Nieuwsbrief nr 23 = mei 2021


NIEUWSBRIEF#23 – MEI 2021

Redactioneel


“Als herinneringen aan mijn tijd als vredeswaarnemer in Ramallah weer heel tastbaar worden”
Israëli’s en Palestijnen werden in mei 2021 geconfronteerd met de hevigste beschietingen sinds de Gaza-oorlog van 2014. Honderden raketten werden afgevuurd op Israël. Israël voerde op zijn beurt luchtaanvallen uit op Gaza. Het werd bovendien ook erg onrustig in de verschillende Israëlische steden met Arabische bewoners. Het begon met de uitzetting van Palestijnen uit hun huizen in Sjeikh Jarrah, een wijk in Oost-Jeruzalem. Dat veroorzaakte onrust in de buurt van de Al-Aqsamoskee, waarop de Israëlische politie met traangas de moskee binnenviel. Het ontketende ongeziene kettingreacties.

BOEKRECENSIE
Steven Vromman (Low Impact Man) over zijn boek ‘Amor Mundi’
Eerder dit jaar bracht Steven Vromman, Low Impact Man bij uitstek, een nieuw boek uit. Het verhaal leest enerzijds akelig realistisch over de huidige klimaatnood, die nog decennialang zal toenemen. Anderzijds leest het soms grappig realistisch om de herkenbaarheid van de werkbare, duurzame alternatieven die nu al toegepast worden in lokale voeding, slimme mobiliteit, complementaire munten, groene energie en zo meer. Het boek is een goede vertelling met een hoopvolle blik op onze grauwe toekomst.


ESSAY
Natuurbescherming en geloof
In het nationale park ‘Amber Mountains’ in het noorden van Madagaskar, beschouwen lokale mensen een van de watervallen op grote hoogte als een heilige plaats, in de overtuiging dat de geesten van hun voorouders in de bomen, het water en de rotsen wonen.


OPINIE
De ‘covidangst’ gaat viraal
Angst scheert hoge toppen in deze tijden van pandemie en terreur. Wat mij intrigeert en verontrust, is hoe angst afglijdt van een individueel fysische of mentale reflex naar een collectieve emotie.


Duurzame exportlandbouw? Niet hier, niet in Brazilië
Terwijl Boerenforum, in samenwerking met diverse organisaties, de internationale Boerenstrijddag (17 april) in Vlaanderen/België vaste grond doet krijgen, doen de supermarkten in samenspraak met de Belgian Feed Association nog eens een charme-offensief i.v.m. ‘duurzame soja’.


OPINIE
Gifsoja? Sojagif!
De voorbije 31 jaar heb ik met de regelmaat van een klok opiniestukken geschreven i.v.m. het overzeese sojaverhaal, onze landbouw- en exportbelangen. Tot wanhoop van de gangbare boerenbonden en de veevoedersector, nu Belgian Feed Association. Waarom nu nóg eens op dezelfde nagel kloppen?


Analyse resultaten Indiase deelstaatverkiezingen: de tijd is rijp voor een federaal front, democratie en secularisme werken toch!
De uitslagen van de deelstaatverkiezingen in India wijzen in die richting. Er is wel degelijk een ander en democratisch India mogelijk.


India is letterlijk in ademnood
India registreerde tijdens de laatste drie weken elke dag meer dan 300.000 nieuwe covidgevallen. Het aantal covidpatiënten steeg tot 24,3 miljoen in totaal (cijfer tot 14 mei) en tot gemiddeld 326.000 per dag. Op 14 mei werden er 3.890 doden gemeld.


De ‘inheemsen’ gaan ons voor
Begin mei protesteerden Brazilianen die in België wonen aan de Braziliaanse ambassade in Brussel tegen het non-beleid van president Jair Messias Bolsonaro i.v.m. de covid-19-crisis.


BOEKRECENSIE
Sinan Çankaya: “Mijn ontelbare identiteiten – Puzzelen met ervaringen”
Wie is er nu niet gevleid wanneer je oude school je uitnodigt als spreker? Nadat Sinan Çankaya het verzoek krijgt, dringt zich echter een prangende vraag op: “Welke ruimte om te spreken heb ik eigenlijk?” Heeft hij eigenlijk ooit de ruimte gekregen om echt voor zichzelf te spreken zonder daarbij gedefinieerd, be- of veroordeeld te worden of herleid te worden tot één aspect? Dat wordt de zoektocht in dit boek: hoe kan hij eigenheid brengen en tegelijk connecteren met de ankerpunten in zichzelf en met anderen?

We gebruiken cookies om inhoud te personaliseren, om functies voor sociale media aan te bieden en om ons verkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners op het gebied van sociale media, reclame en analyse. View more
Accept
Decline