Maandelijks archief: februari 2024

Jo Bastiaens (21 juni 1964 – 29 februari 2024).

Afscheid van Jo Bastiaens (1964-2024)

Na lang fysiek en psychisch lijden, overleed op 29 februari Jo Bastiaens, de oud-coördinator van het CIMIC-expertisecentrum aan de Thomas More Hogeschool, Mechelen. Hij was tien jaar lang programmacoördinator van CIMIC van september 2002 tot september 2012. Daarna werd hij opnieuw onderzoeker en lector bij Thomas More.


 

Betoging tegen extreemrechts in Duitsland: ‘Nooit meer is nu!’ (foto: Sachelle Babbar/Zumapress.com/picture alliance).

De canon van ‘Nieuw Rechts’ in Duitsland

Het is niet overdreven te stellen dat Duitsland in rep en roer staat. Er is veel aan de gang. Wat houdt het land nog samen? Hoe moet het verder met de slabakkende economie? Waar is het de AfD (de partij Alternative für Deutschland) en Die Neue Rechte (Nieuw Rechts) vandaag om te doen? Waar staan en waar gaan ze voor? Kunnen de moedige betogingen van vele honderdduizenden mensen dit nog een halt toeroepen? In elk geval zijn er veel meer hoopvolle reacties tegen extreemrechts dan in Nederland en Vlaanderen.


 

Een stembureau in het noorden van de Indonesische hoofdstad Jakarta op woensdag 14 februari 2024. KPU verwijst naar de verkiezingscommissie die de verkiezingen organiseert (foto: Wikipedia).

Hoe gaat het verder na de verkiezingen in Indonesië? Vier vragen en antwoorden

De verkiezingsuitslag in Indonesië lijkt slecht nieuws voor de mensenrechten. Op officiële resultaten van de presidentsverkiezingen in Indonesië is het nog even wachten (*). Maar volgens exitpolls, die in het verleden betrouwbaar bleken te zijn, komt Prabowo Subianto met meer dan 50 procent van de stemmen als winnaar uit de bus. Dat zou slecht nieuws betekenen voor de mensenrechten in het land. Kris Vanslambrouck, Azië-expert bij 11.11.11, beantwoordt de belangrijkste vragen.


 

2019, when the next generation of angry students barged in again to the House of Representatives.

Curing Indonesia’s collective amnesia

That exact hour when angry students took over the parliamentary building in Senayan, Jakarta, I was over 10.000 kilometers away. In 1998, the six-year-old me moved to Göttingen, Germany, to accompany my mom who won a scholarship to do her master’s there. I vaguely remember seeing clips on the television or in the newspaper my dad brought home that week, but at that age I could barely make sense of what happened. What New Order? An analysis by Andhyta F. Utami, co-initiator of BijakMemilih.id and founder of Think Policy Society.


 

Een uitgebrande bus in Den Haag na de rellen van zaterdagavond 17 februari (foto: © Robin Utrecht/epa).

Rellen met Eritrese jongeren in Den Haag: hoe ver reikt de ‘lange arm’ van Asmara?

Zaterdagavond 17 februari 2024 kwam het in Den Haag tot hevige rellen bij betogingen van Eritrese jongeren tegen een festival dat georganiseerd was door regeringsgezinde groepen van Eritreeërs. Dit roept veel vragen op.
 

Het is trouwens helemaal niet de eerste keer dat het in Europa tot gewelddadige confrontaties komt tussen voor- en tegenstanders van het dictatoriale regime in Asmara. Een poging om wat verder te kijken dan de waan van de dag, want er zit duidelijk een patroon achter het geweld: de zogenaamde ‘transnationale repressie’.


 

Eritrean asylum seekers who oppose the regime in Eritrea protest outside a conference of regime supporters in south Tel Aviv, September 2, 2023 (foto: Itai Ron/Flash90).

How Eritrean regime agents persecute asylum seekers in Israel

Israeli authorities have long turned a blind eye to the threat Eritreans face from their own government, leaving the community desperate to protect itself, writes Guli Dolev-Hashiloni on the alternative Israeli online 972 Magazine.


The long arm of Asmara: riots in Tel Aviv between Eritrean dictatorship supporters and opponents

On Saturday [2 September 2023] there was a full-scale riot in Israel, with groups attacking each other with poles, bricks and anything else they could lay their hands on. The fighting on the streets of Tel Aviv left at least 160 people injured, with eight in a serious condition. Almost 50 police officers were also injured, most suffering from bruises and other injuries caused by stone-throwing.


The Eritrean ‘Fourth Front’: Festivals as a tool to control the diaspora

Riots broke out in The Hague on 17 February 2024. It is the latest in a string of clashes around the world involving pro-democracy and pro-government Eritreans.


 

Een Congolese betoger in Kinshasa maakt op maandag 12 februari 2024 het symbolische gebaar om aandacht te vragen voor het ‘vergeten’ conflict in het oosten van het land (foto: Reuters).

Protesten tegen het Westen in Congo: afleidingsmanoeuvre of legitieme actie?

“Terwijl de betogers zeker een punt hebben, spelen ze ook een falend Congolees regeringsbeleid in de kaart”, schrijft Kristof Titeca (UAntwerpen) over de protesten die recent de kop opstaken voor verschillende ambassades in Kinshasa.


Congolese miljoenenstad Goma omsingeld door rebellen ‘een luchtbrug, evacuaties en dringende acties nodig’

Met zijn vingers gevormd als een pistool tegen zijn hoofd, hand over de mond en de opvallende boodschap ‘Stop de genocide’, zette Romelu Lukaku recent het escalerende conflict in het oosten van Congo in de schijnwerpers. Sindsdien escaleerde het naar een bijzonder kritieke situatie nu M23-rebellen Goma omsingeld hebben en de miljoenenstad werd afgesneden van de buitenwereld. 11.11.11 roept op tot ingrijpende maatregelen: een luchtbrug, evacuaties en dringende actie van de VN-veiligheidsraad.


 

De oliewinning voor de kust van Guyana gebeurt via grote boorplatformen in de Atlantische Oceaan.

Olie-exploitatie in Guyana: een anachronisme op kap van de planeet

In het hart van Zuid-Amerika, aan de Atlantische kust, heeft het kleine land Guyana zichzelf op de kaart gezet als een opkomende speler in de wereldwijde olie-industrie. Met de ontdekking van enorme olievoorraden voor de kust, heeft het Amerikaanse bedrijf ExxonMobil Guyana op een recordtijd tot een cruciale speler in de internationale olieproductie gebombardeerd.


 

Luís Montenegro (PSD), campagneleider van de conservatieve coalitie Aliança Democrática (AD), werd op woensdag 28 februari 2024 tijdens een verkiezingscampagnebezoek aan de jaarlijkse Bolsa de Turismo de Lisboa (toerismebeurs) bij de ingang van de FIL-expogebouwen in Lissabon door een jonge milieuactivist ‘bewerkt’ met groene verf (foto: Nelson Garrido, Público.pt).

Stop alsjeblieft met het verkwisten van soep (en verf)

Op zondag 10 maart gaan de Portugezen naar de stembus voor vervroegde parlementsverkiezingen. De socialistische regering-Costa kwam begin november ten val door een schandaal met grootschalige investeringen in een fabriek van ‘groene’ waterstof in Sines. De klimaatcrisis is ook in Portugal al enkele jaren een gevoelig thema, zeker onder studenten, die hoe langer hoe meer radicaliseren. Bovendien viert het land binnenkort de vijftigste verjaardag van de Anjerrevolutie, die op 25 april 1974 een einde maakte aan decennia van dictatuur, censuur, onderdrukking en koloniale oorlogen.

 

Miguel Albino, een Portugese doctoraatsstudent, schreef onderstaand opiniestuk op Público.pt naar aanleiding van een incident in de kiescampagne waarbij op woensdag 28 februari Luís Montenegro, de conservatieve lijsttrekker, met groene verf werd ‘bewerkt’ door een jonge klimaatactivist. De beweging Student Climate Strike eiste de actie op en dreigt met nog meer klimaatprotest.


 

Duitse mensenrechtengroepen zijn vooral gealarmeerd door de redenen die de Duitse overheid aanvoert voor het afwijzen van asielaanvragen van wie zich aan de militaire dienst wil onttrekken. Wie zich onttrekt aan de oorlog, verdient bescherming in de EU (foto: Connection e.V.).

Twee jaar na het begin van de oorlog: Connection e.V. en Pro Asyl bekritiseren de afwijzing van Russische dienstweigeraars

Twee jaar na de overval van Rusland op Oekraïne wijst het Duitse Bundeamt für Migration und Flüchtlinge (BAMF) nog steeds gevluchte Russische dienstweigeraars (zowel mannen als vrouwen) af en verplicht ze naar Rusland terug te keren. De Duitse middenveldorganisaties Connection e.V. en Pro Asyl zijn gealarmeerd door de motivering van het BAMF, dat het risico voor de Russische dienstweigeraars negeert om in een oorlog die in strijd is met het volkenrecht, te worden gerekruteerd.

 

Participation of unarmed pacifist forces in implementation of the Ukrainian peace formula

A statement, adopted by the general assembly of the Ukrainian Pacifist Movement on Saturday 24 February 2024.


 

A member of CPT accompanies children to school in Hebron, West Bank (foto: CPT).

Interview with Tarteel Al Junaidi of the Christian Peacemaker Teams in Hebron

Following the horrendous attacks by Hamas in Israel on October 7th, and the reciprocal violence by the Israeli Defence Force and settlers in the West Bank, we met with Tarteel Al Junaidi, a member of the Christian Peacemaker Teams based in Hebron, to find out more about the situation there, and the work her organisation is doing. The interview was conducted by WRI’s Nonviolence Programme worker, Andrew Metheven.


 

Ingrid Robeyns: ‘Limitarisme. Pleidooi tegen extreme rijkdom’

Het debat over ongelijkheid kwam de voorbije weken met enige regelmaat in de pers, vaak met een verwijzing naar het meer dan driehonderd pagina’s tellend Limitarisme. Opvallend is de veranderde teneur: waar we tot voor kort vooral artikels konden lezen over de negatieve impact van de toenemende ongelijkheid, gaat het tegenwoordig vaak over een veronderstelde afname; een coryfee van het Antwerpse Centrum voor Sociaal Beleid heeft het zelfs over al het goede dat superrijken ons gebracht zouden hebben.
Het zijn artikels en columns, met stellingen die binnen de beperkte ruimte van een dergelijk format nauwelijks onderbouwd kunnen worden. Een aantal van die stellingen wordt in Limitarisme net weerlegd, wat mij doet vermoeden dat de auteurs niet de moeite genomen hebben het boek te lezen.