Maandelijks archief: februari 2023

Gandhi en zijn volgelingen bij de ‘zoutmars’ van maart-april 1930.

‘Vasten voor vrede, leven van binnenuit’ – Averbode, 10 – 12 maart

De inspiratie van Gandhi vormt de basis om vanuit een geweldloos perspectief te reflecteren op één aangereikt thema waaraan we het vasten verbinden. Vasten is een middel om helder te krijgen waar het eigenlijk om gaat. Het maakt een intense tijd vrij voor geweldloze solidariteit met de gekwetste lijdende mens.


 

Op maandag 12 december2022gingen we tijdens het CIMIC-café in gesprek met Luc Vankrunkelsven naar aanleiding van zijn nieuwste Braziliëboek (foto: Simon de Schepper).

CIMIC-café@deZondvloed: 2023

CIMICvzw gelooft in de kracht van meerstemmigheid, dialoog en ontmoeting. CIMIC gaat ook prat op haar digitale nieuwsbrieven, die getuigen van degelijke dossierkennis, alternatieve stemmen in het debat en genuanceerde beeldvorming.


 

Groenteconserven van de Mechelse vestiging van Marie Thumas, Le Soleil, op een beurs in Leipzig in september 1954 (foto: Deutsche Fotothek - Lebensmittelkonserven der belgischen Sektion auf der Leipziger Herbstmesse 1954).

Mechelen: de verstrengeling van stad en plattelandsproductie doorheen de tijd

Door het totaal onverwachte overlijden van Erik Nobels (1954-2023) op zaterdag 18 februari 2023 kan de geplande wandeling in Mechelen op 1 mei niet doorgaan. Erik had deze wandeling voorbereid en zou mee instaan voor de begeleiding. Als redactie betuigen we ons medeleven aan de familie en vrienden van Erik.


 

Jana al-Abdo, a seven-year-old Syrian child, receives treatment at a hospital in Idlib, Syria, on 8 February 2023 (foto: AP).

Turkey-Syria earthquake: Europe, with billions for war, shows its true heartless face

David Hearst is hoofdredacteur van de Middle East Eye. Hij brengt verslag uit over het Midden-Oosten en was correspondent voor de Britse krant de Guardian in Europa, Rusland en Belfast. Vanuit de optiek van het Midden-Oosten kijkt hij naar wat Europa doet.

The earthquake offers a chance to show the world that the West can rebuild as well as destroy. But this is the last sentiment in the minds of Fortress Europe today.


 

In tientallen Braziliaanse steden kwamen in januari 2023 mensen op straat om te protesteren tegen de poging tot staatsgreep van de bolsonaristen. Zij betuigden hun steun aan president Lula da Silva (foto: Globo.br).

Brazilië en het decennium van verval

Op zondag 8 januari 2023 bestormden in de Braziliaanse federale hoofdstad Brasília duizenden rechts-extremisten en aanhangers van voormalig president Jair Bolsonaro het parlementsgebouw, het presidentiële paleis en het hooggerechtshof. Zij richtten daarbij zware vernielingen aan en riepen het leger op om de net aangestelde president Lula da Silva ten val te brengen. De voormalige minister van Justitie, Anderson Torres, werd gearresteerd en de gouverneur van het federale district, Ibaneis Rocha, werd geschorst. De parallellen met wat gebeurde op 6 januari 2021 bij de bestorming van het Capitool in Washington DC door extremistische Trump-aanhangers zijn overduidelijk.
We vroegen aan prof. Neuri A. Alves, filosoof, onderzoeker en adviseur bij de vakbond Fetraf in Santa Catarina, om een persoonlijke analyse te maken van de gebeurtenissen.


 

Een actie tegen de deportatie van asielzoekers in een Turkse haven.

Ook Nederland is de trappers kwijt: vluchtelingen naar Rwanda?

Nu is ook Nederland ‘gidsland’ de trappers kwijt. Een rechtse Kamermeerderheid (met o.a. extreemrechtse figuren als Geert Wilders (PVV) en Thierry Baudet (FvD) op kop) wil, in navolging van het Verenigd Koninkrijk en Denemarken, een deal sluiten met Rwanda om er asielzoekers naar te deporteren. “Een triest plan dat gedoemd is te mislukken”, stelt de Nederlandse migratiespecialist Jeroen Corduwener.


 

Kapitein Ibrahim Traoré (34) wordt door een enthousiaste menigte aanhangers toegejuicht met Russische vlaggen bij zijn aankomst aan het tv-gebouw in Ouagadougou op 2 oktober 2022, enkele dagen na zijn staatsgreep (foto: © Vincent Bado / Jeune Afrique).

Militairen aan de macht in de Sahel: de puinhoop wordt alleen maar groter

De nationale legers van West-Afrikaanse landen werden al regelmatig bekritiseerd voor de grove misbruiken die ze vaak begingen in de strijd tegen het terrorisme. Met de komst van militairen aan het hoofd van Burkina Faso, Mali en Tsjaad zal de situatie op het terrein nog verergeren, vreest Marc-Antoine Pérouse de Montclos. De puinhoop wordt groter.


 

Grootschalige zandwinning op de stranden van Sierra Leone bedreigt het kwetsbare milieu. De gevolgen zijn groot (foto: The New Humanitarian, 2013).

Verbinding

Het verlangen dieper in mijn stad, Freetown, te duiken, mondde uit in het ontdekken van de gebieden eromheen. Tegelijkertijd zoekend naar interactie en altijd ook naar troost, belandde ik in de natuur en in een gemeenschap.


 

Het PMGKAY-programma gaf sinds 2020 gratis graanrantsoenen aan mensen van de armste bevolkingsgroepen. Dit project wordt nu beëindigd: een grote slag voor de armste inwoners.

Food for Nought: One Step Forward, One Leap Backward

In dit artikel beschrijft de Belgisch-Indiase econoom prof. Jean Drèze hoe het Modi-regime een belangrijke slag toebrengt aan de sociale zekerheid in India.

De PMGKAY (Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana) gaf sinds 2020 gratis graanrantsoenen aan mensen die kaarthouders waren van de National Food Security Act (NFSA). Het PMGKAY-project wordt nu beëindigd. Dat is een grote slag voor de armste inwoners.


 

‘De dood van Fr. Stan: voor altijd een smet op de mensenrechten in India’

In 2020 en 2021 hebben bericht over de 83-jarige Indiase jezuïet en activist Fr. Stan Lourdeswamy. Hij zette zich decennialang in voor de rechten van de inheemse bevolkingen (adivasi’s) in India. Hij werd valselijk beschuldigd betrokken te zijn geweest bij de zogenaamde Bhima-Koregaon-zaak waarover we toen ook uitleg hebben verstrekt. Uiteindelijk werd hij opgepakt in oktober 2020 en zonder pardon in de gevangenis gestopt, waar hij op 5 juli 2021 overleed.


 

Cover van het boek ‘On Time and Water’ van de IJslandse auteur Andri Snær Magnason.

Faces of Water, over tijd en water

Bij de vernissage van de expositie ‘Faces of Water’ op 21 oktober 2022 in Bozar, sprak de IJslandse auteur Andri Snær Magnason over zijn boek ‘On Time and Water’. Zijn belangrijkste conclusie: de geologische tijdschaal waarop de wereld zoals we die kennen tot stand is gekomen, staat in geen verhouding tot de nooit geziene snelheid waarmee onze wereld nu aan het veranderen is.


 

Rouwbetuiging van de Mexicaanse katholieke basisbeweging CDD bij het overlijden van Maria Van Doren: “Haar werk zal ons leiden in de strijd voor sociale gerechtigheid” (bron: CDD Mexico, 1 februari 2023).

Maria Van Doren (1933-2023)

Op zondag 29 januari 2023 overleed zuster Maria Van Doren in het rusthuis van de missionarissen van De Jacht in Heverlee. Zij werd 89. Tot vorig jaar was ze nog heel actief, onder meer in de Leuvense vredesbeweging. Het grootste deel van haar missionarisleven bracht ze door in Mexico, waar ze het vooral opnam voor de inheemse vrouwen. Als feministische theologe en sociologe nam ze bepaald geen blad voor de mond, wat haar meer dan eens in conflict bracht met de kerkelijke hiërarchie, maar haar een blijvende genegenheid opleverde van de lokale gemeenschappen.


 

‘Tegen de tijd. Kanttekeningen bij onze wereld’

Ton Lemaire: ‘Tegen de tijd. Kanttekeningen bij onze wereld’

Ton Lemaire ontdekte ik op achttienjarige leeftijd, toen ik met grote ogen De tederheid las, sedertdien ben ik een fan (zie *). Zoals de titel aangeeft, bestaat zijn nieuwste boek uit een reeks kanttekeningen, veertig in totaal, waar hij telkens op minder dan vijf pagina’s onze tijd aan een onderwerp koppelt, zowel banale (‘Waarom de uitlaat achter zit’) als fundamentele (‘Het tekort van democratie’).