Maandelijks archief: januari 2023

Op maandag 12 decembergingen we tijdens het CIMIC-café in gesprek met Luc Vankrunkelsven naar aanleiding van zijn nieuwste Braziliëboek (foto: Simon de Schepper).

CIMIC-café@deZondvloed: 2023

CIMICvzw gelooft in de kracht van meerstemmigheid, dialoog en ontmoeting. CIMIC gaat ook prat op haar digitale nieuwsbrieven, die getuigen van degelijke dossierkennis, alternatieve stemmen in het debat en genuanceerde beeldvorming.

Er is geen betere plek, geen beter moment om elkaar te ontmoeten en met de auteurs in dialoog te gaan als in het CIMIC-café.


 

Europa voor vrede en solidariteit  – Stop de oorlog in Oekraïne!

Op 24 februari 2022 viel het Russische leger Oekraïne binnen. Om deze dramatische gebeurtenis niet zomaar voorbij te laten gaan, en nogmaals aan te dringen op een spoedige beëindiging van de oorlog, organiseert een brede coalitie van meer dan dertig Belgische vredes- en sociale bewegingen een nationale betoging in Brussel: op zondag 26 februari 2023 verwacht de coalitie u vanaf 13 uur aan het Noordstation. In hetzelfde weekend zullen er in verschillende Europese hoofdsteden manifestaties plaatsvinden onder de noemer ‘Europe4Peace’.


 

Weekend over Thomas Merton
5 -7 mei 2023, Averbode

‘De Vrienden van Thomas Merton’ vormen een grote groep Vlamingen en Nederlanders die zich laten inspireren door de Frans-Amerikaanse theoloog, dichter, auteur, sociaal activist en trappist Thomas Merton (1915-1968).

 

Mark Fillet (1942-2023) was een bevlogen hoofdredacteur die vanuit de diverse bestaande ‘missieblaadjes’ vanaf 1973 Wereldwijd wist uit te bouwen tot een degelijk en kritisch ‘derdewereldtijdschrift’.

Adieu Mark Fillet (1942 – 2023)

In een leven zijn er altijd mensen aan wie je veel verschuldigd bent, die je gevormd en gesteund hebben en die mede je parcours hebben uitgestippeld. Mark Fillet was zo iemand. Hij bood mij kansen, leidde mij op en opende deuren en vensters naar de grote wereld ‘daarbuiten’. Het was dan ook een schok toen we vernamen dat hij op 4 januari in zijn slaap was overleden. Hij werd tachtig. De turbulenties waarmee wij in Vlaanderen veertig jaar geleden te maken kregen, doemen plots weer op.


 

Colombia: een nieuwe visie breekt door

In nieuwsbrief#38 (bracht Helena ter Ellen ons op de hoogte van de recente positieve ontwikkelingen in Colombia. In de inleiding tot het artikel slopen helaas enkele fouten in de cijfers over het aantal slachtoffers dat in de burgeroorlog is gevallen. Helena vroeg ons de volgende verduidelijkingen en correcties te publiceren.


 

Een ets van Bernard Dumoulin. De ets is geïnspireerd op een tekening van Madalina Andronic: ‘Zan! Zendegi! Azadi!’ (Vrouw! Leven! Vrijheid!), de slogan van de vrijheidsbeweging die Iran sinds oktober overspoelt.

Blood after Blood’ – Mahoor op MBC Persia

MBC Persia is een free-to-air televisiezender, die films en televisieseries vertoont voor de Iraanse diaspora. Programma’s zijn ondertiteld in het Perzisch. Chandshanbeh ba Sina heeft een programma op MBC Persia en vraagt jonge kunstenaars om via hun werk hun betrokkenheid te tonen met de huidige protesten in Iran. Mahoor is zo een jonge getalenteerde kunstenaar. Hij is getrouwd met de Vlaamse Myrna en samen hebben ze een kindje. De gebeurtenissen in Iran raken hen zeer.


 

Afrika in kort bestek

Er is zeker geen reden om te vervallen in doemdenken en Afro-pessimisme, maar niemand kan er nog naast kijken dat enkele landen in West-Afrika de voorbije maanden in een zeer penibele situatie zijn terechtgekomen. Vooral in Mali en Burkina Faso wordt de toestand stilaan dramatisch. Maar ook dichterbij, in Tunesië, gaat het van kwaad naar erger, het land balanceert op de rand van het staatsbankroet. Een kort overzicht.


 

Samenvloeiing van de Drava en de Donau (grensgebied Kroatië - Hongarije) bij zonsondergang (foto: ©Ante Gugić).

Biodiversiteitstop (COP15) was een mijlpaal, maar nu moet alles worden ingezet op implementatie

Op 19 december 2022 werd in het Canadese Montréal een onverhoopt akkoord gesloten op de COP15 Biodiversiteitstop. Daarmee kreeg een tumultueus jaar toch nog enigszins een zachte landing. Samen met een Europese wet die de import verbiedt van producten die voortkomen uit ontbossing (beslist net voor de start van de COP, op 6 december) zijn dat met voorsprong de lichtpunten van 2022.


 

Het boek dat Jacques Mourad schreef over zijn gijzeling door jihadistische strijders van IS in Syrië. Later dit jaar verschijnt er een Nederlandse vertaling bij uitgeverij Halewijn (foto: Editions Emmanuel).

Aartsbisschop van de hoop

De Syrisch-katholieke Kerk heeft Jacques Mourad (53) gekozen als nieuwe aartsbisschop van Homs. Het Vaticaan bevestigde de benoeming. De keuze voor deze monnik is een teken van geloof in een gedeelde toekomst voor christenen (ook onderling) en moslims in Syrië.


 

Affiche van de langspeelfilm ‘Saint Omer’ (2022) van Alice Diop.

Saint Omer’ van Alice Diop: veel meer dan een rechtbankdrama

‘Saint Omer’, de eerste langspeelfilm van de Frans-Senegalese cineaste Alice Diop, gaat vooral over de assisenrechtszaak voor de rechtbank van Saint-Omer (Pas-de-Calais, Noord-Frankrijk) tegen een jonge moeder, Laurence Coly, die haar kind heeft vermoord. Je kan de film bekijken als een rechtbankdrama, maar er zijn zoveel meer lagen, waarbij vooral het racisme, de migratie, de betekenis van het moederschap in diverse culturen en de postkoloniale verhoudingen in Frankrijk scherp tegen het licht worden gehouden.


 

Marian Donner: ‘De grote weigering’

‘Nieuw Licht’ is een reeks geleid door Coen Simon en Frank Meester. De opzet is eenvoudig en ingenieus: de twee filosofen leggen een hedendaags denker een klassiek werk voor, met de vraag naar de relevantie voor onze tijd. Deze keer gaat het over De eendimensionele mens, geschreven door Herbert Marcuse in 1964.