Lobbyisten voor fossiele brandstoffen krijgen vrije baan van Egypte op COP27
Sinds Poetin ten strijde trok in Oekraïne en stelselmatig zijn energie-oorlog opvoerde, is er een ongeziene rush naar gas losgebarsten. Landen zoals Duitsland lopen zo hard van stapel dat ze in hun haast om de economie te blijven voorzien van goedkope energie de opportuniteit haast voorbijrennen.
In plaats van alles in te zetten op energie-efficiëntie en een versnelde transitie naar hernieuwbare energie, lopen ze de met goud ingelegde deuren plat van autocratische paleizen overal ter wereld, die over grote voorraden gas beschikken. Zowel in de grond als onder de zeebodem voor hun kusten. Bij de betrokken gasexporterende landen vinden we zowel oude bekenden uit het Midden-Oosten als nieuwe beloftevolle leveranciers.
De ‘ideale’ transitiebrandstof
Deze oude of nieuwe gasproducenten maken gebruik van het ideale excuus dat hen ongewild op een presenteerblaadje werd aangeboden door de Europese Unie, die al een tijdje worstelt met de klimaatdoelstelling van haar Green Deal.
Je kunt namelijk niet van de ene op de andere dag stoppen met fossiele brandstoffen, zeker niet na decennialang getreuzel. Het aandeel van hernieuwbare energie groeit wel, de broodnodige versnelling is echter lang aangekondigd, maar lijkt nu pas vaart te maken. En intussen moet de boel wel blijven draaien.
Bovendien vergen zon- en windenergie een grotere integratie van het Europese netwerk, opslag en buffercapaciteit, vraagsturing, enz. Allemaal zaken die tijd en geld kosten en waarvoor je in tussentijd een ‘transitiebrandstof’ nodig hebt die flexibel genoeg is om de schommelingen in het aanbod van groene energie op te vangen. Het woord is eruit.
Nadat fossiele reuzen zoals Shell en TotalEnergies decennialang de wereld om de tuin hebben geleid, onder meer door de grootschalig financiering van campagnes geleid door klimaatontkenners, door obstructie te plegen in alle mogelijke internationale fora, door koudweg te liegen en te bedriegen om landen toch maar aan het fossiele infuus te houden…
Nadat ze uiteindelijk de realiteit van de klimaatcrisis niet meer domweg konden ontkennen, zijn ze op dit concept gesprongen: “Gas is de ideale transitiebrandstof!”
Ze waren al wel een tijdje bezig met Carbon Capture & Storage (of CCS in het jargon), maar voor het grote publiek was dat geen interessant gegeven, want te technisch. CCS is een techniek die zou moeten toelaten om de CO2 onmiddellijk op te vangen wanneer die vrijkomt bij verbranding van gas, waarna je die zou kunnen ‘wegstoppen’, bijvoorbeeld in de lege gasvelden die ondergronds zijn achtergebleven.
Helaas staan die technieken nog in hun kinderschoenen en is de kans dat die op tijd kunnen worden opgeschaald om het mondiale koolstofbudget dat we nog hebben onder controle te houden, nihil.
Nu hebben ze dus de weg gevonden naar de hoogmis van de mondiale klimaatdiscussie in Egypte. Het feit dat gastland Egypte zelf ambities heeft om meer gas te gaan verkopen, is daar niet vreemd aan. Zo meldde persbureau IPS dat het land opnieuw zwaar vervuilende stookolie inzetten in haar eigen elektriciteitsbedrijven om het gas aan Europa te verkopen.
Gastland Egypte haalt lobbyisten binnen voor de fossiele brandstoffen
Dat er lobbyisten van fossiele brandstoffen aanwezig zijn op de klimaatconferenties is niets nieuws, maar het profiel en de toegang tot besluitvormingsruimten die zij op de COP27 hebben gekregen, en de houding ten opzichte van fossiele brandstoffen van het COP27- en het komende COP28-voorzitterschap zijn ongezien.
Zo begon gastland Egypte op ‘decarbonisatiedag’ met het organiseren van een evenement over de ‘decarbonisatie’ van de olie-industrie, waarmee het bedrijven steunt die de klimaatcrisis aanwakkeren. Het COP27-voorzitterschap zag er eveneens geen kwaad in om Technip te huldigen, een bedrijf dat er prat op gaat betrokken te zijn bij het ontwerp of de bouw van 20 procent van de LNG-productie-installaties in de wereld, en dat niet eens de moeite neemt om de emissies van zijn toeleveringsketen te verantwoorden.
Vervolgens nodigde Egypte het grote Italiaanse oliebedrijf Eni uit om het podium te delen op een evenement ter promotie van het Oost-Mediterrane Gasforum (EMGF). Sprekers uit Egypte, Cyprus en de Wereldbank pochten allemaal over de rol van fossiel gas als overgangsbrandstof – ondanks het feit dat het Internationaal Energieagentschap enkele weken geleden in zijn World Energy Outlook van dit jaar de mythe van de transitiebrandstof definitief heeft begraven.
Ten derde organiseerde Egypte onmiddellijk daarna een technisch panel met andere EMGF-partners in zijn paviljoen, waarbij in detail werd besproken hoe het land samen met Eni de gasproductie wil verdubbelen.
Koolstofintensief of niet
Alsof dat nog niet genoeg was, meldde The Guardian dat Egypte vlak voor de COP samen met de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) als gastheer optrad voor een bijeenkomst van het Forum van Gasexporterende landen. Daar zei Egypte het stille gedeelte hardop en pochte dat COP27 en COP28 een kans zouden zijn om hun vuile gas te promoten.
Het komende COP28-voorzitterschap van de VAE zei: “Aangezien de geologie zijn eigen logica heeft, behoren olie en gas in de VAE tot de minst koolstofintensieve brandstoffen in de wereld, en we zullen ons richten op het verlagen van de koolstofemissies van die sector”.
Deze uitspraak past perfect in een trend van regeringen over de hele wereld die bijna allemaal beweren de minst koolstofintensieve fossiele brandstoffen te hebben.
De tekst van het omslagbesluit omvat nu: “de uitbreiding van nieuwe productie van fossiele brandstoffen te beëindigen en de inspanningen voor een billijke afbouw van fossiele brandstoffen en de geleidelijke afschaffing van subsidies voor fossiele brandstoffen te versnellen, waarbij de noodzaak van een billijke afbouw wordt erkend…”.
We gaan moeten zien wat daarvan uiteindelijk zal overblijven en wat er eventueel bijkomt…
Koen Stuyck
WWF-Topman: “Verlies- en Schadefonds dreigt fonds voor einde van de wereld te worden” https://www.ipsnews.be/artikel/wwf-topman-verlies-en-schadefonds-dreigt-fonds-voor-einde-van-de-wereld-te-worden
Egypte verbrandt vuilere mazout om meer gas aan Europa te verkopen: “In alle opzichten schadelijk” https://www.ipsnews.be/artikel/egypte-verbrandt-vuilere-mazout-om-meer-gas-aan-europa-te-verkopen-alle-opzichten
Was COP27 a Success or a Failure? Opinion by Felix Dodds and Chris Spence https://www.ipsnews.net/2022/11/cop27-success-failure/
Climate Action – Loss and Damage Fund Saves COP27 from the Abyss https://www.ipsnews.net/2022/11/loss-damage-fund-saves-cop27-abyss/
Lees verder (inhoud november 2022