Maandelijks archief: juni 2022

Redactioneel 34

CIMIC gelooft in de kracht van meerstemmigheid, dialoog en ontmoeting.

Daarom werden de gesprekken in boekhandel ‘De Zondvloed’ opgestart. Met succes. We willen alvast uitnodigen voor de volgende ontmoetingen in oktober en december.

Voor we er met z’n allen gedurende enkele weken ‘de riem afleggen’, bezorgen we jullie, lezers, nog een gevarieerde en genuanceerde nieuwsbrief die je ook tijdens de vakantiemaanden in contact brengt met ‘het leven zoals het is’.

Ton Veerkamp (1933-2022)

Ton Veerkamp (1933 – 2022)

Bij het in memoriam door Alex van Heusden

Iedereen in Vlaanderen en Nederland kent of kende Huub Oosterhuis: de getalenteerde, bewogen schrijver en exegeet. Wie in de laatste decennia van vorige eeuw in de katholieke kerk actief was, heeft zijn teksten gebruikt en zijn liederen gezongen. Wat weinigen weten is dat Ton Veerkamp een compagnon de route en evenknie van Oosterhuis is geweest.

Een illustratie over Oekraïne-Rusland van de website Pixabay

Enerzijds, anderzijds – Bespiegelingen over de oorlog in Oekraïne

“Een keerpunt”, “het einde van een tijdperk” en “cruciale momenten”. Zulke woorden vallen vaak wanneer het over de oorlog in Oekraïne gaat, dit conflict laat op velen namelijk een diepe indruk achter. De Russische invasie zet ons ook aan het denken. Is dit conflict écht een keerpunt? Is het normaal dat de Vlaamse media uitgebreid verslag doen van deze oorlog en niet van conflicten in andere werelddelen? Heeft het Westen een impact gehad op (de aanloop naar) de Russische invasie?

Op deze vragen bestaat uiteraard geen pasklaar antwoord. Maar zoals vaak het geval is, ligt de waarheid ergens in het midden. Er is met andere woorden een enerzijds en een anderzijds. Deze reflecties zou ik graag delen.

Een van de foto’s uit de reeks van het artikel van Global Voices

How Russians are protesting the war in Ukraine from a totalitarian state

Sinds het begin van de Russische militaire invasie in Oekraïne hebben Russische burgers zich verzet tegen Poetins oorlog of wat officieel zelfs geen ‘oorlog’ mag heten. Ondanks de heersende censuur, de staatspropaganda en de forse boetes slagen mensen er toch nog in om op vaak subtiele manieren hun afkeer tegen de oorlog duidelijk te maken in het straatbeeld. Global Voices bracht een reeks foto’s bijeen van dit ‘stil’ protest.

Britse mensenrechtenactivisten protesteren begin juni tegen de geplande deportatie van asielzoekers naar Rwanda

‘Air Kagame’: deal van de schande

De Britse conservatieve regering wilde al langer een afschrikwekkend beleid voeren tegenover de migranten die steeds talrijker met kleine bootjes de gevaarlijke overtocht wagen over het Kanaal vanuit Frankrijk in de hoop op een beter leven in het Verenigd Koninkrijk. De meesten komen uit door oorlog geteisterde gebieden zoals Zuid-Soedan, Eritrea, Afghanistan en Irak.

Op zondag 12 juni werd het huis van moslimactiviste Afreen Fatima in Prayagraj (Uttar Pradesh) met een bulldozer gesloopt

Hoe islamvriendelijk is India vandaag?

De Organisation of Islamic Cooperation (OIC) was uitermate verbolgen over denigrerende opmerkingen van twee Indiase BJP-functionarissen over profeet Mohammed tijdens een tv-optreden op 6 juni. Volgens de OIC passen de uitspraken binnen de huidige escalatie van haat tegenover de islam in India.

 

Bulldozing the dreams

Afreen Fatima has become a familiar name today in India. In the last few weeks, she has drawn a lot attention due to the campaign with the hastag #standwithafreenfatima. The bulldozers destroying her house was telecasted live on national television channels.

Het Ecocentrum (IPEC) in Pirenópolis oogt bijzonder indrukwekkend

Pirenópolis: van permacultuur tot Santo Divino

Tien jaar geleden al werd ik met aandrang uitgenodigd om eens naar hét centrum van de permacultuur in Pirenópolis te gaan. Nu is het er eindelijk van gekomen, al ligt het indrukwekkende centrum IPEC door de pandemie al twee jaar stil.

Traditionele Thaise dansen uitgevoerd in de tuin van de tempel Wat Dhammapateep in Muizen

Boeddha in Muizen

Een van de vier Thais-boeddhistische tempels in België staat in Muizen, een dorp bij Mechelen. Het is een plek die op feestdagen honderden gelovigen trekt van heinde en ver, maar die bij de lokale inwoners zelf relatief onbekend is.

Peter Wohlleben: ‘De lange adem van bomen. Hoe bomen leren om te gaan met klimaatverandering en hoe dat ons kan redden’

Peter Wohlleben is een Duitse bosbouwdeskundige die wereldwijd bekend werd met zijn eerste boek, Het verborgen leven van bomen. Hij hoort thuis in het rijtje van Suzanne Simard en Merlin Sheldrake, want net zoals zij biedt hij een volledig andere blik op het leven boven en onder de bosbodem. Kort samengevat: een bos is een gemeenschap waarin afzonderlijke elementen helemaal niet afzonderlijk zijn, het is een levend geheel gebaseerd op uitwisselingen van energie, voedingsstoffen, water én informatie.

Een muurschildering op een skatepark in een Parijse voorstad brengt hulde aan Aimé Césaire

Aimé Césaire: ‘Over het kolonialisme’

Het is meer dan 20 jaar geleden dat ik, en velen met mij, via de vaardige pen van de Amerikaanse journalist Adam Hochschild, voor de eerste keer een beeld kreeg aangereikt van wat er zich tijdens Congo Vrijstaat onder het bewind van Leopold II (1885-1908) in het groene hart van Afrika had afgespeeld.

Een van de weinige restanten die er van het oorspronkelijke landschap van de Cerrado overblijven

‘Landbouw is ons leven’

De nachtrit van Pirenópolis naar Barreiras is niet simpel. Wegens de airconditioning is het bijzonder koud in de bus. Slapen is er deze keer niet echt bij. Tegen de ochtend bereiken we Bahia en vóór de stad Luís Eduardo Magalhães wordt de sojaramp weer zichtbaar. Het doet pijn aan de ogen.

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Accept