Maandelijks archief: januari 2024

James Barnors fotostudio Ever Young in Jamestown, Accra, in 1958 (foto: Jan Van Criekinge).

‘James Barnor – Studio of Life’: kennismaking met een Ghanese fotopionier

Toegegeven, tot voor enkele maanden deed de naam James Barnor (94 jaar ondertussen) ook bij mij geen belletje rinkelen. Nochtans is de Ghanese pionier in de fotografiegeschiedenis een naam om te onthouden. In het Antwerpse Foto Museum (FoMu) loopt nog tot half maart de overzichtstentoonstelling James Barnor – Studio of Life. Die biedt  – na eerder in Londen, Lugano en Detroit te zijn neergestreken  – een mooie kennismaking met Barnors indrukwekkende carrière. Die overspant ruim zes decennia en getuigt van zijn unieke bijdrage aan de dekolonisering van de Afrikaanse fotografie. Er blijkt zelfs een directe band met België te zijn…


 

Een boek voor jou, in zeven talen

Een boek voor jou, in zeven talen

Recent verscheen een nieuwe editie van de bloemlezing Een boek voor jou. Deze keer in zeven verschillende talen: Arabisch, Farsi, Turks, Tigrinya, Koerdisch (Kermandji), Somalisch en Nederlands. De bloemlezing bestaat uit verhalen, gedichten en tekeningen van bekende Nederlandse kinderboekenmakers. Van Annie M.G. Schmidt tot Toon Tellegen, Jacques Vriens tot Bette Westera en Charlotte Dematons tot Thé Tjong-Khing. Allerlei bekende kinderboekfiguren, zoals Jip en Janneke, Kikker, Dolfje Weerwolfje, Boer Boris en de Gorgels, krijgen een plek in het boek.


 

Protestmanifestatie voor een ander landbouwmodel: agro-ecologische landbouw met meer boeren en minder CO2-uitstoot (foto: Boerenforum).

De landbouw die we nodig hebben 

Het boerenprotest beheerst het nieuws. Gelukkig laten Boerenforum en zijn partners een eigen geluid horen. Zij hebben terechte kritiek op het Europese beleid: het neoliberale beleid van Europa is voor het overgrote deel verantwoordelijk voor de nood van de boeren en boerinnen. Vrijhandelsovereenkomsten, deregulering van de markt, landbouwsubsidies die totaal oneerlijk worden verdeeld, administratieve overbelasting, nepoplossingen zoals zinloze steun voor digitalisering, GGO’s en koolstofmarkten, en een gebrek aan algemene visie voor een transitie naar duurzamere landbouwmodellen.
De agro-ecologische landbouw kan een belangrijk instrument zijn in de strijd tegen de klimaatcrisis. Daarom steunt ‘Grootouders voor het Klimaat’ (GvK) dit onderdeel van het boerenprotest. Dit in de geest van onze overleden CIMIC-medewerker Luc Vankrunkelsven die mee aan de basis lag van het Boerenforum. Lees hieronder het achtergrondartikel van Marleen De Vry over de landbouw die we nodig hebben.


 

BOEK "Nomad Century"

Migratie als oplossing voor de klimaatcrisis?

En wat als we massamigratie nu eens niet bekijken als het onvermijdelijke gevolg van de ecologische en klimaatcrisis waarin we ons bevinden, maar veeleer als de oplossing? Met die prikkelende gedachte ging de Britse wetenschapsjournaliste Gaia Vince aan de slag. Ze schreef al eerder een spraakmakend boek ‘Avonturen in het Antropoceen’ waarin ze uitlegt hoe de menselijke impact op de planeet een nieuwe geologische periode inluidde.


 

Prof. Naika Foroutan leidt aan de Humboldt-Universiteit Berlijn het Duitse centrum voor integratie- en migratieonderzoek DeZIM.

Heft Duitsland zichzelf op door de migratie?

In de voorbije weken zijn 300.000 mensen in verschillende steden in Duitsland de straat op gegaan om te demonstreren tegen extreemrechtse groepen. Onder meer bondskanselier Olav Scholz (SPD) en ministers Baerbock en Schüle waren aanwezig bij een demonstratie in Potsdam. Burgemeester Schubert had opgeroepen tot die demonstratie nadat bekend werd dat er in zijn stad vorig najaar een extreemrechtse samenkomst had plaats gevonden, waarbij er gesproken was over massadeportaties als de AfD (Alternative für Deutschland) aan de macht zou komen.


 

Dit is een loopgravenoorlog geworden waarin elke dag honderden soldaten sneuvelen voor enkele meters terreinwinst (foto: © Anatolji Stepanov/afp).

Steun Russische en Oekraïense deserteurs en dienstweigeraars, ze saboteren de oorlog van onderuit

Oekraïense en Russische gewetensbezwaarden moeten bij ons asiel krijgen, vinden vredesactivisten Kornee van der Haven (Belgisch-Luxemburgse Quakers), Sam Biesemans (Europees Bureau Gewetensbezwaarden) en Ludo De Brabander (Vrede vzw). Dit opiniestuk verscheen ook op 2 januari in De Standaard.


 

De Indiase premier Narendra Modi (BJP) leidt de rituelen bij de inhuldiging van de Ram-tempel in Ayodhya op maandag 22 januari 2024 (foto: PTI).

A lot of drama over Rama

In 1992, 32 jaar geleden, vernietigden Hindutva-groepen die een hindoehegemonie in India willen en verbonden zijn met de Vishva Hindu Parishad (de rechts nationalistische World Council of Hindus) en RSS (de grootste nationalistische paramilitaire hindoe-organisatie) de oude zestiende-eeuwse Babri-moskee in Ayodhya (Uttar Pradesh), de moskee van Moghul-keizer Babur. Die actie polariseerde gedurende drie decennia de samenleving, de pers en de rechtspraak, en radicaliseerde de hindoemeerderheid. Uiteindelijk mochten de moslims elders een nieuwe moskee bouwen.


 

Hartmut Rosa: ‘Democratie vraagt om religie. Over een bijzondere resonantierelatie’

Hartmut Rosa (°1965) is een Duitse socioloog die in 2016 met Leven in tijden van versnelling. Een pleidooi voor resonantie een kritische visie op onze samenleving publiceerde, samen met een voorstel tot oplossing. Een verdere uitwerking volgde in het eveneens vertaalde Onbeschikbaarheid (2018). Wie vlot toegang wil krijgen tot zijn ideeën, vindt in Democratie vraagt om religie een korte, krachtige samenvatting.


 

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Accept