Koen De Feyter (1960-2024)

Op vrijdag 20 september overleed totaal onverwacht prof. Koen De Feyter (63). Hij was nog maar sinds 1 september aangetreden als nieuwe decaan van de Faculteit Rechten van de Universiteit Antwerpen. Het pijnlijke nieuws overviel mij – net als waarschijnlijk heel veel van zijn collega’s, vrienden en mensenrechtenactivisten  – als een donderslag bij heldere hemel. Wat een verlies, wat een verdriet…

Ik had Koen in de jaren negentig via Amnesty International leren kennen als een zeer gedreven en inspirerende academicus. In talloze werkgroepen en vergaderingen over de relatie tussen mensrenrechten en ontwikkelingssamenwerking legde hij altijd de nadruk op het belang van een rechtenbenadering bij de complexe vraagstukken over wereldwijde ongelijkheid en armoede. Ontwikkeling was volgens Koen inherent verbonden met rechtvaardigheid en respect voor fundamentele mensenrechten. Met liefdadigheid of een paternalistische houding, die je toen helaas nog bij heel wat hulporganisaties aantrof, zou je net het tegenovergestelde bereiken.

Geen wonder dat hij later als hoogleraar Volkenrecht aan de UAntwerpen veel waardering genoot bij studenten en collega’s met zijn inspirerende inzichten en zijn engagement. Koen was zeker geen academicus die in een ivoren toren wetenschap bedreef.

Het verlies van Koen zal niet alleen bij de UAntwerpen, de internationale collega’s en mensenrechtenactivisten zwaar vallen, maar vooral ook voor zijn echtgenote, Han Verleyen, en hun vier kinderen, een grote leegte nalaten. Mijn gedachten van troost gaan dan ook in de eerste plaats naar hen uit.

Hieronder brengen we het In Memoriam zoals het op de website van de UAntwerpen werd gepubliceerd.

Jan Van Criekinge

Koen De Feyter werd geboren op 19 november 1960 in Wilrijk en overleed totaal onverwacht op vrijdag 20 september 2024 in zijn kantoor in de stadscampus van de Faculteit Rechten van de UAntwerpen.

Prof. dr. Koen De Feyter (1960-2024) (foto: UAntwerpen, Faculteit Rechten).
Prof. dr. Koen De Feyter (1960-2024) (foto: UAntwerpen, Faculteit Rechten).

Professor Koen De Feyter is overleden op vrijdag 20 september 2024. Onverwachts. In zijn kantoor. Koen was hoogleraar Volkenrecht. Hij gaf les over volkenrecht, duurzame ontwikkeling, globale rechtsstelsels en duurzame en inclusieve steden. Hij is vele jaren het boegbeeld geweest van de Onderzoeksgroep ‘Recht en Ontwikkeling’ en was tot recent het gezicht van het Master of Laws-programma.

Op 1 september 2024 was hij aangetreden als decaan van de Faculteit Rechten.

Koen begon zijn loopbaan aan de Universiteit Antwerpen in 1985. Hij verdedigde zijn doctoraat over de mensenrechtenbenadering van ontwikkeling in 1992. Hij heeft lesgegeven aan het Instituut voor Ontwikkelingsbeleid, de Faculteit Sociale Wetenschappen en de Faculteit Rechten van de Universiteit Antwerpen.

Hij gaf ook les aan Maastricht University, de Vrije Universiteit Brussel en het European Master’s Programme in Human Rights and Democratisation.

Koen was een gedreven en begenadigd lesgever en heeft talrijke generaties studenten geïnspireerd. Hij bracht het echte leven in het leslokaal door pakkende verhalen. Hij had de uitzonderlijke gave om complexe vraagstukken tot hun essentie te herleiden.

Koen stond zelfbewust in de traditie van onderzoek naar recht en ontwikkeling. Hij heeft gepubliceerd over de ruime thema’s van mensenrechten en ontwikkelingssamenwerking, rechten van inheemse volkeren, mensenrechten en bedrijven, en het recht op ontwikkeling.

Elk van zijn publicaties is een pareltje: prachtig en meeslepend geschreven, het resultaat van origineel denken.

Koen werd gedreven door een sterk gevoel voor rechtvaardigheid, in het bijzonder voor inheemse volkeren, lokale gemeenschappen en het Palestijnse volk. Dat was nooit een zaak van liefdadigheid, maar één van rechten en structurele verandering.

Koen was een veranderaar en bouwde aan structuren. Onder zijn bezieling is de Faculteit Rechten uitgegroeid tot een internationaal referentiepunt voor recht en ontwikkeling. Koen was ook de drijvende kracht achter het vernieuwende Masters of Laws-programma.

Hij was een gedreven voorvechter van diversiteit en inclusie in de Faculteit en erbuiten. Ook het globale Law and Development Research Network is zijn geesteskind. Daarnaast heeft hij talloze structurele samenwerkingsverbanden opgezet met academische partners in het Globale Zuiden.

De Faculteit Rechten betuigt haar oprechte medeleven aan Koens gezin. Hij was een uitzonderlijk man en een mentor voor velen onder ons. Zijn erfenis zal voortleven in de generaties van studenten en collega’s die hij heeft geïnspireerd, de structuren en gemeenschappen die hij heeft vormgegeven en zijn immense bijdrage tot de wetenschap. We zullen Koen heel hard missen.

Teken hier het online rouwregister

Het In Memoriam op de website van de UAntwerpen: https://www.uantwerpen.be/nl/overuantwerpen/faculteiten/faculteit-rechten/organisatie/in-memoriam-koen-de-feyter/


Lees verder (inhoud september 2024)


Dit vind je misschien ook leuk...

We gebruiken cookies om inhoud te personaliseren, om functies voor sociale media aan te bieden en om ons verkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners op het gebied van sociale media, reclame en analyse. View more
Accept
Decline