Maandelijks archief: mei 2024

Christine Gruwez en Marc Colpaert tijdens het CIMIC-café@deZondvloed van maandag 29 april 2024 in Mechelen (foto: Tina Vanhoye).

‘De wonde, en het recht op kwetsbaarheid’

Op maandag 29 april was Christine Gruwez te gast bij het CIMIC-café@deZondvloed in Mechelen. Marc Colpaert maakte een samenvatting van deze boeiende lezing over haar boek ‘De wonde, en het recht op kwetsbaarheid’, dat binnenkort ook in Nederlandse vertaling verschijnt.


 

Premier Narendra Modi op een bijeenkomst van de National Democratic Alliance (NDA) in 2023 in New Delhi. Zijn BJP is de belangrijkste partij van deze verkiezingscoalitie.

Blijft Modi zijn stempel drukken op India na de ‘moeder van alle verkiezingen’?

In twee delen brengt onze Indiase CIMIC-medewerker Ashok Gladston Xavier uit Chennai verslag uit over de ‘moeder van alle verkiezingen’. Hij schetst welke twee grote krachten zich met elkaar meten: de National Democratic Alliance (NDA) waartoe ook de hindoenationalistische BJP van premier Modi behoort, en de National Developmental Inclusive Alliance (INDIA) met de Congress-partij als belangrijkste trekker.


 

Franz Rosenzweig (1886-1929) en Martin Buber (1878-1965) werkten samen aan een nieuwe vertaling van de Thora vanuit het Hebreeuws in het Duits.

Israël, quo vadis?

Wat in Gaza en Israël gebeurt, is catastrofaal. De feiten zijn bekend, de slachtoffers worden geteld, maar de verschrikkelijke onmenselijke ravage gaat verder, in elk geval in één richting. Daarom verplicht het ons om dieper te graven, want belangrijke voor- en naoorlogse Joodse filosofen draaien zich nu toch om in hun graf: Emmanuel Levinas (‘Gij zult niet doden!’), Martin Buber (‘Ich und Du’), Franz Rosenzweig (‘De Ster van de Verlossing’, de weg van de dood naar het leven), de tot het protestants-christendom bekeerde Eugen Rosenstock (‘Het wonder van de taal’, ‘Wanneer volken voor elkaar niet aanspreekbaar zijn, zijn ze in oorlog’). En laten we Hanna Arendt en Elie Wiesel niet vergeten.


 

Het verzoek tot aanhouding van vijf hooggeplaatste personen in de zaak-Palestina werd opgesteld door openbaar aanklager Karim Ahmad Khan, een Britse advocaat gespecialiseerd in internationaal recht, die sinds februari 2021 hoofdaanklager is bij het Strafhof in Den Haag (foto: ICC-CPI).

Karim Khan (ICC): “Geen soldaat, geen militair bevelvoerder, geen politiek leider – niemand – komt weg met straffeloosheid”

Sinds het Internationaal Strafhof in Den Haag (ICC) op 1 juli 2002 begon te functioneren, heeft het nog nooit een westerse politieke leider in functie aangeklaagd. Maar daar zou nu wel snel verandering in kunnen komen aangezien een arrestatiebevel voor de Israëlische premier Benjamin Netanyahu mogelijk in aantocht is. Op maandag 20 mei 2024 maakte Karim Khan, de openbaar aanklager van het ICC, bekend dat hij drie militaire en politieke leiders van Hamas (Yahya Sinwar, Mohammed Deif en Ismail Haniyeh) en twee Israëlische ministers (premier Netanyahu en minister van Defensie Yoav Gallant) wil laten vervolgen voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.


 

De flamboyante EFF-leider Julius Malema bedankt zijn kiezers via de populaire socialemediakanalen. EFF stuurt nu 39 parlementsleden naar Kaapstad (bron: EFF).

30 jaar na het einde van de apartheid: ANC is meerderheid kwijt

Na het einde van de apartheid, dit jaar precies dertig jaar geleden, is er in Zuid-Afrika onmiskenbaar grote sociaal-politieke vooruitgang geboekt. De erfenis van eeuwenlang racisme en segregatie is echter nog altijd duidelijk zichtbaar en voelbaar in elke vezel van deze verdeelde samenleving. En voor miljoenen mensen is de vooruitgang gewoonweg niet genoeg geweest, terwijl anderen hebben kunnen profiteren van een systeem dat hoe langer hoe meer corrupt is en de ongelijkheid in stand houdt. Deze diepe ontevredenheid zou zich dit jaar ook in stembus tonen.


 

De affiche van ‘Goodbye Julia’ in het kader van de ‘Prix de la Liberté’ op het filmfestival van Cannes in 2023 (bron: Festival de Cannes).

Mohamed Kordofani’s ‘Goodbye Julia’ brengt dieperliggende oorzaken van oorlog en conflict in Soedan onder de aandacht

De oorlog in Soedan is momenteel het meest verwaarloosde conflict ter wereld. Met ruim 10 miljoen vluchtelingen, een dreigende massale hongersnood en misschien zelfs een nieuwe genocide in West-Darfur. Dit is niet meteen het land waaruit je een spannende filmproductie zou verwachten, en toch is regisseur Mohamed Kordofani daar met ‘Goodbye Julia’ glansrijk in geslaagd.


 

In de februari 2024 kwam het in Kinshasa tot felle antiwesterse betogingen waarbij de activisten vooral de blijvende westerse steun voor Rwanda op de korrel namen, een sentiment dat door de regering-Tshisekedi maar al te graag wordt gebruikt (foto: Reuters).

Why is Congo putting Apple on the spot?

Eind april brachten verschillende internationale media beschuldigingen naar buiten dat de Amerikaanse elektronicareus Apple ‘conflictmineralen’ zou betrekken uit het oosten van de Democratische Republiek Congo (DRC). De realiteit achter deze beschuldigingen is vrij complex. De redenen voor de Congolese regering om zich nu uit te spreken, lijken verder te gaan dan zorgen over mensenrechtenschendingen in de toeleveringsketens van mineralen uit het oosten.


 

Voorstelling van de #ObjectWarCampaign ter ondersteuning van dienstweigeraars uit oorlogsgebieden op het Schumanplein in Brussel op 23 mei 2023 (foto: EBCO).

Wat gebeurt er met het recht op gewetensbezwaren in een Europa onder oorlogsdreiging?

Wereldwijd, maar ook in Europa pakken de oorlogswolken zich samen. Wat lange tijd bijna ondenkbaar leek, behoort sinds kort tot de new speak van regeringsleiders: oorlog als een ‘normale’ manier om conflicten op te lossen. Niet alleen in de oorlogvoerende landen Rusland en Oekraïne, ook elders is er sprake van oorlogsbereidheid, forse verhoging van militaire uitgaven en rekrutering, zelfs herinvoering van de dienstplicht, of uitbreiding ervan tot vrouwen. Het fundamentele mensenrecht van gewetensbezwaren tegen militaire dienst wordt hoe langer hoe meer uitgehold.

Het Europees Bureau voor Gewetensbezwaren (EBCO) publiceerde op 15 mei 2024, de internationale dag van gewetensbezwaren, zijn jaarverslag Conscientious Objection to Military Service in Europe 2023/24. Een overzicht.


 

boek cover

Rachel Aviv: ‘Vreemden voor onszelf. Psychische stoornissen en de verhalen die ons vormen’

De geschiedenis van de psychiatrie toont hoe verschillende tijdperken op verschillende wijzen omgaan met mentale moeilijkheden. Twee dominante paradigma’s wisselen elkaar af: de oorzaak van de problemen ligt bij de individuele psyche (religieus, moreel, psychologisch) versus psychiatrische aandoeningen vinden hun oorzaak in het lichaam (humoraal, neurologisch, vandaag zelfs in de spijsvertering). Op de achtergrond deemstert er een derde overtuiging die nooit de bovenhand haalt: de oorzaak ligt in de tijdsgebonden en altijd dwingende opvattingen over de ideale mens, in combinatie met de omgeving waarin iemand opgroeit.