Maandelijks archief: oktober 2023

Zenmeester Thich Nhat Hanh (1926-2022) was één van de invloedrijkste spirituele leiders (foto: Plum Village, France).

Studiedag Heldere Bronnen over Thich Nhat Hanh: ‘Leven in Aandacht’
Leuven, 2 december 2023

Thich Nhat Hanh (Thay) was één van de invloedrijkste spirituele leiders van de 20ste en 21ste eeuw. De zenmeester, denker, dichter en vredesactivist was een pionier die een praktisch en geëngageerd boeddhisme ontwikkelde dat gericht was op het dagelijkse leven, in het gezin, in relaties en in de maatschappij. Op zaterdag 2 december is er een studiedag aan hem gewijd in Leuven.


 

Martin Buber (Wenen, 1878 - Talbiya Jeruzalem, 1965).

„Je mehr Ich – Es, desto mehr Du-Ferne“
(Martin Buber)

Naar aanleiding van hoogoplopende spanningen in Israël in mei 2021 publiceerden we drie artikels. Het loont de moeite om ze opnieuw te lezen nu het hek van de dam is en er een regelrechte oorlog woedt tussen Gaza en Israël. Wat we te horen en te zien krijgen, is hartverscheurend, maakt verdrietig en sprakeloos. De schaduw van zoveel onrecht gedurende 73 jaar waarover Jessika Devlieghere het toen had, heeft ‘de schoonheid van Palestina’ nu wel helemaal onzichtbaar gemaakt.


 

Hamas is niet alleen

Natalie Amiri (1978) is een Duits-Iraanse journaliste en leidde de ARD-studio in Teheran van 2015 tot 2020. In 2021 schreef ze de bestseller ‘Zwischen den Welten, von Macht und Ohnmacht im Iran’.
 

Op woensdag 18 oktober verscheen van haar een artikel in de Süddeutsche Zeitung waarin ze onder de titel Hamas ist nicht allein haar visie over de rol van Iran in de huidige crisis tussen Palestina en Israël te kennen gaf. We parafraseren Amiri’s analyse, die toch wel een noodzakelijke achtergrondcontext bezorgt om het huidige geopolitieke kluwen vollediger te kunnen plaatsen.


 

Israëlische vredesactivisten eisen een onmiddellijk staakt-het-vuren in Gaza tijdens een betoging voor het hoofdkwartier van het leger in Tel Aviv op zaterdag 28 oktober 2023 (foto: WhatsApp).

Niettegenstaande alles!
Israëlische vredesstemmen voor een einde aan het geweld en voor meer begrip in Israël én Palestina

Op 7 oktober 2023 drongen militante strijders van Hamas vanuit Gaza Israël binnen. “Honderden mensen werden in hun huizen en tijdens een muziekfestival omgebracht, hele buurten werden totaal vernietigd.” Dat schrijft de Israëlische dienstweigeraar Haggai Matar. De gruwel is onvoorstelbaar.
Israël heeft intussen 300.000 reservisten opgeroepen en bereidt een grondoffensief voor in de Gaza-strook. De regeringsvertegenwoordigers van het oorlogskabinet van Netanyahu schreeuwen om wraak. Bijna tienduizend Palestijnen werden inmiddels gedood bij Israëlische bombardementen.


 

Verwoestingen in Gaza-stad op 15 oktober 2023 na bombardementen door het Israëlische leger (foto: Süddeutsche Zeitung).

Israël-Palestina: een van de meest dramatische uitwassen van het Europese racisme en kolonialisme

Op zaterdag 7 oktober 2023 brak in de omgeving van de Palestijnse enclave Gaza de hel los. Na een periode van relatieve rust, tenminste voor de buitenwacht, braken Hamas-milities in een gecoördineerde actie plots de doorgaans streng bewaakte en versterkte grens van hun openluchtgevangenis open.


 

Smoke and fire from the explosion of an Israeli strike rise over Gaza City, Tuesday, 22 July 2014 (foto: Hatem Moussa / AP).

The beautiful dream of Israel has become a nightmare

Wie is Gabor Maté? Gabor Maté is een heel gerenommeerde arts in Canada. Hij werd in 1944 tijdens de nazi-terreur in Boedapest geboren. Zijn grootouders van moederszijde kwamen om in Auschwitz. Zijn vader deed dwangarbeid in nazi-kampen. In 1956 emigreerde het gezin naar Canada.


 

Gaza-stad op 15 oktober 2023, na dagen van Israëlische bombardementen (foto: Anas al-Sharif).

The final solution!

Ever since, Hamas fired its rockets into Israel on 7th October 2023 the focus of the world has been on this region. It is claimed that thousands of bombs were fired claiming nearly 1000 lives of innocent women and children. About 200 people were taken hostage. The indomitaacble Iron Dome of Israel was breached. It was subjected the humiliation of being caught napping.


 

Het zelfverklaarde ‘team-Europa’ (Nederlandse premier Mark Rutte, EU-Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en de Italiaanse premier Giorgia Meloni) ging op 16 juli 2023 in Tunis een felomstreden ‘migratiedeal’ sluiten met de autoritaire Tunesische president Kais Saied (foto: ANP).

Wat is het antwoord op deze vragen?

De Europese Unie besteedt per jaar ongeveer 10 miljard euro aan maatregelen om migratie tegen te gaan. Ze hebben geen enkel effect: migratie neemt toe, simpel omdat er behoefte is aan goedkope werkkrachten, die gevaarlijk, vuil en ‘dom’ werk doen. Maar de miljarden leiden wel tot gevaarlijker migratieroutes, aantoonbaar meer doden op die routes over de Middellandse Zee, Atlantische Oceaan en de Sahara. Bloedgeld dus, schrijft Jeroen Corduwener.


 

Een achtergelaten gevechtstank in de buurt van Bucha, Kyiv oblast, Oekraïne (foto: ©Mikhail Volkov).

The Ukraine war, environmental destruction and the question of ecocide

Early September, controversy erupted due to the US delivery of depleted uranium (DU) ammunition to Ukraine as part of their latest 175 million dollar military aid package, including the M1A1 Abrams tanks. Despite the US following the UK’s example, which had already sent DU ammunitions, this is the second controversial US arms delivery since the cluster bombs announcement.


 

Een plenaire sessie van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York (foto: UN Photo/Manuel Elias).

Should Military Leaders be Barred from Addressing the UN?

Vooral West-Afrika werd de voorbije jaren geteisterd door een schier onophoudelijke reeks van militaire staatsgrepen waarbij democratisch verkozen regeringen de plaats moesten ruimen voor junta’s: Mali, Guinee-Conakry, Burkina Faso, Soedan en op 26 juli nog in Niger. Thalif Deen, senior editor bij IPS en een expert inzake de VN, schreef er een artikel over. Hij vindt dat de VN zou moeten verhinderen dat militaire leiders het woord nemen tijdens de jaarlijkse plenaire zitting van de Algemene Vergadering in New York.


 

Joël Ndombe ging op 1 september 2022 aan de slag als leraar.

Het lerarenberoep: één jaar later

Vorig jaar werkte ik aan een project genaamd ‘diverse leraarskamer’. Dit was een project van ORBITvzw en het stadsbestuur van Antwerpen dat ondersteund werd door het ESF. Dankzij mijn werk als projectcoördinator ben ik tot het besef gekomen dat mijn plaats in het onderwijs is. Daarom heb ik toen besloten om toch voor leraar te gaan en in dit stuk ga ik vertellen wat ik allemaal heb meegemaakt en wat ik meeneem uit mijn eerste jaar als leerkracht.


 

Dasha Kiper: “Als het elke dag zondag is”
Verhalen over dementie, zorgverleners en het menselijk brein

Als jonge promovenda in de psychologie betaalt Dasha Kiper haar studies door de zorg op zich te nemen voor een hoogbejaarde man met dementie. Zonder dat ze het beseft, wordt dit de start van haar professionele loopbaan, toegespitst op deze groep. Tijdens haar studentenjob ontdekt ze hoe breed de kloof gaapt tussen de academische psychologie en wat zij in de werkelijkheid ervaart. Ze kiest uitdrukkelijk voor de werkelijkheid en dus voor het klinische werk. Het boek is het resultaat van haar keuze: elf studies van echte mensen, mijlenver verwijderd van onderzoek met ‘proefpersonen’.