Redactioneel 45
CIMICvzw gelooft in de kracht van meerstemmigheid, dialoog en ontmoeting. CIMIC gaat ook prat op haar digitale nieuwsbrieven, die getuigen van degelijke dossierkennis, alternatieve stemmen in het debat en genuanceerde beeldvorming.
Er is geen betere plek, geen beter moment om elkaar te ontmoeten en met de auteurs in dialoog te gaan als in het CIMIC-café.
Thich Nhat Hanh (Thay) was één van de invloedrijkste spirituele leiders van de 20ste en 21ste eeuw. De zenmeester, denker, dichter en vredesactivist was een pionier die een praktisch en geëngageerd boeddhisme ontwikkelde dat gericht was op het dagelijkse leven, in het gezin, in relaties en in de maatschappij. Op zaterdag 2 december is er een studiedag aan hem gewijd in Leuven.
Wie in deze diepe crisis van het instituut Kerk nog naar modellen voor de toekomst zoekt, kan die vinden in mensen zoals Luc Vankrunkelsven, monnik van Averbode, vredesactivist, ecologist, netwerker, grootouder voor het klimaat, bevrijdingstheoloog. Hij overleed op 15 september 2023 in Brazilië.
door Prof. Neuri A. Alves
door Prof. Neuri A. Alves · Published 28/09/2023 · Last modified 05/10/2023
Leven is de tijd doorkruisen – ja, in de strikte zin van doorbreken, overstijgen. De barrières overwinnen die zijn opgeworpen om ons tegen te houden. Het betekent de tijd ongelijk tegemoet treden op zijn terrein van stormen en cyclonen, verschijnselen die ons warm, koud, hard of zacht treffen.
Hoe dan ook, we staan bloot in een open savanne, kaalgeplukt zonder beschutting voor onze integriteit. Het is een ongelijke strijd, alleen voor de moedigen! Voor hen die van moed een pijl gericht op de horizon maken. Koppigheid is de drijvende kracht van hen die weigeren te stoppen. En dat is de enige manier om bepaalde dingen te begrijpen. Onder andere de meest recente Brazilië-reis van de Belgische monnik Luc Vankrunkelsven.
‘Ik had graag nog wat meer tijd gehad’
‘Sahib Luc’
‘broeder Broer’
‘Diep onder de indruk van onze laatste gesprekken’
‘Hij verwoordde wat anderen aanvoelden’
‘Verbanden leggen die anderen niet zagen’
Stoere oorlogstaal en -daden overheersen het politieke en publieke debat over de Oekraïneoorlog, stellen ook Vlaamse vredesorganisaties vast. MO* stelde aan hen de vraag of ze hun boodschap van vrede nog verkocht krijgen.
De film ‘Oppenheimer’ van regisseur Christopher Nolan wordt aangeboden als een ‘Amerikaans-Britse biografische thriller’. Bij het woord thriller verwachten we ‘fictie’, maar Oppenheimer was en is geen fictie. Dat zijn leven spannend en adembenemend was, is natuurlijk waar. Het is een merkwaardige film geworden: moeilijk, erg lang en hij vraagt intellectueel veel van de kijker.
Begin september werden twee landen in Noord-Afrika – Marokko en Libië – kort na elkaar getroffen door een dodelijke natuurramp. Beide rampen veroorzaakten een enorme ravage en eisten duizenden doden en tienduizenden ontheemden. Twee verschillende natuurrampen in twee volledig verschillende contexten. Ondanks de grote verschillen zijn er ook een paar gelijkenissen, schrijft Alex Vande veegaete.
There is never a dull moment in India. The media channels and social media continuously keep buzzing with several issues of concern. Even before one issue settles the other gains momentum and makes us forget the previous issue that has not been resolved. These issues are far too broad to be categorized.
De klimaatverandering is geen dreiging die ver weg is; het is een realiteit die zich hier en nu voordoet. Vooral voor kleine eilandstaten in ontwikkeling (SIDS) en de Minst Ontwikkelde Landen (MOL’s), zoals bijvoorbeeld het Centraal-Afrikaanse São Tomé en Príncipe. We bevinden ons in de frontlinie van de klimaatverandering en ervaren elke dag de gevolgen aan den lijve. Als kleine ontwikkelingslanden zijn we echter niet alleen slachtoffers van deze wereldwijde crisis, we zijn ook actieve deelnemers in de strijd ertegen. Wij willen grondig voorbereid zijn voor de komende COP28 in Dubai.
Het is eindelijk gebeurd. In juli 2023 ben ik voor het eerst naar Congo geweest. Het land waar de roots van mijn familie liggen, waar mijn ouders geboren zijn en het land waar ik elke zomervakantie van droomde. In dit reisverslag zal ik vertellen wat ik daar allemaal gedaan heb, wat ik gezien heb en met welke indrukken ik het land heb verlaten.
 
Tussen de eigen mensen of toch niet?
Begin september ben ik om professionele redenen in Athene en in Delphi. Het voornaamste gespreksonderwerp is het weer. De hoeveelheid regen die bepaalde regio’s van Griekenland de voorbije maand te verwerken kreeg, is dramatisch – beeld je in dat Antwerpen of Amsterdam op één dag evenveel regen krijgt als gedurende een volledig jaar.