Maandelijks archief: mei 2023

Protestmars tegen de segregatie (de zogenaamde Jim Crow-wetgeving die Afro-Amerikanen degradeerde tot tweederangsburgers) in Louisville (Kentucky) in 1961. Thomas Merton was toen monnik in Louisville.

Thomas Merton (1915-1968): monnik in het hart van de wereld

Na ons geslaagd Merton-weekend (5 tot 7 mei 2023) met Willy Eurlings in Averbode wilden we nog even terugblikken zodat ontmoetingen geen eendagsvliegen zouden zijn of in het ijle verdampen.
De Merton-vrienden van de Lage Landen hebben zich al een paar decennia verdiept in het leven en het werk van de merkwaardige monnik-activist. Jan Glorieux is een van de drijvende (Vlaamse) krachten in de beweging. We vroegen hem een artikel te schrijven over Merton zodat het brede CIMIC-publiek ook na ons weekend met hem kennis zou kunnen maken. De titel van zijn artikel sluit aan bij wat CIMICvzw beoogt: zinvol aanwezig zijn ‘in het hart van de wereld’.


 

Affiche van de viering van 30 jaar boerenstrijd in Via Campesina (1993-2023) (bron: Via Campesina).

Tot de bodem – De toekomst van landbouw in Vlaanderen (deel 3 – slot)

De vurige debatten rond de stikstofproblematiek, de droogte, het biodiversiteitsverlies, de seizoensarbeid en de overmatige vleesproductie en -consumptie hebben landbouw weer helemaal op de maatschappelijke en politieke agenda gezet. De vraag dringt zich stilaan op of we in Vlaanderen en Europa effectief nog op een duurzame en economisch rendabele manier aan landbouw kunnen doen en hoe die landbouw dan vorm moet krijgen.


 

De Syrische president Bashar al-Assad (rechts) was tot voor kort een paria in de regio. Onlangs werd hij helemaal gerehabiliteerd door Saoedi-Arabië en de Golfstaten. In eigen land staat hij opnieuw sterker dan ooit sinds het begin van de burgeroorlog in 2011.

Een Arabische ‘Zeitenwende’?

Een klein artikeltje op de eerste bladzijde van de Frankfurter Allgemeine van 23 april trok onze aandacht. Christoph Ehrhardt schreef er over een Arabische ‘Zeitenwende’.


 

Water is geen hulpbron, maar dé bron

Van 22 tot 24 maart 2023 werd in New York opnieuw een VN-conferentie over water gehouden. Het doel van de conferentie was het vergroten van het bewustzijn van de mondiale watercrisis en het genereren van nieuwe verbintenissen en acties om de watergerelateerde Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) te bereiken. Tom D’Haeyer was erbij in New York.


 

Roek Lips: ‘De wereld dat ben jij. Gesprekken en gedachten over een nieuwe tijd’

Na mijn vorige boekbespreking, over de opkomst van racisme en fascisme, had ik nood aan opbeurende literatuur. De toestand is ernstig, zonder twijfel, maar gelukkig niet hopeloos, en dat blijkt uit het nieuwe boek van de Nederlandse journalist en schrijver Roek Lips. Begin 2022 besprak ik zijn vorig werk: ‘Wie kies je om te zijn’ en kijk, nauwelijks anderhalf jaar later ligt het vervolg er.


 

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Accept