Maandelijks archief januari 2022

foto: De putschisten verschenen maandagavond 24 januari op de nationale televisiezender RTB om in een verklaring de afzetting van president Kaboré aan te kondigen

Zoveelste staatsgreep in West-Afrika duidt op regio in diepe crisis

Het gaat echt niet goed met West-Afrika: na Mali (24 mei 2021 én eerder al op 18 augustus 2020) en Guinee-Conakry (5 september 2021) is er nu weer een staatsgreep gepleegd in Burkina Faso. Na een uiterst verwarde situatie in de loop van maandag 24 januari kondigden militairen ‘s avonds op televisie aan dat ze per direct president Kaboré hadden afgezet, de grondwet opgeschort en het parlement ontbonden om het land ‘van de ondergang te redden’.
Een poging tot analyse.

Studenten van de Students’ Federation of India (SFI) houden op 31 juli 2020 een protestmars tegen de NEP in Kolkata, West-Bengalen (foto: SocialNewsXYZ-India).

‘Centralisation of Education is a usurpation of power!’

Er is nogal wat opschudding en discussie in India over de New Education Policy voor het hoger onderwijs. Er is een grote bezorgdheid over de gevolgen als dit nieuwe onderwijsbeleid zou worden toegepast. In de deelstaat Karnataka en in sommige noordelijke deelstaten is dat al het geval.

We vatten kort samen wat collega Bernard D’Sami ons naar aanleiding van die bezorgdheden toestuurde.

Lokaal protest tegen de plannen voor de opening van een lithiummijn in Rebordelo (foto: ThePortugalNews).

Klimaatrechtvaardigheid, een lastige maar noodzakelijke horde om te nemen

Nadat de klimaattop in Glasgow met een zeer bescheiden vooruitgang werd afgesloten, en vele heikele punten nu weer mee de onderhandelingskamers in gaan van de tussentijdse vergaderingen onder klimaatdiplomaten, blijft de vraag: hoe de broodnodige versnelling in de mondiale aanpak van de klimaatcrisis krijgen? Een van de grootste struikelblokken voor vooruitgang is het uitblijven van klimaatrechtvaardigheid in de internationale verhoudingen.

foto Monoculturen van soja in de Zuid-Braziliaanse deelstaat Mato Grosso

Geïmporteerde stikstof

De Vlaamse regering tilde het gevoelige stikstofdebat over de kerstvakantie. Ondertussen verschenen er de laatste weken heel wat interessante opinies over deze kwestie. Wat Luc Vankrunkelsven hierbij een beetje miste, was de historische duiding van hoe het zover is kunnen komen.

foto: Leerkrachten moeten jongeren aanmoedigen om leerkracht te worden en daarbij vooral vanuit hun talenten vertrekken

Het lerarentekort

Het lerarentekort is momenteel zeer actueel in het Vlaamse landschap. Hoe komt het dat we in een situatie zitten waarin wij te maken hebben met zo’n groot lerarentekort? En wat kunnen we hieraan doen? Joël Ndombe geeft duiding.
Wat is de huidige situatie in Vlaanderen en hoe is die geëvolueerd?

Een straat in centraal Freetown (foto: Erik Cleves Kristensen, Wikipedia).

Wij, de migranten

Voortdurend op zoek naar een goed gesprek, kwam ik er laatst ook één tegen. Ik reed alleen de veelbelovende avond in, een zwoele zoals altijd, en kreeg wat ik wou: een glas bier aan een toog en een boeiende conversatie. We zaten aan de toog van de nieuwe, knap gestileerde openluchtbar, uitgewerkt op een helling met houten platformen op verschillende niveaus en verlevendigd met de Afrikaanse stoffen van het meubilair. Anna Van Malder bericht vanuit Freetown.

Snaphot bij aanvang van de film

‘Sous la douche, le ciel’
(Onder de douche, de hemel)

De film ‘Sous la douche, le ciel‘ is een hoopgevende getuigenisdocumentaire over de traagheid van het overheidsapparaat, argwanende investeerders en wantrouwende geldschieters, maar ook over de mogelijkheid van burgers om de maatschappij ten goede te veranderen.

foto= Thomas Merton op boekcover

Bespiegelingen van een schuldige toeschouwer

“Als ik mijn katholiek-zijn bevestig enkel en alleen door alles wat islamitisch, joods, protestants, hindoeïstisch, boeddhistisch is te verloochenen, zal ik ten slotte ontdekken dat er niet veel overblijft om mij als katholiek te bevestigen, en zeker niet de adem van de Geest waarmee ik dit zou kunnen bevestigen.” Thomas Merton

boek= Wiens verhaal is dit?

Rebecca Solnit: ‘Wiens verhaal is dit?’

Rebecca Solnit behoort tot de belangrijkste Amerikaanse denkers van onze tijd – haar essays worden om de zoveel tijd thematisch gebundeld en in boekvorm uitgegeven. ‘Wiens verhaal is dit?’ is zo’n bundeling, in een mooie, handzame hardcover.

De cover van de Dekoloniseringskalender 2022 (foto: kwb-intercultureel).

Dekoloniseringskalender

De laatste jaren wordt er nogal gedebatteerd over dekolonisering, niet alleen op straat met standbeelden of straatnamen, maar ook en vooral over ‘mentaal dekoloniseren’. Nu is er ook een ‘dekoloniseringskalender’.

afbeelding: Ibn Arabi - religieuse diversiteit

Ibn al-‘Arabi over heilige verbeelding en religieuze diversiteit

CIMIC vzw, SPES-forum vzw en Waerbeke vzw organiseren op zaterdag 12 maart 2022 in de Promotiezaal van de KU Leuven een congres over de filosoof Ibn al-‘Arabi, tijdgenoot van Averroës en Rumi. Ibn al-‘Arabi (Murcia 1165 – Damascus 1240) is een van de meest invloedrijke denkers en soefi’s uit de islamitische geschiedenis. Hij laat talrijke geschriften na waarin hij een unieke bijdrage levert aan het debat tussen rede en spiritualiteit.

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Accept