Maandelijks archief: december 2023

Jacques Mourad in het grotendeels verwoeste Syrische klooster van Mar Elian (foto: © Barbara Mertens).

Het verhaal van de ontvoering van pater Jacques Mourad door Syrische jihadisten

Het verhaal van Jacques Mourad in het boek ‘Een gegijzelde monnik. De vredesstrijd van een gevangene van de jihadisten’ is de schrijnende getuigenis van een Syrische katholieke monnik en priester. Jacques is afkomstig uit Aleppo. Meer dan veertig jaar geleden leerde hij jezuïet Paolo Dall’Oglio kennen, die in de woestijn ten noorden van Damascus het vervallen klooster van Mar Moussa weer tot leven wilde brengen. Het moest een oase worden van vrede. Vrede tussen mensen, culturen, godsdiensten, vrede in het bijzonder tussen christenen en moslims. Maar het liep anders.


 

Ludo Abicht tijdens zijn lezing voor het CIMIC-café@deZondvloed in Mechelen op maandag 11 december 2023 (foto: Tina Vanhoye).

Waar is de hoop gebleven?

Op maandag 11 december 2023 nodigden we Ludo Abicht uit in ons CIMIC-café@deZondvloed in Mechelen om met de aanwezigen in gesprek te gaan over de oorlogstoestand in het Midden-Oosten. We legden hem de vraag voor hoe een mens vandaag nog over utopie en hoop kan of mag spreken. Hij stuurde na afloop deze tekst die hij als basis gebruikte voor zijn lezing.


 

Onder de palmen wisselen grote bananenbladeren, limoenboompjes, mango- en vijgenbomen elkaar af  (foto: Christian Clauwers).

De uitdagingen van een woestijnstaat

De enige rustdag op een klimaattop tussen twee intensieve weken van onderhandelingen is de ideale gelegenheid om even de stad te ontvluchten. Bovendien hebben we bij WWF het geluk over een lokaal kantoor te beschikken met geweldige collega’s die maar wat graag hun werk op het terrein willen laten zien. Want de VAE is meer dan Dubai en Abu Dhabi.


 

Het rapport van het Transnational Institute over de impact van stijgende militaire uitgaven op de klimaatcrisis (bron: TNI).

Climate Crossfire: ‘How NATO’s 2 percent military spending targets contribute to climate breakdown’

Over het verband tussen klimaatverandering en stijgende militaire uitgaven is al veel geschreven. In oktober publiceerde het Amsterdamse Transnational Institute (TNI), in nauwe samenwerking met enkele gespecialiseerde wapenonderzoekscentra, een onthutsend rapport. Als de 31 lidstaten van de NAVO de doelstelling realiseren om hun militaire uitgaven te laten groeien tot minimum 2 procent van het BBP (zoals de NAVO eist), zal dat zware repercussies hebben voor het klimaat. Met andere woorden de middelen die aan defensie worden besteed, kunnen niet worden ingezet voor de zo noodzakelijke klimaattransitie. Vooral in landen die nu al de zwaarste gevolgen dragen van de klimaatcrisis zullen de gevolgen dramatisch zijn.


 

Op zondagmorgen 26 november werden onder meer uit de centrale Pademba Road-gevangenis in Freetown gevangenen bevrijd door gewapende groepen. Een tactiek die eerder al werd gebruikt om chaos te zaaien (foto: www.SwitSalone.com).

De beste plaats in de wereld

Het is zondag, 26 november, een uur of vier in de ochtend. Eén van de nachtwakers maakt me wakker. Hij hoort schoten, maar ook zwaarder geschut. Ik reageer geërgerd omdat mijn nachtrust, zo nodig en welgekomen na een volle werkdag, bruusk is verstoord. Het klinkt ver, in onze straat lijkt het kalm, moest hij me daarvoor wakker maken? De slaaproes houdt me maar even in zijn greep, al snel ontwaakt ook mijn bewustzijn en besef ik: dit is geen gewone zondagmorgen.


 

Jan Celie: ‘We worden er allemaal beter van. Meer verbondenheid en gelijkheid als remedie tegen de depressiepandemie’

Dit is de licht aangepaste versie van de inleiding die Paul Verhaeghe bij dit boek schreef.
Heel veel mensen raken nooit onder de kerktoren vandaan. Tot een paar generaties terug mocht je de omschrijving letterlijk nemen, tegenwoordig vooral figuurlijk. Deze ochtend nog hoorde ik in de supermarkt een dame op leeftijd klagen over het feit dat er in Portugal zoveel toeristen rondlopen – vroeger, toen ze jong was, vond ze het er véél aangenamer.