Bespiegelingen van een schuldige toeschouwer
“Als ik mijn katholiek-zijn bevestig enkel en alleen door alles wat islamitisch, joods, protestants, hindoeïstisch, boeddhistisch is te verloochenen, zal ik ten slotte ontdekken dat er niet veel overblijft om mij als katholiek te bevestigen, en zeker niet de adem van de Geest waarmee ik dit zou kunnen bevestigen.” Thomas Merton
Met onze studiedag over Ibn al’Arabi in het vooruitzicht, kan de beroemde monnik Thomas Merton (1915-1968) ons inspireren. Hij was macro-oecumenisch en allesbehalve wereldvreemd. Dat blijkt alweer uit het laatste nummer van de Mertonvrienden (december 2021) met een interessante bijdrage over zijn briefwisseling met Abdul Aziz en Louis Massignon.
Recent is zijn boek ‘Conjectures of a Guilty Bystander’ fris vertaald uitgegeven als ‘Bespiegelingen van een schuldige toeschouwer’.
De vaak korte, maar trefzekere en vaak diepzinnige bespiegelingen schetsen een goed beeld van Mertons denken in de jaren zestig van de twintigste eeuw. Hierin maakt hij ons deelgenoot van zijn maatschappelijke betrokkenheid, natuurobservaties, filosofische mijmeringen, kritische theologische standpunten en politieke analyses.
Veel van zijn bespiegelingen hebben aan actualiteit nog niets ingeboet. Met dit boek wil Merton de dialoog met ons aangaan. Zonder pasklare antwoorden te geven, spoort hij ons aan om zelf vragen te stellen bij de wereld waarin we leven.
Luc Vankrunkelsven
Thomas Merton, ‘Bespiegelingen van een schuldige toeschouwer’,
(vertaler: Willy Eurlings), uitgeverij Danon, Rotterdam, 2020, 368 p., ISBN 9789463402835