Maandelijks archief: november 2021

Redactioneel

Op de Klimaattop in Glasgow werd voortdurend verwezen naar kinderen en kleinkinderen. Maar die kinderen en kleinkinderen wogen in de beslissingen blijkbaar toch niet genoeg door om hen nadien recht in de ogen te kunnen kijken. Ze werden toch weer even opzijgezet. Wegens ‘de (economische) betaalbaarheid’. (lees verder)

Het congres over Ibn al-‘Arabi (‘Heilige Verbeelding’) werd vanwege de coronacrisis verplaatst naar zaterdag 12 maart 2022! Het programma blijft helemaal hetzelfde! We houden de deelnemers die zich al hadden ingeschreven op de hoogte. Wie nog niet was ingeschreven, krijgt nu nog drie maand de tijd om dat te doen!

COP26 in Glasgow

Wie is de schuldige voor het gehavende klimaatakkoord in Glasgow?

Het nieuwe ‘Glasgow-pact’ is een feit. Even leek een akkoord die zaterdagavond 13 november, na 12 uur extra onderhandelen, aan een zijden draadje te hangen, wanneer China en vooral India bezwaar aantekenden bij de formulering rond steenkool in de tekst. Dat leverde het nodige drama op in de vorm van teleurgestelde reacties o.m. van EU-commissaris Frans Timmermans en de haast wanhopige interventies van eilandstaatjes zoals de Maldiven en de Marshalleilanden.

Industriële soja-oogst voor de export in de Braziliaanse deelstaat Mato Grosso

Exportlandbouw en klimaat

De Vlaamse regering gaat met haar klimaatplan in een bocht om de aanzwellende veestapel heen. Het probleem wordt hopelijk meegenomen in het hoognodige stikstofdebat eind dit jaar.

Drie draconische landbouwwetten teruggetrokken

Na een heroïsch, maandenlang volgehouden protest en 750 doden hebben de Indiase boeren (vooral uit de deelstaten Punjab en Uttar Pradesh) de regering-Modi gedwongen drie draconische landbouwwetten weer in te trekken.

Chronos en Kairos in het werkveld van de zelforganisaties

Dat er ontzettend waardevol werk verricht wordt binnen de zogeheten ‘zelforganisaties’, buiten het regulier circuit van welzijnswerk, hulp- en dienstverlening, is op zich geen nieuws. Op hun eigen manier blijken deze actoren zelfs zeer politiserend te werken. En ook het belang van Kairos boven Chronos werd nog maar eens aangetoond. Dit alles tijdens een inspiratiesessie, als afsluiter van een personeelsnamiddag van sociaal-agogisch werk bij Odisee Hogeschool in Brussel.

Afrika-Frankrijk: kroniek van een topontmoeting

De Kameroense historicus Achille Mbembe heeft van de Franse president Emmanuel Macron de opdracht gekregen een reeks dialogen over het Afrikaanse continent te voeren en concrete voorstellen uit te werken voor de top Afrika-Frankrijk, die op 8 oktober 2021 in Montpellier plaatsvond, en analyseert de weg die daarbij is afgelegd. Hij vereffent en passant een paar rekeningen met zelfverklaarde ‘panafrikanisten’ die hij gebrek aan consequentie en intellectuele durf verwijt.

Mijmeringen bij een Chevetogne-weekend van CIMIC

Het is weer goed geweest! Vooreerst dank aan CIMIC voor het initiatief. Dank dat het niet werd ‘afgelast’ en dank aan Lieve, Marc, Wouter en de hele CIMIC-ploeg voor de volgehouden inzet. Enkele mijmeringen door Stan Goetschalckx.

Hein Stufkens: ‘De monnik in jou’

Dit boek gaat over de ademnood van de ziel, die de westerse mens ongelukkig en depressief maakt. En het gaat over wat de monnik te bieden heeft aan die in spirituele nood verkerende mens.

Marcel De Cleene: ‘De Naturalis Historia. Vergeten toepassingen van planten’/ ‘Het vernuft van planten’

Dieren vallen letterlijk het meest op, planten en bomen zijn achtergrond. Dit decor is heel wat meer dan alleen maar een decor, Dat blijkt zodra Marcel De Cleene – emeritus professor plantenkunde – met een passie voor dit onderwerp er zich over buigt.. en schrijft in deze twee nieuwe boeken…