Redactioneel 42
Afrika Filmfestival en 11.11.11-groep Schaarbeek nodigen u van harte uit op de voorstelling van de film ‘Atlantique’ op vrijdag 26 mei 2023 om 20 uur in CG Ten Weyngaert in Vorst.
CIMICvzw plant een begeleide reis naar Nederland van 9 tot 11 juni 2023. Het thema is Etty Hillesum in Deventer en Westerbork.
Marcelo Barros (1944) is een Braziliaanse benedictijn, exegeet en bevrijdingstheoloog. Van hem verscheen onlangs een merkwaardig boek: honderd psalmen hertaald naar het Portugees met bij elke psalm een bezinning over de huidige sociaaleconomische context van Brazilië.
Op 12 maart 2022 organiseerden SPES, CIMICvzw en Waerbeke vzw een congres over de dertiende-eeuwse soefi, filosoof en mysticus Ibn al-‘Arabi. Wie erbij was, weet hoe inspirerend en verrijkend dit congres was. Het is bij velen blijven nazinderen
De bekende Indiase schrijfster Arundhati Roy, geboren in Kerala in 1961, schreef na haar wereldberoemde roman ‘De God van kleine dingen’ alleen nog non-fictie en werd voor de ‘democratische’ staat India een doorn in het oog. Ze hield niet op om de flagrante gebreken van de opeenvolgende regeringen aan de kaak te stellen.
Hoe ben je ertoe gekomen om het Timotheus Project op te richten?
De vurige debatten rond de stikstofproblematiek, de droogte, het biodiversiteitsverlies, de seizoensarbeid en de overmatige vleesproductie en -consumptie hebben landbouw weer helemaal op de maatschappelijke en politieke agenda gezet. De vraag dringt zich stilaan op of we in Vlaanderen en Europa effectief nog op een duurzame en economisch rendabele manier aan landbouw kunnen doen en hoe die landbouw dan vorm moet krijgen.
Voor Julius Maada Bio (SLPP) was Ernest Bai Koroma (APC) president van Sierra Leone. Toen Maada Bio verkozen werd, in april 2018, waren we in Conakry ons vertrek aan het voorbereiden. Het klonk op dat moment mooi en veelbelovend in de oren, of zo wilden we het horen: de oppositie had gewonnen en de vorige president stond zonder veel drama noch geweld zijn plaats af. De democratie was er op de goede weg.
In het VRT-reportageprogramma Pano van 19 april kregen we het verhaal te horen van gedupeerde Vlamingen die geïnvesteerd hebben in een toeristisch ressort in Kaapverdië. Ze gaven allemaal tussen de 200.000 en 400.000 euro aan een dubieuze ontwikkelaar die op het mooie strand van Santa Monica op het eiland Boa Vista een complex aan vakantieverblijven zou bouwen.
Enkele persoonlijke reflecties van Paul De Witte, theoloog en oud-docent CIMIC naar aanleiding van het overlijden van Huub Oosterhuis (1933-2023) op Paaszondag 9 april
In 1966 werd ik voor het eerst geconfronteerd met een boekje van Huub Oosterhuis: ‘Bid om vrede’. Toen is voor mij een geschiedenis van liefde, herkenning en dankbaarheid begonnen. Oosterhuis heeft mij sindsdien niet meer losgelaten.
Eind vorig jaar viel er een boek in mijn bus, mij toegestuurd door Sofie Dewulf met de boodschap dat het mij wel zou interesseren. En gelijk heeft ze (dank u, Sofie). Ik = cartograaf valt moeilijk in een genre te duwen, wat meteen een pluspunt is. Fictie of non-fictie? Reisverhaal of egodocument? Het boek brengt de verschillende genres samen, de ik-figuur noemt zichzelf een cartograaf die een kaart van woorden maakt.
De reeks zelfportretten van Shalan Alhamwy is gebaseerd op zijn persoonlijke zoektocht en reflectie bij het bereiken van de leeftijd van 40 jaar. Thema’s als identiteit, kwetsbaarheid, angst, vluchtelingen, trauma en de wereldwijde pandemie worden met fantasie, humor en een knipoog naar de schilderstijl van de oude meesters in beeld gebracht.
Welke planeet laten we onze kleinkinderen na? Voor veel bezorgde opa’s en oma’s is het al lang geen theoretische vraag meer. In het zog en als steun aan de jongerenmarsen voor het klimaat ontstond in januari 2019 de burgerbeweging ‘Grootouders voor het Klimaat’. Missie: een leefbare wereld voor onze kleinkinderen.
Marcelo Barros (1944) is een Braziliaanse benedictijn, exegeet en bevrijdingstheoloog. Van hem verscheen onlangs een merkwaardig boek: honderd psalmen hertaald naar het Portugees met bij elke psalm een bezinning over de huidige sociaal-economische context van Brazilië.