Nieuwsbrief nr 24 = juni 2021

Redactioneel

“Ondanks alles blijven we verbinden…”, schrijft Helena ter Ellen vanuit Colombia in een klimaat van repressie. “Onder invloed van de extreemrechtse ex-president Alvaro Uribe heeft de regering een theorie overgenomen die is ontwikkeld door…

COLOMBIA

En wat gebeurde er ondertussen in Colombia?

In mijn vorige bijdrage over Palestina en mijn tijd als waarneemster daar, schreef ik al: “Als CIMIC me vraagt een bijdrage te leveren in verband met de afschuwelijke gebeurtenissen in Palestina/Israël, voel ik aarzeling:…


AANKONDIGINGEN

Save the date

Dit najaar organiseert CIMICvzw drie activiteiten. Zet ze alvast in jouw agenda. Informatie over de inschrijvingsmodaliteiten volgt in de loop van augustus en september. Op woensdag 13 oktober is er een reflectie over Verdoken…


BOEKRECENSIE

Tine Hens: “Het is allemaal de schuld van de Chinezen! En andere dooddoeners over het klimaat”

Zondag 23 mei 2021, Laarne. Buiten is het twaalf graden, voor een keer regent het niet. Ook april was uitzonderlijk koud, wel droog – te droog. Iedereen moppert over het weer. De vorige jaren…


BRAZILIE

Juridisch offensief van een losgeslagen rechtse president

Er is al veel gezegd en geschreven over de rechts-populistische Braziliaanse president Jair Bolsonaro, over zijn misogynie, zijn klimaatontkenning, zijn ronduit contraproductieve houding tegenover de coronaramp die zich voltrekt in het reusachtige land enz….


PALESTINA

Lessen trekken uit de hoogoplopende spanningen in Jeruzalem

De ‘speciale’ gebeurtenissen van mei 2021 Er laaide voor de zoveelste keer geweld op tussen de Israëlische en Palestijnse gemeenschappen de voorbije lente. Het geweld was dit keer anders dan bij voorgaande ‘edities’. Waarom…

De droom van Martin Buber

“Waar het visioen ontbreekt, verwildert het volk; Als het de rechte leer bewaart, is het gelukkig.” Spreuken 29:18 In het gedachtegoed van CIMIC heeft Martin Buber (1878-1965) altijd een belangrijke rol gespeeld. Hij is…

De schaduw van zoveel onrecht hangt over de schoonheid van Palestina

Het valt me vaak moeilijk om over de gebeurtenissen in Palestina te schrijven. Enerzijds omdat er al liters inkt over vloeiden, al honderden rapporten werden geschreven en al duizenden analyses werden gemaakt over de…


INDIA

Vluchtelingen en ‘gastarbeiders’ in tijden van pandemie

Vandaag zijn 281 miljoen mensen internationale migranten en bijna 26 miljoen onder hen zijn vluchtelingen. Bovendien moesten vanaf 2020 meer dan 80 miljoen mensen hun huis verlaten vanwege vervolgingen, conflicten of algemeen geweld. Global…


POSTKOLONIALISME

Algerije -Frankrijk: “Verontschuldigingen alleen zullen niet volstaan”, zegt historicus Benjamin Stora

Op 5 juli 1962 werd Algerije onafhankelijk na een lange en bloedige strijd tegen het Franse koloniale bestuur. Twee dagen eerder had de toenmalige Franse president Charles de Gaulle de uitslag van het volksreferendum…


VELDWERK

Maak kennis met Luzitu

Luzitu is een nieuwe vzw die werd opgericht door enkele jonge zwarte vrouwen (Ama, Afsana, Charlotte en Leoni) die zich graag willen inzetten om diegenen te helpen, die vaak het minst hun weg vinden…


RACISME

FC United: een driedelige documentaire over racisme en diversiteit in het voetbal

Het EK voetbal is eindelijk van start gegaan. Dit is het moment van het jaar waarop de Belgen samenkomen om de Rode Duivels te steunen en om de diversiteit te vieren van ons Belgisch…


BOEKRECENSIE

Op zoek naar zingeving door verdieping van mens-, maatschappij- & godsbeeld

Stan Goetschalckx las enkele boeken om ons te laten nadenken over welke keuzes we maken om positief om te gaan met onze eigen samenleving, welk wereldbeeld we uitdragen, welk godsbeeld en ook welk zelfbeeld….


We gebruiken cookies om inhoud te personaliseren, om functies voor sociale media aan te bieden en om ons verkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners op het gebied van sociale media, reclame en analyse. View more
Accept
Decline