Maandelijks archief: maart 2024

affiche openingsfilm Mami Wata

Afrika Filmfestival in Leuven van 19 tot 30 april 2024 

Het Afrika Filmfestival biedt een platform aan onderbelichte, maar getalenteerde stemmen uit het Afrikaanse en Belgische filmlandschap. Al 29 jaar lang richt het festival de schijnwerpers op prikkelende en kwalitatieve Afrikaanse auteursfilms. Het festival werd in 1996 uit de grond gestampt vanuit een behoefte om onafhankelijke, kwalitatieve Afrikaanse auteursfilms te tonen aan een breed publiek. Het filmfestival wil dus niet alleen het creatieve werk van Afrikaanse filmmakers beter leren kennen, maar ook barrières en stereotypen doorbreken.


 

Multi-artiest Shalan Alhamwy gaat met gasten in gesprek over hun relatie met het Nederlands (foto: © Studio Edelweiss).

‘Mijn schoonmoedertaal’ met Shalan Alhamwy, Gent, 25 april 2024

Muzikant en fotograaf Shalan Alhamwy haalt plezier uit de momenten waarbij hij kan stilstaan bij de dingen en de zaken in vraag kan stellen. Zijn betrokkenheid met de Nederlandse taal is bijzonder intens. Net als veel andere anderstalige nieuwkomers ondervond hij al snel dat Nederlands leren een duwtje in de rug is om de sociale context beter te begrijpen van België, zijn nieuwe thuisland waar hij sinds zijn vlucht uit Syrië in 2015 verblijft.


 

boek cover Hélder Câmara (font)

Hélder Câmara: als het leven gave wordt! (Quando a vida se faz dom)

Eduardo Hoornaert is op dit ogenblik 94. Hij werd in 1930 in Brugge geboren en heeft als historicus ontzettend veel betekend voor de bevrijdingstheologie en voor Brazilië. Dat hij ons nu – dankzij de vertaling van Eric Galle – nog een biografie over Hélder Câmara bezorgt, is een geschenk. De auteur was docent kerkgeschiedenis in João Pessoa, in Recife en later aan het Instituut voor Theologische en Pastorale Studies in Fortaleza in Brazilië. Hij heeft van 1964 tot 1980 samengewerkt met ‘de rode bisschop’, Hélder Câmara.


 

Paul Klee, Angelus Novus, 1920, Israel Museum, Jeruzalem (foto overgenomen uit ‘Die Wunde’ van Christine Gruwez).

De wonde en het recht op kwetsbaarheid

“Kwetsbaarheid, de paradox van de onmacht, het mysterie van het kwaad, wonde en wonder…” Thema’s van Christine Gruwez tijdens het CIMIC-café@de Zondvloed op maandag 29 april naar aanleiding van het verschijnen van haar nieuwste boek ‘De wonde en het recht op kwetsbaarheid. Meditaties over de huidige tijd’ (De Nederlandse vertaling verschijnt in mei).


 

affoce European citizens summit

Brussels Declaration. For a fair, sustainable and inclusive Europe

Het begin van de lente betekende dit jaar ook dat 11.11.11 en haar Franstalige tegenhanger CNCD-11.11.11, samen met tal van Europese burgernetwerken, een tweedaagse Europese burgertop organiseerden in Brussel. Op hetzelfde moment, donderdag 21 en vrijdag 22 maart, vergaderden immers ook de Europese regeringsleiders in Brussel. België is van 1 januari tot 30 juni 2024 voorzitter van de Raad van de Europese Unie.
Op deze European Citizens’ Summit brachten de organisatoren het Belgische en Europese middenveld samen rond zes thema’s: economische transitie, klimaat en biodiversiteit, migratie, democratie en participatie en globale uitdagingen. Samen wisselden ze uit over de weg naar een duurzaam en rechtvaardig Europa en gingen ze op zoek naar gemeenschappelijke strategieën. Onderstaande Brussels Declaration is het slotdocument van deze tweedaagse.
Declaration by European civil society and social movements at the European Citizens’ Summit under the Belgian Presidency of the European Union


 

Voorkomen van ziektes omvat onder meer bevorderen van vaccinatiecampagnes, zoals hier in Brazilië, waar tijdens de coronapandemie de inheemse gemeenschappen bijzonder zwaar werden getroffen (foto: Vidas Indígenas Importam-Brasil).

De voordelen van preventieve gezondheidszorg in het licht van de klimaat- en biodiversiteitscrisis: een One Health-perspectief

In een tijdperk waarin de wereld wordt geconfronteerd met urgente klimaat- en biodiversiteitscrises, groeit het bewustzijn over de noodzaak van preventieve gezondheidszorg. Deze benadering, gekoppeld aan maatregelen om de gezondheid van ecosystemen te beschermen, biedt niet alleen voordelen voor individuele gezondheid, maar kan ook cruciaal zijn voor het aanpakken van bredere mondiale uitdagingen. Dat is het ‘One Health-concept’.


 

Henri Tiphagne of People’s Watch (Chennai), advocating for human rights in India amidst challenges (photo: International Service for Human Rights).

Alarm for civil society in India

UN human rights experts today sounded the alarm over reports of attacks on minorities, media and civil society in India and called for urgent corrective action as the country prepares to hold elections in early 2024.


 

Sudanese refugees awaiting aid distribution in Chad, near the border with Sudan (source: UN).

Sudan: Urgent Action Needed on Hunger Crisis

United Nations Secretary-General Antonio Guterres is expected to alert the Security Council in the coming days that Sudan has entered a downward spiral of extreme conflict-induced hunger, Human Rights Watch said on 15 March. The council should immediately take action, including by adopting targeted sanctions against individuals responsible for obstructing aid access in Darfur.


 

Een actie van Vredesactie in het kader van de campagne ‘War Starts Here’ op 27 mei 2021 aan de hoofdzetel van Sabca in Brussel (foto: Vredesactie vzw).

Waarin investeren we: de klimaattransitie of de wapenindustrie?

De Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (SFPIM) overweegt te investeren in de militaire industrie en droomt zelfs van een ‘strategische defensiepoot’. Dat zou een historische vergissing zijn. SFPIM is een investeringsfonds van de overheid dat met publiek geld leningen geeft en aandelen koopt van allerlei bedrijven in België, met als formeel doel de nationale economie te ondersteunen. Het algemeen maatschappelijk belang zou dus dé leidraad moeten zijn bij de investeringen en strategische beslissingen van het fonds.


 

Barbara Kingsolver: ‘Demon Copperhead’

In de aanloop naar de nieuwjaarsperiode kreeg ik eind vorig jaar de vraag van De Morgen welke boeken van 2023 ik hun lezers zou aanraden. Ik dacht onmiddellijk aan Demon Copperhead, een roman die mij van mijn sokken geblazen heeft. Het boek was op dat ogenblik enkel in de originele Amerikaanse versie verkrijgbaar – dat bleek geen bezwaar te zijn, wèl dat het in 2022 gepubliceerd was.


 

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Accept