Oekraïense en Russische vredesactivisten eisen het einde van de oorlogslogica

Niet de wapens, maar constructieve vredesgesprekken zijn nu aan de orde

Sinds weken werd de situatie in Oekraïne op de spits gedreven tot op donderdag 24 februari een grootschalige Russische militaire invasie begon. Na politieke spanningen in Oekraïne hadden separatisten in 2014 met Russische steun de controle over Donetsk en Loehansk overgenomen. Rusland annexeerde bovendien de Krim.

De wapenstilstand die in Minsk overeen werd gekomen, bleef broos. Het conflict dreigt nu opnieuw helemaal te escaleren. De grootmachten Rusland en de VS – en meteen ook de NATO en de EU – trekken zogezegde rode lijnen en zenden troepen naar de conflictgebieden.

De Oekraïense regering vraagt wapenleveringen en de Duitse media ondersteunen die vraag. Er dreigt werkelijk een oorlog met onberekenbare gevolgen.

Zowel Russische als Oekraïense vredesactivisten keren zich nu zeer scherp tegen het op de spits drijven en de optie van een oorlog.

In een oproep uit Rusland klinkt het: “Niemand vraagt de mening van de Russische burgers. Er vindt geen publiek debat plaats. De staatstelevisie geeft een eenzijdig beeld en presenteert de visie van de voorstanders van een oorlog”.

“Bij hen hoor je alleen directe militaire dreigingen, agressie en haat tegenover Oekraïne, Amerika en het Westen. Het ergste is dat de oorlog als een toelaatbare en onvermijdelijke oplossing wordt voorgesteld. De mensen worden misleid en gemanipuleerd. Maar het zijn de eenvoudige mensen die de prijs zullen moeten betalen: een hoge en bloedige prijs.”

Een betoging, begin februari 2022, tegen een mogelijke oorlog in de Oekraïense hoofdstad Kiev.
Een betoging, begin februari 2022, tegen een mogelijke oorlog in de Oekraïense hoofdstad Kiev.

Tegelijk keren Oekraïense vredesactivisten zich ook tegen de escalatie.

“De staatshoofden en regeringsleiders van de wereld bedreigen elkaar meedogenloos met militair geweld, met een economische oorlog en sancties, als hun eisen – hun ‘rode lijnen’ – niet worden gerespecteerd. Beide ‘grootmachten’ willen Oekraïne inpalmen en maken aanspraak op hun ‘recht’ om in te grijpen, om hun dodelijke wapens en troepenmacht te stationeren waar en wanneer ze dat willen. Maar niemand heeft het recht om iemand een wapen tegen het hoofd te duwen of de andere nucleair te vernietigen.”

De Oekraïense vredesbeweging stelde al op 1 februari 2022 de volgende politieke eisen:

dat de afgesproken wapenstilstand zou worden gerespecteerd; dat alle troepen zouden worden teruggetrokken; dat de wapenleveringen zouden stoppen.

Yurii Sheliazhenko, algemeen secretaris van de Ukrainian Pacifist Movement en docent-onderzoeker aan de KROK University in Kiev
Yurii Sheliazhenko, algemeen secretaris van de Ukrainian Pacifist Movement en docent-onderzoeker aan de KROK University in Kiev, roept op tot vreedzame oplossingen (foto: ARD Tagesschau).

De Oekraïense vredesbeweging riep op tot de “onmiddellijke vreedzame oplossing van het conflict door open, alomvattende en inclusieve onderhandelingen in de vorm van een open dialoog tussen staten en niet-statelijke strijdende partijen en door de verankering van de neutraliteit van ons land in de grondwet”.

In Duitsland wordt een debat gevoerd over de vraag of er wapens aan Oekraïne moeten worden geleverd. Sommigen vinden wapenleveringen haalbaar omdat ze alleen maar ter ‘verdediging’ zouden worden gebruikt. De Oekraïense regering heeft daarmee in eerste instantie oorlogsschepen op het oog, zoals ambassadeur Anrij Melnyk an de Deutsche Presse Agentur verklaarde.

Maar volgens Rudi Friedrich van Connection e.V. is het zo “dat defensieve wapens eigenlijk niet bestaan. En al zeker niet als het over oorlogsschepen gaat. Elk wapen zal in het kader van offensieve operaties worden gebruikt”.

“Er bestaat niet zoiets als een ‘rechtvaardige’ oorlog, of als een ‘goede kant’ “, schrijven de Oekraïense vredesactivisten. Militaristen en rechtse krachten van alle kanten provoceren en willen een escalatie van geweld in een vertwijfelde poging om te “verdelen en te heersen en om hun historisch achterhaalde oorlogsmachinerie overeind te houden”.

Een actie van de Duitse vredesbeweging DFG-VK op 9 februari 2022 aan de Brandenburger Tor in Berlijn tegen de oorlogsdreiging
Een actie van de Duitse vredesbeweging DFG-VK op 9 februari 2022 aan de Brandenburger Tor in Berlijn tegen de oorlogsdreiging (foto: DFG-VK).

Russische vredesactivisten stellen: “De volkeren van Rusland die in het verleden miljoenen mensen verloren hebben, leven sinds decennia volgens de slogan: ‘nooit meer oorlog!’ “

Rudi Friedrich schreef: “Wij staan aan de zijde van hen die zich op welke manier ook keren tegen een militaristische politiek en tegen oorlogsstokers. We verzetten ons tegen elke escalatie en tegen wie er ook toe aanzet. Niet de wapens, maar constructieve onderhandelingen zijn nu aan de orde. Wij juichen toe dat mensen beslissen om dienst te weigeren. Hen willen we ondersteunen.”

Rudi Friedrich

Rudi Friedrich is een Duitse pacifist en oprichter van Connection e.V. in Offenbach/Main, een netwerk dat dienstweigeraars tegen verplichte legerdienst ondersteunt en juridische raad geeft aan asielzoekers in Duitsland. Voor zijn werk kreeg hij al diverse internationale prijzen.

(uit het Duits vertaald door Marc Colpaert)

Een demonstratie van Zuid-Koreaanse activisten tegen de oorlog in Oekraïne voor de Russische ambassade in Seoel, op maandag 28 februari 2022
Een demonstratie van Zuid-Koreaanse activisten tegen de oorlog in Oekraïne voor de Russische ambassade in Seoel, op maandag 28 februari 2022 (foto: World Without War-Korea https://wri-irg.org/en/story/2022/south-korean-ngos-stop-war-ukraine-give-peace-chance ).

Lees verder (naar inhoud februari 2022)


Voor meer informatie vanuit een pacifistisch oogpunt kunnen onderstaande links interessant zijn (samenstelling: Jan Van Criekinge)

Connection e.V.
https://de.Connection-eV.org/ProjektUkraine
https://en.connection-ev.org/article-3445

Nein zur militärischen Eskalation im Ukraine-Konflikt!
https://dfg-vk.de/nein-zur-militarischen-eskalation-im-ukraine-konflikt/#/

Ukrainian Pacifist’s Message to the World: U.S., NATO & Russia Share Responsibility to Avoid War
https://www.democracynow.org/2022/2/16/yurii_sheliazhenko_russian_invasion_ukraine

Spanningen Oekraïne: wat denken mensen ter plaatse daarover?

https://www.paxchristi.be/nieuws/spanningen-oekraine-wat-denken-mensen-ter-plaatse-daarover

Geen troepen maar diplomatie

https://www.paxchristi.be/nieuws/geen-troepen-maar-diplomatie

Aktion „Menschenkette“ zwischen der US-Botschaft und Russischen Botschaft in Berlin

Ukrainian Pacifist Movement: Statement, 1 February 2022: https://worldbeyondwar.org/statement-by-the-ukrainian-pacifist-movement/

 (Russian, Ukrainian)

War Resisters’ International statement on preparations for war in Ukraine

https://wri-irg.org/en/story/2022/war-resisters-international-statement-preparations-war-ukraine

Will Truth Invade Ukraine? by Yurii Sheliazhenko, Executive Secretary of Ukrainian Pacifist Movement. This article was first published by World Beyond War on 18th February 2022:

https://wri-irg.org/en/story/2022/will-truth-invade-ukraine

Stop the War Statement on Ukraine 22/02/22

https://worldbeyondwar.org/stop-the-war-statement-on-ukraine-22-02-22/

War in Europe and the Rise of Raw Propaganda by John Pilger, JohnPilger.com, February 22, 2022

https://worldbeyondwar.org/war-in-europe-and-the-rise-of-raw-propaganda/

Kriegsdienstverweigerer in der Ukraine – Kampf um das Recht, nicht zu kämpfen

https://www.tagesschau.de/ausland/europa/ukraine-kriegsdienstverweigerer-101.html

UN News:

Ukraine crisis: UN political affairs chief calls for ‘maximum restraint’

https://news.un.org/en/story/2022/02/1112202?msdynttrid=56TQBZhAoBqwEUqxrKTJcDEZ2kbLm_cer_TIfiRNcKM

Russia-Ukraine: Step back from conflict and open real dialogue (ITUC, internationale vakbondskoepel)
https://www.ituc-csi.org/russia-ukraine-step-back-from-conflict?msdynttrid=VdOZghnunuMRG3-ji-IhtO1G0ldpz0biUEr1kmkQ4FA&lang=en

Vredesactivisten voor de Russische ambassade in de Griekse hoofdstad Athene op zaterdag 26 februari 2022
Vredesactivisten voor de Russische ambassade in de Griekse hoofdstad Athene op zaterdag 26 februari 2022 (foto: EBCO).

Olga Oliker (International Crisis Group) pleit voor herziening regionale veiligheidsorde – ‘Bij een nieuwe crisis tussen NAVO en Rusland dreigt gevaar voor ons allemaal’
https://www.mo.be/interview/als-rusland-en-de-navo-niet-onderhandelen-dreigt-gevaar-voor-ons-allemaal-niet-alleen-voor

‘Dit is geen invasie’: wat zijn de gevolgen van Russische troepen in Oekraïne?
https://www.mo.be/commentaar/dit-geen-invasie-wat-zijn-de-gevolgen-van-russische-troepen-oekra-ne

Oorlog in Oekraïne: Hoe relevant zijn de Verenigde Naties nog?
https://www.mo.be/analyse/oorlog-oekraine-hoe-relevant-zijn-de-verenigde-naties-nog

Zullen de Verenigde Staten Oekraïne aan Rusland overlaten? (MO-reportage uit 2017 die verhelderend kan zijn voor wie wil begrijpen wat er achter de schermen van het huidige conflict speelt)
https://www.mo.be/reportage/buitenlandse-dreamteams-oekra-ne?

Een wake voor vrede en tegen de dreigende oorlog in Oekraïne voor het Leuvense stadhuis op woensdag 23 februari 2022
Een wake voor vrede en tegen de dreigende oorlog in Oekraïne voor het Leuvense stadhuis op woensdag 23 februari 2022 (foto: Leuvense Vredesbeweging).

De belangrijkste vragen over de oorlog in Oekraïne – en de beste journalistiek om die te beantwoorden (De Correspondent.nl)
https://decorrespondent.nl/13148/de-belangrijkste-vragen-over-de-oorlog-in-oekraine-en-de-beste-journalistiek-om-die-te-beantwoorden/1373038211380-1bed7661

Deze Ruslandkenner beantwoordt de belangrijkste vragen over de Oekraïnecrisis (De Correspondent.nl)
https://decorrespondent.nl/13137/deze-ruslandkenner-beantwoordt-de-belangrijkste-vragen-over-de-oekrainecrisis/1371889487595-90ecb0d3

Russia: Arbitrary Detentions of Anti-War Protesters (HRW)
Mass Arrests of Demonstrators, Activists; Police Brutality
https://www.hrw.org/news/2022/02/26/russia-arbitrary-detentions-anti-war-protesters

Grote bezorgdheid voor mensenrechten en mensenlevens na Russische invasie in Oekraïne (Amnesty International)
https://www.amnesty-international.be/nieuws/grote-bezorgdheid-voor-mensenrechten-en-mensenlevens-na-russische-invasie-in-oekraine

Russisch leger pleegt ongerichte aanvallen tijdens invasie Oekraïne (Amnesty International)
https://www.amnesty-international.be/nieuws/russisch-leger-pleegt-ongerichte-aanvallen-tijdens-invasie-oekraine

Oekraïne: Clustermunitie op kinderopvang doodt kind en twee andere burgers (Amnesty International)
https://www.amnesty-international.be/nieuws/oekraine-clustermunitie-op-kinderopvang-doodt-kind-en-twee-andere-burgers
https://www.amnesty.org/en/latest/news/2022/02/ukraine-cluster-munitions-kill-child-and-two-other-civilians-taking-shelter-at-a-preschool/

Rusland: Kremlin censureert media en drijft anti-oorlogsdemonstraties uiteen (Amnesty International)
https://www.amnesty-international.be/nieuws/rusland-kremlin-censureert-media-en-drijft-anti-oorlogsdemonstraties-uiteen

Stop de oorlog en de Russische invasie in Oekraïne (platformtekst van Belgische vredesorganisaties, 25 februari 2022)
https://vrede.be/nl/nieuws/stop-de-oorlog-en-de-russische-invasie-oekraine

ICAN veroordeelt de Russische invasie van Oekraïne
https://vrede.be/nl/nieuws/ican-veroordeelt-de-russische-invasie-van-oekraine

Russian Movement of Conscientious Objectors listed Russian statements against the war. There are celebrities, movements, professional groups and open petitions https://docs.google.com/document/d/e/2PACX-1vTpUj_oFMQ9kwIe0hyFP-Yv_DTcKp_z0H2DVEsNhcC44nsEyzZokIuaosaP3cXZh9D5XZvYnGcffDzI/pub?urp=gmail_link

Russia: With War, Censorship Reaches New Heights
Authorities Threaten Independent Media Over War Reporting (HRW)https://www.hrw.org/news/2022/02/28/russia-war-censorship-reaches-new-heights

Komt oorlogszucht maar van één kant? Opinie door Gie Goris in De Standaard https://www.standaard.be/cnt/dmf20220227_98045468


Lees verder (naar inhoud februari 2022)


Dit vind je misschien ook leuk...

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Accept