Fictiereeks: ‘De Shaq’ wat is dat?

Op maandag 25 januari verscheen de eerste aflevering van de VRT-fictiereeks ‘De Shaq’.

‘De Shaq’ gaat over een jongeman, genaamd Shaq, die fitnesstrainingen geeft aan mensen. Op een dag wordt hij gebeld door zijn businesspartner Marnix voor een training. Wanneer Shaq bij Marnix aankomt, ontdekt hij dat zijn businesspartner iemand vermoord heeft. Hij vraagt hulp van Shaq om het lijk te doen verdwijnen. Shaq wil hier echter niets mee te maken hebben, maar Marnix is het daar niet mee eens.

Wat maakt ‘De Shaq’ zo speciaal? Jong bloed

‘De Shaq’ is een ficitiereeks die nieuw en jong Vlaams talent op onze kleine schermen een kans biedt. Een kritiek die je vaak hoort van beginnende acteurs is dat men bij Vlaamse televisiereeksen steeds dezelfde koppen ziet en dat er misschien niet genoeg kansen worden gegeven aan nieuw en jong talent in Vlaanderen.

In deze reeks verschijnen nieuwe acteurs op onze kleine schermen en het mooie hierin is dat ze geen stereotype rollen spelen zoals dat vaak het geval is in veel Vlaamse films.

Meer diversiteit op de Vlaamse televisie

Deze fictiereeks is niet enkel verfrissend omdat jong talent erin verschijnt, ze is ook verfrissend vanwege haar diverse cast. Dit is blijkbaar ook de eerste reeks in Vlaanderen waarin de hoofdacteurs zwart zijn. Het medialandschap in Vlaanderen toont zich beetje bij beetje diversifieert en er wordt een weg geopend voor nieuwe talenten met verschillende achtergronden.

Een voorzichtige stap in de goede richting

We moeten zeker niet te snel tevreden zijn. Er is nog veel werk aan de winkel als we meer representatie willen zien van mensen met verschillende achtergronden op de Vlaamse televisie, maar deze reeks is een teken dat we een stap in de goede richting zetten.

‘De Shaq’ is een verrassende minireeks geschreven door Soe Nsuki, Chingiz Karibekov, Inès Eshun en Anthony Nti. Prince K. Appiah, Bart Hollanders, Soe Nsuki en Isabelle Van Hecke spelen de hoofdrollen (foto: VRT).

‘De Shaq’ a.k.a. ongemakkelijke humor

Het feit dat ‘De Shaq’ een ficitiereeks is, die nieuw en divers talent aan bod laat komen, is niet het enige dat deze reeks speciaal maakt. De reeks slaagt erin om met humor en op een heel intelligente manier de realiteit te tonen waarmee mensen van kleur geconfronteerd worden. Daarnaast worden ook bepaalde thema’s aangekaart die bij de kijkers voor ongemakkelijke discussies kunnen zorgen. Dit zijn thema’s zoals wit privilege, stereotypering van minderheden, microaggressions en vele andere.

Tot slot

‘De Shaq’ is een reeks die de moeite waard is om bekeken te worden. Naast het feit dat de reeks verfrissend is door haar cast en haar verhaal, is het ook een reeks die ons doet nadenken over onze privileges en over de struikelblokken die mensen van kleur ervaren in onze maatschappij. Een diepe reeks dus, maar met een vleugje humor.

Jullie kunnen de reeks herbekijken op VRTNU:
https://www.vrt.be/vrtnu/a-z/de-shaq/

‘De Shaq’ werd geregiseerd door Inès Eshun en Anthony Nti, met in de hoofdrollen: Prince K. Appiah, Soe Nsuki, Bart Hollanders en Isabelle Van Hecke.
https://www.een.be/gemaakt-in-2020/de-shaq

Joël Ndombe


Dit vind je misschien ook leuk...

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Accept