De Braziliaanse Cerrado en onze Europese verantwoordelijkheid

In Europa wordt veel over de Amazone gesproken als ‘de longen van onze aarde’. Vreemd, want het plankton in de oceanen is eigenlijk belangrijker dan de Amazone. Wie spreekt daar dan over?

De Amazonegebieden zijn nu op zijn minst gehavende longen. Het hele gebied strekt zich uit over 9 landen, maar het grootste deel ligt in Brazilië. In datzelfde Brazilië bestaat het hart uit de Cerrado.

De Cerrado in Brazilië
De Cerrado in Brazilië is een van de oudste ecosystemen ter wereld.

In tegenstelling tot de Amazone is dit met zijn 2 miljoen km² één van de oudste ecosystemen ter wereld: meer dan 45 miljoen jaar oud, terwijl de Amazone pas na de laatste ijstijd zo’n 10.000 jaar geleden van savanne naar woud is geëvolueerd. 3000 jaar geleden was het voltooid, maar het is ondertussen voor 20 procent vernietigd.

De Cerrado is sinds het begin van de ‘ontginning’ vanaf 1974 voor 54 procent vernietigd. Vooral voor soja ten dienste van Europees en Chinees veevoer.

vernietiging van de Cerrado in de deelstaat Mato Grosso, vooral door monoculturen van soja voor export
De vernietiging van de Cerrado in de deelstaat Mato Grosso, vooral om monoculturen van soja voor de export te kunnen aanleggen (foto: Wervel).

Nochtans is de biodiversiteit van het gebied heel hoog en capteert de ondergrond nog 13,7 miljard ton koolstof. Het is ook het oorsprongsgebied van belangrijke rivieren in Brazilië en zelfs voor heel Latijns-Amerika.

Omdat er zoveel op het spel staat, het gebied zo onbekend is bij ons en omdat we er zoveel mee te maken hebben, vroegen sociale bewegingen, hogescholen en universiteiten in Brazilië aan Wervel om het belang van de Cerrado in Europa ter sprake te brengen.

We doen dit nu met een Engelstalige website https://cerradoteam.wixsite.com/cerrado, met een Facebookpagina met Portugese, Engelstalige en Nederlandstalige posts: over het belang van de Cerrado https://www.facebook.com/savethecerrado, met een Twitter-account: https://twitter.com/savethecerrado en met een internationale googlegroup van academici aan beide kanten van de Atlantische Oceaan.

 branden bedreigen sinds 2020 het voortbestaan van waardevol natuurgebied in Brazilië
Gigantische branden bedreigen sinds 2020 het voortbestaan van waardevol natuurgebied in het Brazilië van president Bolsonaro.

Verder maakte een Wervelvrijwilligster, Louise Amand, een kortfilm (Pé na terra) over het belang van de Cerrado en over hoe boeren alternatieve wegen gaan met agroforestry: https://www.youtube.com/watch?v=3Cw9ZQsIvj4&t=66s

Wegens de hangende deal tussen de Europese Unie en Mercosur begonnen we ook met een CerradoManifest. Dit kan nog altijd ondertekend worden!

Luc Vankrunkelsven schreef over de relatie Brazilië-Europa 11 boeken, waarvan 9 ook in het Portugees in Brazilië verschenen. Een filmploeg van São Paulo merkte deze boeken op en integreert ze nu in een documentaire film van 85 minuten voor de nationale TV Globo-news in Brazilië: https://perigofilmes.com/delirios-de-soja

De film verschijnt in het Portugees, Nederlands (o.a. voor het festival van documentaires in Amsterdam), Engels en Chinees (de ambitie is om ook op Chinese tv-kanalen toegang te krijgen). Er wordt ook een korte versie van 20 minuten gemaakt om in groepen te gebruiken.

In oktober 2019 bezocht Luc Vankrunkelsven o.a. het derde congres van FETRAF in Santa Catarina
In oktober 2019 bezocht Luc Vankrunkelsven o.a. het derde congres van FETRAF in Santa Catarina. Na een onderbreking van twee jaar wegens de coronapandemie start binnenkort een nieuwe Brazilië-rondreis (foto: Wervel).

Vankrunkelsven begint, namens Wervel, vanaf 30 april tot 4 juni 2022 met een nieuwe tournee om deze film en zijn twee laatste boeken te lanceren. De film wordt op 3 mei 2022 voor het eerst wereldkundig gemaakt op de Belgische ambassade in Brasília. Alle ambassadeurs van de wereld die in Brasília verblijven, worden uitgenodigd, milieuactivisten, universiteiten, etc.

Maar voorafgaand aan de nieuwe Brazilië-reis gaat Luc nog diverse avonden over het thema in Vlaanderen geven. Iedereen welkom:

•          zaterdag 2 april, 19u30 – Cerrado-avond met film Pé na terra (Voeten op de grond, Ontmoetingscentrum De Weg van Aandacht, Herenthoutseweg 21, 2222 Wiekevorst.

•          dinsdag 19 april, 20u – Cerrado-avond met film Pé na terra, Bibliotheek Westerlo, Kasteelpark 5, 2260 Westerlo.

•          maandag 25 april, 19u30 – Cerrado-avond met film Pé na terra, Bibliotheek Heusden (Zolder), Sint Willibrordplein 8, 3550 Heusden.

•          woensdag 27 april, 19u45 – Cerrado-avond met film Pé na terra, Stedelijke bibliotheek Scherpenheuvel-Zichem, Westelsebaan, 3271 Averbode.

Luc Vankrunkelsven


Lees verder (naar inhoud maart 2022)


FacebookWhatsApp

Dit vind je misschien ook leuk...

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Accept