Brusselse politica Bianca Debaets heeft het over ‘Oases van rust in de betonnen jungle die Brussel heet’.

Een kort citaat uit de tekst van Bernard Besret: (…) “De levende stilte draagt het woord in zich zoals een aanstaande moeder haar kind draagt. Alleen een bewust en aandachtig beleefde stilte kan een zinvol woord baren. En omgekeerd kan een woord vol zin een stilte opwekken, die boven het woord uitgaat. Een woord dat verwijst naar een hoger niveau van bewustzijn. Bij iemand die voortgang maakt op de weg van ontwaken, bevruchten het woord en de stilte elkaar voortdurend.”

“Lao-tse zegt dat iemand die spreekt niet weet, en iemand die week niet spreekt. Wie onder ons een menselijk volmaakt iemand is, heeft niet veel woorden nodig om zich uit te drukken. Zijn aanwezigheid in stilte is al een boodschap. Zijn houding, zijn blik, zijn lach stralen vrede uit, voordat hij het woord neemt en ons toespreekt. Wij gaan hier van het strikt rationele en redenerende register naar een ander niveau van communicatie.” (…)

Luc Vankrunkelsven

Stilte. Essays*Gedichten*Beelden, collectief boek met medewerking van Bernard Besret, Meindert Boersma, Bianca Debaets, Mario de Groot, Serena de Groot, Bruno Van Imschoot, Tom Löwenthal, Kees van den Muijsenberg, Simon Ruiter, Hein Stufkens en Catharina Visser, uitgeverij Dabar-Luyten, Heeswijk (NL), 2022, 116 p., ISBN 9789064164590.

Het boek ligt ter inzage in de nieuwe Stille Ruimte van het House of Compassion (Brussel) en is voor Vlaanderen te verkrijgen bij Luc Vankrunkelsven tegen 17,50 euro (exclusief verzendkosten) lucvankrunkelsven@scarlet.be ; 0472 714873.


Lees verder (inhoud oktober 2022


Dit vind je misschien ook leuk...

We gebruiken cookies om inhoud te personaliseren, om functies voor sociale media aan te bieden en om ons verkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners op het gebied van sociale media, reclame en analyse. View more
Accept
Decline